Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Κοινωνική "άμυνα" και Κοινωνικός Εθελοντισμός, ...Τώρα!

Ψηφίστηκε το τερατούργημα του Μνημονίου 3, θα ψηφιστεί σήμερα – αύριο και ο Προϋπολογισμός και μια των ημερών θα έρθουν και τα δις για τις τράπεζες (μεγάλη καριόλα ο Σόϊμπλε, εχ;) και τελικώς θα ανακεφαλαιωθεί η εξαθλίωση της κοινωνίας. 
Σε κεντρικό επίπεδο τελειώσαμε. 
Εννοώ ότι η κεντρική κυβέρνηση κλεισμένη στους τοίχους της Βουλής ψηφίζει απάνθρωπα και αντεθνικά υποστηριζόμενη από τις δυνάμεις καταστολής. 
Μ’ αυτήν λοιπόν τελειώσαμε ως πολίτες που περιμένουμε δίκαια κρίση και νομοθέτηση. 

Τι μένει; 
Μένει η αυτοδιοίκηση, η έστω και αλλοιωμένη από τους κομματικούς παρεμβατισμούς, η έστω και περιορισμένη από τον σφιχτό καρκινικό εναγκαλισμό της κεντρικής εξουσίας, μίας και είναι ο μόνος θεσμός που ακόμη έχει τα χαρακτηριστικά της άμεσης ανθρώπινης σχέσης

Γυρίζω το κεφάλι μου πια στον τόπο και την γειτονιά μου, και σκέφτομαι ότι είναι ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια του μυαλού μας για να οργανώσουμε την κοινωνική μας άμυνα
Τα λέω καιρό τώρα στις συναναστροφές μου, τα γράφω από τις σελίδες του "ΜοσχατουΠολις", όμως η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου που θα γίνει σήμερα (9/11/12) με θέμα «Κοινωνική Πολιτική του Δήμου – Παρουσίαση της μέχρι τώρα δράσης και σχεδιασμού για παραπέρα ενέργειες» με προτρέπει να πω ξανά κάποια πράγματα πάνω στο ζήτημα. 

Η πίεση που δέχεται και θα δεχθεί η Κοινωνία είναι μεγάλη και δεν σταματάει στην κατηγορία των άπορων, των άνεργων ή των χαμηλόμισθων. 
Δεν πρόκειται μόνον για ένα πιάτο φαγητού ή μίας πλαστικής σακούλας με κάποια τρόφιμα, αλλά για πλευρές της ζωής που έχουν να κάνουν με την παιδεία, το πολιτισμικό επίπεδο, την ψυχοσωματική υγεία, κλπ, κλπ… 

Σήμερα υπάρχει ανάγκη για άμεση εκπόνηση Ενιαίου Δημοτικού Προγράμματος Κοινωνικής Βοήθειας και Αλληλεγγύης, για συγκρότηση κινήματος Δημοτικού Εθελοντισμού και για σχηματισμό ενιαίου και διαπαραταξιακού Επιχειρησιακού Κέντρου που θα συντονίζει το πρόγραμμα. 
Χρειάζεται συνεπώς να ξεκινήσει άμεσος διάλογος και διαβούλευση, ώστε να φτάσουμε στην οργανωμένη κοινωνική άμυνα που πρέπει να βασίζεται όχι στην ελεημοσύνη αλλά την συμμετοχή όλων στο πρόβλημα στη βάση της διατήρησης του αυτοσεβασμού, αλλά και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας

Σήμερα στο συμβούλιο θα ήταν σφάλμα η δημοτική αρχή να παρουσιαστεί αυτοδοξαστική ή πρόχειρη, αν και ο πρότερος βίος της και η νοοτροπία της άλλα λένε, όπως άλλα λένε και υποδηλώνουν οι τελευταίες λέξεις που περιγράφουν το σημερινό θέμα της δημοτικής συνεδρίασης. 
Τι πάει να πει «παραπέρα ενέργειες»; 
Εξακολούθηση των όσων μετρίως κάνουμε; 
Και τι φανερώνει η προσπάθεια να προσκληθούν σήμερα το πρωΐ στο δημαρχείο κάποιοι φορείς για να γίνει προφανώς συζήτηση εν όψει του βραδινού δημοτικού συμβούλιου; 
Όλα αυτά, μόνο ως άρπα κόλλα δουλειές μπορούν να εκληφθούν, ενώ η κατάσταση και το μέγεθος της επερχόμενης τραγωδίας απαιτούν σοβαρότητα στο σχεδιασμό και παλλαϊκή συμμετοχή. 

Ελπίζω να κάνω λάθος… 
(μα εντελώς να κάνω λάθος) 


και γενικώς ως χαιρετισμός, Καλή λεφτεριά

9 σχόλια:

 1. Τι ασχψολεισαι ρε αγορι μου. αυτοι δεν καταλαβαινουν τιποτα . Απλως παιζουν κοροιδευοντας ανθρωπους. Παρε παραδειγμα την ανακοινωση για τις απεργιες. ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤ
  Παλιολινατσες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θερμα συγχαρητηρια για την αναρτηση. Ειναι ωρα για οργανωμενη προσπαθεια και οχι μικροπραγματα που ειναι μονο για να βγαινουν καποιοι φωτογραφειες στην πλατεια και για διαφημιση του δημου. Ξερετε γιατι και για ποιους μιλαμε. Σε λιγο πραγματικα θα μπουνε σε προβλημα και οι μισθωτοι που παλιοτερα τα καταφερναν και οσοι την πατησανε με καταναλωτικα δανεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μιά τέτοια πραγματικότητα που θα έθετε σε κοινωνικό συναγερμό τους δημότες, όχι μόνο θα έδινε συνολική διάσταση στο πρόβλημα και κανένας (ει δυνατό) δεν θα αισθανότανε μοναχός, αλλά μακροπρόθεσμα θα εκανε καλό στην πόλη. Ένα σωρό τομείς θα πήγαιναν καλύτερα εξαιτίας της κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Θα γίνουμε καλύτεροι και σαν άνθρωποι. Θα συμφωνήσω μάλιστα κατά τρόπο απόλυτο ότι πρεπει να έχει τέτοια μορφή το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί ώστε κανένας να μην νοιώσει ζητιάνος αλλά δημότης με αξιοπρέπεια. Αν τωρα ενωθούμε, ίσως αντέξουμε την απευκτέα στιγμή μιάς πραγματικής χρεοκοπίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με τη ντουντούκα στο χέρι9 Νοεμβρίου 2012 - 3:05 μ.μ.

  Κοιτάχτε τι γίνεται στην Ιταλία και μαντέψτε τι θα γίνει εδώ -
  Εξαιτίας των περικοπών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι δεν θα υπάρχουν χρήματα για να ανάψουν τα καλοριφέρ στα σχολεία και εκατομμύρια μαθητές θα μείνουν χωρίς θέρμανση, προειδοποιεί ο πρόεδρος των ιταλικών περιφερειών, Αντόνιο Σαΐτα.
  «Θα αναγκασθούμε να κλείσουμε τα καλοριφέρ και κατά συνέπεια να αυξήσουμε τις ημέρες των διακοπών για τους μαθητές», δήλωσε ο Αντόνιο Σαΐτα.
  «Είναι αδύνατον να δεχθούμε τις περικοπές σε βάρος των περιφερειών που αποφασίσθηκαν από την κυβέρνηση Μόντι, συνολικού ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Θα προσφύγουμε κατά του μέτρου αυτού σε όλα τα τοπικά δικαστήρια», πρόσθεσε ο Σαΐτα.
  Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Περιφερειών Upi επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης» διότι «απαιτείται σεβασμός». Από ιταλικές περιφέρειες εξαρτώνται 5.179 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την χώρα που φιλοξενούν 2,5 εκατομμύρια μαθητές.
  «Με τις τελευταίες περικοπές, δεν υπάρχουν χρήματα για την κανονική λειτουργία των καλοριφέρ. Θα εξηγήσουμε στους γονείς ότι η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να περικόψει, πρώτα, από όλα, τα έξοδα που την αφορούν άμεσα», ολοκληρώνει ο Σαΐτα.
  Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι δήλωσε έτοιμος να δεχθεί τους περιφερειάρχες της χώρας για να προσπαθήσουν να βρουν, από κοινού, μια λύση στο πρόβλημα τις μείωσης των χρηματοδοτήσεων της δημόσιας διοίκησης και να αποτραπούν δραστικές αποφάσεις. "

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι υποψίες μας για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Πριν από λίγο είχαμε μια συνομιλία στο facebook με εκπρόσωπο της Εθελοντικής Ομάδας Επικοινωνιών και Διάσωσης RSF Hellas, που μας γνωστοποίησε κάποια λίγα διαδραματισθέντα το πρωϊ στο Δημαρχείο, τα οποία τα μεταφέρουμε εδώ και τα οποία ήδη έχουν αναρτηθεί από την RSF και στο facebook, στην σελίδα που διαθέτει:

  ........................

  Rsf Hellas
  Πριν από 32 λεπτά ·

  Αντιδήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου, προς εκπρόσωπο της RSF Hellas (που κλήθηκε από τον Δήμο να συμμετάσχει σε συνάντηση): "Μπα μας θυμήθηκε η RSF ;" με το γνωστό υπεροπτικό ύφος.

  Ο "κύριος" M. το κάνει για πολλαπλή φορά αυτό, μάλλον έτσι αντιλαμβάνεται το "Πνεύμα συνεργασίας", κατά τα άλλα όταν τον ρωτούν "ΔΕΝ ξέρει κάτι και απορεί και αυτός".

  Μάλλον κάτι αρνητικό θα έχει να μας καταλογίσει,
  πχ Το ότι ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ αλλά είμαστε απλά ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, η αγάπη του ΚΟΣΜΟΥ και τα έργα μας προς ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

  ΕΜΕΙΣ έχουμε το θάρρος της γνώμης μας "κύριε" Μ. εσείς;

  ΥΓ : Απάντηση μας στις προκλήσεις σας, η σχετική επιστολή μας τις 12/10/2012. — με το χρήστη Ek Tis Sintaxeos MoschatoDaily και 8 ακόμη.


  ........................

  Ρώτησα ποιός είναι ο "Μ" και μου απάντησαν ότι πρόκειται για τον κ. Μπούτση.

  Δεν θα σχολιάσουμε. Απλά θα ρωτήσουμε: Κύριε Δήμαρχε, εκτός από τα πολιτιστικα και τα αθλητικά, αναθέσατε στον εν λόγω και τα κοινωνικά θέματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Kύριοι συμφωνώ απόλυτα μαζί σας
  Αλλά στην Ιταλία πάντα υπήρχε δημόσια διοίκηση
  ενώ εδώ πάντα δεσπόζει ένα δημόσιο μπουρδέλο .
  Καλά γυρίστε από το άλλο πλευρό Πολύ ρομαντικούς
  σας βλέπω όλους στην πατρίδα της λαμογιάς !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καινούργιος που είναι παλιός9 Νοεμβρίου 2012 - 5:06 μ.μ.

  Καλά φωνάξανε ποιούς στο δημαρχείο. Και να κάνουνε τι. Που ήτανε οι δημοτικές παρατάξεις?
  Θα πω αγαπητέ Στέφανε ότι κοιμάσαι με τα τσαρούχια αν ελπίζεις ότι έστω και μια γραμμή απόσα γράφεις θα γίνει πραγματικότητα. Ρε στο Μοσχάτο του Ευθυμίου και του Μπούτση ζούμε. Ότι και να σπείρεις μολοχα θα βγει.
  Και μια διόρθωση σε κάτι που είπε το RSf - ο κ. "Μ" δεν είναι αντιδήμαρχος. Είναι ο σούπερ δήμαρχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΠΙΑΣΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Η Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ!! ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ!! ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΠΩΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΩΩ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2014 (ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. H ιστορία επαναλαμβάνεται
   Οπως Αντρέας Παπανδρέου - Λούβαρης
   Ετσι ηταν και ειναι το ΠΑΣΟΚ.
   Προς τι λοιπόν τα δακρυα παλιοί μου ομογάλακτοι Συνπασοκίτες και νυν Συριζίτες ?

   Διαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια