Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Εντεταλμένος αθλητισμός
στα μέτρα της μετριότητας

"Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ"…


Μεγάλη ιστορία αυτός ο συνδυασμός πνεύματος και σώματος.

Ένας ιδανικός στόχος και μιά έξοχη ισορροπία και που οι αρχαίοι έλληνες επιδίωξαν, καλλιέργησαν και εφάρμοσαν σε μεγάλο βαθμό, συμβάλλοντας και απ αυτήν την σκοπιά στον αξεπέραστο πολιτισμό που δημιούργησαν.

Την φράση (που για να είμαστε δίκαιοι την διατύπωσε ένας Λατίνος (!), ο Δέκιμος Γιουβενάλης) την χρησιμοποιούμε κατά κόρον και σήμερα ως σλόγκαν μιας ιδανικής και αρχαιοπρεπούς αναζήτησης και ενός τρόπου ζωής.Έχοντας έτσι το Παρελθόν και το Παρόν, ο καλόπιστος παρατηρητής θα θεωρούσε σαν τέλεια συγκυρία ότι στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου ο Υπεύθυνος (ή Εντεταλμένος, κατά την αγαπημένη λέξη της δημοτικής αρχής) για τα ζητήματα Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι το ίδιο πρόσωπο.

Όμως η επιλογή του Υπεύθυνου δεν έγινε για την διασύνδεση του αθλητισμού με τα γράμματα και τις τέχνες ή του πολιτισμού με τα σπόρ.

Έγινε πολύ απλά στην βάση πολιτικού ελέγχου αυτών των δύο τομέων (πολυπληθών σε δραστηριοποιούμενους αθλητές, παράγοντες, φιλάθλους, συμμετέχοντες σε καλλιτεχνικά τμήματα, και γονείς) ώστε η παράταξη του δήμαρχου να κάνει δημόσιες σχέσεις και ψηφοθηρία.Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για την συγκρότηση του νέου σχήματος της Δημοτικής Αθλητικής Επιτροπής χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο συγκρότησης.

Με πολύ βολική αοριστία, η εισήγηση που υπογράφει ο δήμαρχος, κ. Ευθυμίου, αντιγράφει πιστά την «αοριστία» του άρθρου 70 του Νόμου 3852 και λέει ότι στην Επιτροπή «μετέχουν σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής.Την ίδια ώρα βέβαια ο δημοτικός σύμβουλος, ο εντεταλμένος για τα αθλητικά θέματα της περιόδου 2011-12 και που φυσικά θα είναι και για την περίοδο 2013-14 (γιατί παρά την αποτυχία του στα αθλητικά πράγματα επιμένει στο mens sana in corpore sano, που είναι πιο ορίτζιναλ από το «νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ») σχηματίζει την δική του εκδοχή για το πώς θα είναι η σύνθεση της Δημοτικής Αθλητικής Επιτροπής.

Κάνει επιλογές στην βάση της γνωστής λογικής: έλεγχος του οργάνου και διεύρυνση της επιρροής.Σκοπός του άρθρου δεν είναι η στείρα κριτική και τα πικρόχολα σχόλια.

Απλά αναζητείται η λογική.

Είναι η διάθεση για ορθολογισμό ώστε να παραχθεί έργο στον αθλητισμό, τόσο σε ποσότητα και τέτοιο σε ποιότητα που ούτε τα φαντάζονται οι διοικούντες τον Δήμο.Μπορεί να γίνει Αθλητική Επιτροπή του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου χωρίς την εκπροσώπηση κάθε ενός από τα αθλητικά σωματεία (ΑΕΜ, Ελευθερία, Λέοντας, ΑΟΠΕ, Θύελλα, Αναγέννηση, ΣΟΜ, Φωστήρας, Άγιαξ, Αίολος) και μάλιστα με εκπρόσωπο που π.χ. ορίζει ο ίδιος ο Φωστήρας, η ίδια η ΑΕ Μοσχάτου, κ.ο.κ.;Πρέπει ή όχι να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής και ουσιαστική παρουσία της στα αθλητικά δρώμενα στο Μοσχάτο και τον Ταύρο ή θα εξακολουθεί (ας πούμε) μια ρύθμιση στα γηπεδικά να φαντάζει ως μεγαλοψυχία του δήμαρχου ή του Εντεταλμένου;Υπάρχουν πολλά ανάλογα ερωτήματα και ζητούμενα.

Το θέμα είναι ότι υπάρχουν κάποιες λίγες ώρες μέχρι την συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου και την λήψη απόφασης, ώστε η δημοτική αρχή να φερθεί έξυπνα και δημιουργικά υπέρ του τοπικού αθλητισμού.

Το ίδιο ισχύει και για την δημοτική αντιπολίτευση.

Φυσικά και παραϊσχύει (sic) για τα σωματεία και τους διοικητικούς παράγοντές τους.Ας δούμε λοιπόν πόσο υγιές σώμα θα έχουμε…

(πράγμα που βέβαια εξαρτάται από την σωστή λειτουργία και βούληση του νου)

7 σχόλια:

 1. Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΥΔΟΛΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΝΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΘΟΝΤΑ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑ! ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΝΥΝ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΠΑΘΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ (ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ)ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΥΙΟΣ ΣΟΥΤΟΣ! ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΙΔΑΡΑΔΕΣ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΑΥΡΙΩΤΕΣ ΓΑΡΓΑΡΑ!!( ΒΛΕΠΕΙΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ)! ΟΣΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕ (ΤΟΝ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟ) ΤΟΣΟ Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΕΥΕΙ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΕΖΥΡΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΖΥΡΗ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατ αρχάς τι εντεταλμένος και πράσινα άλογα. Μάλλον απορυθμιστής είναι του αθλητισμού και στη συνεχεια ποιού αθλητισμου; Διάβασα στην σελίδα του Δήμου στο δαδίκτυο την εισήγηση του δήμαρχου και έμεινα. Τι παρλαπίπες είναι αυτές για μαζικό και λαϊκό αθλητισμό. Ρε μας δουλεύουν τα άτομα; Αλλά καλά μας κάνουν όταν έχουμε διοικήσεις σωματείων που κάνουνε την πάπια όχι από φόβο υποψιάζομαι αλλά από βαριεστημάρα ή ασετοσυνη επειδή νομίζουνε ότι το όλο κόλπο είναι ένας αγώνας ποδοσφαίρου - μπάσκετ - κλπ όπου βγάζουν εκεί την τρέλα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φοβερή κουβέντα ο επίλογος {Ας δούμε λοιπόν πόσο υγιές σώμα θα έχουμε… (πράγμα που βέβαια εξαρτάται από την σωστή λειτουργία και βούληση του νου)}. Πάντως ας μην ελπίζουμε και σε πολλά. Eτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα περί μαζικού αθλητισμού καλύτερα να τα αφήσει στην πάντα ο Μπούτσης και ο Δήμαρχος. Προγράμματα Μαζικού αθλητισμού είχαμε παλιά επί των καλών εποχών ΠΑΣΟΚ (Λαλιώτη) και Παπαντώνη. Τώρα παραμυθιάζουμε τους χαζούς που δεν ξέρουν. Συμφωνώ ότι εκτός από συμβούλους κλπ χρειάζεται και η συμμετοχή των ομάδων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν πα να λετε οτι θετε.
  ΜΠΟΥΤΣΗΣ = Αθλητισμός
  ΜΠΟΥΤΣΗΣ = Πολιτισμός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γιατί χρειαζόμαστε Αθλητική Επιτροπή όταν τα σωματεία δεν πήρανε ουτε 1 ευρό τσακιστο φέτος; Απλά για να βγαίνει ένα πρόγραμμα γηπέδων με τα ωράρια των ομάδων και παέι και τελείωσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΥΧΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΜΩΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΑΠ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΣΕ ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια