Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Παραλιακό show και κουτσό Όραμα

Το πολύ κύριε ελέησον το βαριέται και ο Θεός

Κάποιοι στην αίθουσα όπου λάμβανε χώρα η παρουσίαση του «τελικού» σχεδίου της ανάπλασης της Παραλίας, μιλάγανε ότι αυτή η διαδικασία προς χάριν του ...χαρισάμενου πάρκου της παραλίας του Μοσχάτου έγινε τέσσερις (4) φορές, αλλά εγώ οφείλω να είμαι δίκαιος και να πω ότι βίωσα τρεις (3) παρουσιάσεις στα σίγουρα. 

Μία στην παλιά αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην οδό Κοραή και δύο φορές στο φουκαριάρικο Πολιτιστικό της Κωνσταντινουπόλεως. 

Όλα τα ίδια: παρουσιαστές, λόγια, περιγραφές, προβαλλόμενες διαφάνειες (slides), χαρούμενοι οραματιστές… 

Δεν ξέρω αν οι 4 παρουσιάσεις δίνουν το δικαίωμα να κάνει κάποιους να σκάσουν στα γέλια ή να κάνουν δριμεία κριτική, αλλά οι 3 σε κάνουν σίγουρα να χαμογελάσεις με οίκτο για τους φουκαράδες που έχουν μπερδέψει το νόημα των διαδικασιών και την ουσία της ενημέρωσης των πολιτών. 

Στο σημείο αυτό, για να μην κατηγορηθώ για υπερβολή, απλά θυμίζω ότι μία ενημέρωση για την παραλία οργανώνεται 3 ή 4 φορές, την ώρα που επί δύο χρόνια ο κ. Ευθυμίου δεν πραγματοποιεί δημόσιο απολογισμό για τα πεπραγμένα του, διαδικασία που την προβλέπει και απαιτεί ο Νόμος! 

Τότε γιατί έγινε αυτή η εκδήλωση, αυτό το show; 

Για να το εμπεδώσουν περισσότεροι Μοσχατιώτες δεν έγινε, γιατί τότε η δημοτική αρχή θα έπρεπε: α) να πάει σε καμιά πλατεία (αφού οι θέσεις που διαθέτει το Πολιτιστικό της Κωνσταντινουπόλεως είναι 200 όλες κι όλες) και β) να μην κάνει κινητοποίηση των οπαδών της...

Για να γίνουν κοινωνοί οι δημότες, κι αυτό δεν παίζει, γιατί τότε θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστήσει ο κ. Ευθυμίου στην συγκρότηση τοπικού κινήματος υπέρ μίας πράσινης παραλιακής ζώνης, κλπ., ή να έχει ενισχύσει τις προσπάθειες της «Μεσοποταμίας»… 

Συμπερασματικά καταλήγουμε στην άποψη ότι όλο αυτό το show χτίστηκε από τον ίδιο και τα ηγετικά στελέχη του συνδυασμού του και στόχευε σε πολιτική προβολή και επηρεασμό ενόψει των δημοτικών εκλογών. 

Μια «παρουσίαση» που όμως πέρα από τον προσδοκώμενο θόρυβο υπέρ του "οραματιστή" δημάρχου και πέρα από τα όποια οφέλη, ανέδειξε πολλά και σοβαρά προβλήματα, κρίσιμα ερωτήματα, αλλά και θλιβερές διαπιστώσεις… 

1. Γιατί η μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού όρμου που μας παρουσιάστηκε θεωρείται ως η τελική, εφόσον κατά την διάρκεια των λίγων ερωτήσεων και τοποθετήσεων που επέτρεψε η δημοτική αρχή προέκυψαν προβλήματα και αναπάντητες απορίες

2. Αν όντως οι μελετητές ό,τι είχαν να κάνουν και να προτείνουν το έπραξαν, γιατί από το show Ευθυμίου απουσίαζαν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς που έχουν το γενικό πρόσταγμα; 
Πλην της Περιφέρειας, έλαμψαν δια της απουσίας τους το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Τουρισμού, το ΕΤΑΔ, ο Οργανισμός Αθήνας. 

3. Ερωτήματα που έθεσαν δημότες σχετικά με φόβους πλημμύρας δεν απαντήθηκαν επαρκώς. 
Τουναντίον ένας εκ των μελετητών αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη νεροποντή παραλίγο να υπάρξει πλημμύρα λόγω αδυναμίας στην διοχευτικότητα του Ιλισού χαμηλά στην παραλία 

4. Το σοβαρότερο όμως είναι η ανύψωση της παραλίας στα 9 μέτρα. 
Ολογράφως: εννέα μέτρα, υψόμετρο που μοιάζει με ένα παραπέτασμα που θα κόψει την θαλάσσια αύρα και σε μεγάλο βαθμο θα απαγορεύσει τους νότιους άνεμους να ταξιδέψουν προς το εσωτερικό της πόλης. 
Εννέα (9) μέτρα που μπορεί να γίνουν και περισσότερα αν σηκωθούν κάποιοι λοφίσκοι ή ανυψωθούν δένδρα… 
Πόσο πολύ αυτό το Τείχος, αυτό το Όρος, μπορεί να χωράει στο «όραμα» του δημάρχου και κατά πόσο αυτό γίνεται αποδεκτό, άρα αποδεκτή και η μελέτη. 

5. Αφαιρώντας όμως τα όποια προβλήματα και ερωτηματικά ως προς δυσλειτουργίες και ατέλειες που εντοπίζονται στην διήγηση των μελετητών, γιατί πριν την πομπώδη παρουσίαση η μελέτη (εφόσον τελική) δεν πήγε προς συζήτηση και έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην Επιτροπή Διαβούλευσης και στην συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο; 

6. Πάρα πέρα γιατί δεν τέθηκε υπόψη της πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής που έστω και άτυπα συνέστησε πριν λίγο καιρό ο κ. Δήμαρχος, ώστε άνθρωποι με επάρκεια να διαμορφώσουν άποψη του κατά πόσο μπορεί να είναι τελική η μελέτη ανάπλασης. 

Εκτός και μάζεψε τους ανθρώπους για να τους κολακεύσει και στην συνέχεια να αποσπάσει την υποστήριξη τους και παραπέρα την ψήφο τους... 

Θα μπορούσα να απεραντολογήσω, αλλά προτιμάω να σταματήσω εδώ. 

Απλά για τον δήμαρχο ανοίγεται μπροστά του ένας δύσκολος δρόμος: Να αποφασίσει αν θα προτιμήσει ένα γουρούνι στο σακί ή ένα πραγματικό όραμα. 

Κατανοώ την προσπάθεια του να κλείσει το θέμα επί των ημερών του ή ακόμη – ακόμη να το εκμεταλλευθεί ως πολιτικό αβαντάζ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές… 
Το ζήτημα όμως είναι αν θα συνδέσει το όνομα του με λύσεις όπως αυτές της δημιουργίας ένας ολλανδικού τύπου αναχώματος, γιατί κάποιοι αποφάσισαν είτε να δώσουν ένα τέλος στις μελέτες, είτε γιατί οι μελετητές πρέπει να πληρωθούν πριν προκύψουν απρόοπτες εξελίξεις. 

Τα τεχνολογικά μέσα και οι τρόποι υποψιάζομαι πως δεν εξέλειπαν για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Να έχουμε κατά νου ότι η Φύση προνόησε πριν από μας για την Αττική, τα ποτάμια της και την αμμουδιά του Φαληρικού όρμου. 
Αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε. 

Όπως να κατανοήσουμε ότι το συμφέρον της πόλης στις αβάσταχτες μέρες που διάγουμε μπορεί να βασιστεί μόνον στην κοινή δράση και όχι στις αλαζονικές αποφάσεις. 
Άλλωστε η μαύρη ζαριά μπορεί να ριχτεί οποτεδήποτε, από αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τίποτα από κοινωνικές ευαισθησίες, ποιότητα ζωής, αειφόρο ανάπτυξη, περιβάλλον…

16 σχόλια:

 1. Το χθεσινό γεγονός δεν ήταν παρά η ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της παράταξης Ευθυμίου. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και το εμπεδώσαμε αρκετά καλά. ΜΟΝΟ που παραμένει στα λόγια , στις μελέτες και στις μακέτες. Το γεγονός και μόνο πως περίμεναν να αδειάσει η αίθουσα για να δώσουν το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων δείχνει αυτό που ακριβώς λέω παραπάνω. Η ίδια καθεστωτική τους νοοτροπία που έχει φέρει την παραλία σε αυτό το κατάντημα συνεχίζεται με άκομψο τρόπο. Οι μνημονιακοί δήμαρχος και πρόεδρος, για άλλη μια φορά, ανέδειξαν την αρρωστημένη πλευρά της Πασοκικής τους διάθεσης να τα παρουσιάζουν όλα άριστα, σε επίπεδο θα, θα, θα και πανηγύρεων.
  Οι πανηγύρεις και τα πολλά θα, έχουν τελειώσει προ πολλού πράγμα που αδυνατεί να κατανοήσει το άρρωστο ΕΓΩΠΑΘΙΚΟ ,ΠΑΣΟΚΙΚΟ , ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ μυαλό κάποιων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αμαν ρε φίλε τους σιγυρησες...
  γουστάρω. μονο που τους βλέπω με ανακατεύουνε.
  και για τη παραλία αμα δείτε παρκο να μου σφιρηξετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η νούμερο 6 απορία πραγματι κλαίω απο τα γέλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για να γίνει τέτοια προυσίση πάει να πει ο ο Ευθυμίου δέχεται να φτιαχτεί ένα βουνο 10 μέτρων στην παραλία έτσι; Αληθεια πως το δικιολόγησε αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι
  το ιδιοκτησιακό που δεν το θίγεις καθόλου Στέφανε.
  Από τη στιγμή που γίνεται ΚΑΙ η παραλία μας, ιδιοκτησία
  μιας ΑΕ, όλα τα άλλα είναι κενό γράμμα. Μας οδηγούν
  σε καταστάσεις τύπου "Σκουριών". Δηλαδή νομιμοφανείς
  με νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των
  "επενδυτών" από τη μια μεριά, και "παράνομους" από
  την άλλη. Και το παράνομους όπως ο καθένας καταλαβαίνει
  δυστυχώς περιλαμβάνει όποιον έχει είτε ενστάσεις,
  είτε αντίθετη άποψη. Προσωπικά έχω αποφασίσει σε
  ποια μεριά θα είμαι. Η παραλία δεν ανήκει σε καμία
  ΑΕ και απορώ γιατί παλιότεροι επώνυμοι του δήμου,
  είναι άφαντοι από όλα αυτά. Δεν τους νοιάζει, συμφωνούν
  διαφωνούν? Μιλάω φυσικά για διάφορους πρώην και νυν
  πασοκτζήδες, που όταν κάποιοι ρομαντικοί το '82
  μιλάγαμε για κατάληψη της παραλίας, μας κοίταζαν
  σαν UFO. Ο νυν δήμαρχος δυστυχώς είναι πολύ λίγος
  για να ορθώσει ανάστημα. Επαφίεται λοιπόν η υπεράσπιση
  στοιχειωδών συνθηκών δημοκρατίας, στον "πατριωτισμό" μας.
  Παναγιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανένας μας δεν θα ανεχτεί να υποβαθμιστούν τα σπίτια μας.Κάναμε κόπο να ζήσουμε κάπως ανθρωπινότερα και τα λεφτά με τα οποία αγοράσαμε ένα διαμέρισμα ή φτιάξαμε τα πατρικά μας δεν τα βρήκαμε εκεί που τα βρήκανε ο δήμαρχος κι οι πρόεδροί του.Της Σκουριάς θα γίνει και της Κερατέας μαζί, να το ξέρουν αυτό.

   Διαγραφή
 6. Οι πασόκοι αυτοί όχι μόνο είναι άχρηστοι αλλά και λιαν επικίνδυνοι. Ο δήμαρχος συγκεκριμένα που ήταν και σύνεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετέχει ενεργά στο κόμα της καταστροφής εμμένει στη δουλεία του κόματος που τον έφερε στην εξουσία ελπίζοντας στην επανεκλογή του με τέτοιου είδους τετρίπια. Φτάνει πια. Κανένας ΔΗΜΑΡΧΟΣ δηλωμένος και ενεργός ΠΑΣΟΚΟΣ.ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Με τη ντουντούκα στο χέρι14 Μαρτίου 2013 - 10:48 μ.μ.

  Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης προ των πυλών!

  · ΦΙΛΕΤΑ του παραλιακού μετώπου θα ξεπουληθούν σε ξένους/ντόπιους ιδιώτες. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπούν όλους εμάς, δε θα έχουν κανένα θεσμικό ρόλο στην περιοχή!

  · H παραλία μας θα «αξιοποιηθεί» εντατικά για την αποπληρωμή του χρέους. Με 40% άδειους επαγγελματικούς χώρους στο Μοσχάτο, τί θα γίνει με άλλα 4.000 τετραγωνικά μέτρα επαγγελματικών χώρων, που προβλέπει το νομοσχέδιο στην παραλία, ανάμεσα στον οικιστικό ιστό και την θάλασσα;

  Ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από τους φόρους, οι «επενδυτές» θα απολαμβάνουν φορολογική ασυλία (ειδική φορολογία και τέλη). Αποτέλεσμα: ο αθέμιτος ανταγωνισμός. και απώλεια τελών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

  από το mesopotamia blogspot

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. νανα ιωαννιδου14 Μαρτίου 2013 - 11:47 μ.μ.

  Ο ορμος του Φαληρου λογω κλιματος κτλ ειναι ο καλυτερος του κοσμου .
  Σε κατοχικες εποχες οπως αυτη , αξιοποιηση ισουται με ξεπουλημα και τσιμεντοποιηση ,εκτος ολων των αλλων , αυτο μας λεει η γνωση μας ιστορικα.
  Τωρα , γιατι μας τραγουδαει καθε τοσο η πασοκικη τοπικη φυλη μας , τα < ονειρα πουλια μου ταξιδιαρικα > ,ειναι που της αρεσει πολυ το ταρατατσουμ. Κοντος ψαλμος αλληλουια . Αντρεα , στεναχωριεμαι που δεν εχεις παρει χαμπαρι οτι ο πολεμος δεν ειναι μακρυα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μα να ζητάς από τον συνδυασμό-μωσαικό του Αντρέα, του Θανάση, του Αντώνη να το παίξουν Σαντινίστας για την παραλία είναι σα να ζητάς από κουτσό άλογο να κερδίσει την κούρσα!Αυτοί ούτε να ξεπεράσουν τη δημαρχία Σούτου δεν μπορούν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημέρα. Αν υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να αποτανθούμε σε βουλευτές για να γίνει ερώτηση στη Βουλή.
  Αυτό που δεν κατανοώ είναι η στάση του Δήμαρχου όταν όπως διαβάζω όχι μόνο θα χαθεί ο ορίζοντας της θαλασσας αλλά θα σηκωθεί μπροστά στα μάτια μας ένα τριόροφο οίκημα.
  Στο πάρκο ναι αλλά χωρίς εμπόδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η παραλία είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη. Αναπτυξη (δεν μιλάω για την οικονομική), ποιότητα ζωής, κα. Είναι θέμα πολιτικό, αλλά όχι για να βγάλουμε μικροκομματικές και προσωπικές αντιπάθειες. Αν υπάρχουν λεπτομέρειες στη μελέτη δεν καταλαβαίνω γιατί να μην διορθωθούν αφού ούτε ο δήμαρχος ούτε η αντιπολίτευση έκαναν τη μελέτη. Μ άλλα λόγια χρειάζεται σοβαρότητα συνεργασία και ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές αν κάτι περνάει απο το χέρι μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πάντως είναι γεγονός πως Ιζνογκούντ καιο Λάκωνας Γενικός έχουν υπερβεί τον εαυτό τους στο δελτίο τύπου του δημαρχιακού μεγάρου!! Δίνουν την εικόνα μιας μεγαλειώδους φαραωνικής παρουσίασης του σχεδίου οπου όλα λειτουργούν άψογα και οτι λίαν συντόμως θα απολαμβάνουμε τη βολτούλα μας στην παραλία ακούγοντας CHARMS, θα παρακολουθούμε πολιτιστικές υπερπαραγωγές υπό τη διεύθυνση του Αντουάν(που εκπολίτισε και τους βάρβαρους Ταυριώτες)και όλα αυτά σε LIVE παρουσίαση του μεσόκοπου ζεν πρεμιέ, παρουσιαστή, υπηρεσιακού στελέχους κ.λ.π ο οποίος όταν δεν ξελαρυγγιάζεται για το μεγαλείο του Αντρίκου, θα ξεκατινιάζεται με τις τρεις λοχαγίνες!!! Ε ρε υπερπαραγωγή το καρακατσουλιό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. καλα να παθουμε αφου ημαστε απαθεις Εγω θυμαμαι οτι ο Παρδαλης και 4-5 ατομα τους εστειλαν ολους αυτους αδιαβαστους και ακλαυτους στο θεμα με τον αγωγο της Ελευθεριας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ma tin mi ektelesi tou agogou Eleftherias o D;imarxos leei oti autos tin petyxe. Poia einai i alithia?

   Διαγραφή
 14. Αλέξανδρος Π.15 Μαρτίου 2013 - 7:54 μ.μ.

  Παρακολουθώ τα κείμενά σας για την παραλία και γενικά ότι γράφεται εδω και εκεί. Ξαφνιάζομαι δυσάρεστα από τον κύριο Ευθυμίου με τον διαφημιστικό τρόπο που παρουσιάζει το θέμα. Στο προσωπικό του facebook ας ήταν πιό ανθρώπινος και με την προσωπική του άποψη. Αν σήμερα ήταν ο κύριος Παπαντώνης δήμαρχος θα έκανε τέτοια πράγματα; Είμαι σίγουρος πως όχι. Μάλιστα στην "τελετή" για την παραλία στάθηκε και σοβαρός και προνοητικός. Καλό το πλάνο αλλά να δούμε αν θα γίνει πραγματικότητα. Και να πω και αυτό - στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου ήταν παρών και κόσμος που δεν θαύμαζε τα επιτεύγματά του, όπως και απουσιάζανε οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια