Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα Ενυδρείο γιά την Παραλία Μοσχάτου

Χωρίς πολλές κουβέντες και προλόγους σας παρουσιάζουμε μια φιλόδοξη πρόταση του συνδημότη μας κ. Περικλή Δεμεντή, την οποία βρίσκουμε οραματικά ρηξικέλευθη, αφού στην κυριολεξία ανοίγει δρόμους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Γνωρίζουμε ότι η πρόταση έφτασε στα χέρια των διοικούντων τον Δήμο.
Να δούμε αν θα την διαβουλευτούν, θα την αξιολογήσουν και θα την «παλέψουν» ή στο "πι-και-φι" θα κρυφτούν πίσω από την δικαιολογία της οικονομικής πτώχευση της χώρας ή τον σχεδιασμό που ήδη έχει διατυπωθεί για την Παραλία.
Σαν ΜοσχατουΠολις, θα τοποθετηθούμε με σχόλιο μας.
Απλά λέμε, ότι καλύτερα να ονειρευόμαστε και να σκεφτόμαστε αναπτυξιακές λύσεις, παρά να κλαψουρίζουμε ή να καφενειολογούμε

Ο λόγος στον κ. Περικλή Δεμεντή…

Πρόταση προς το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων, το Λεκανοπέδιο της Αττικής δεν φιλοξενεί ένα ΕΝΥΔΡΕΙΟ που θα αποτελούσε ένα σημαντικό πόλο προσέλκυσης τουριστών απ΄όλο τον κόσμο και μαθητών.

Για το λόγο αυτό προτείνω στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος JESSICA τη δημιουργία ενός ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ στη παραλία του Μοσχάτου.

Σκοπός του ενυδρείου θα είναι η παρουσίαση του μεσογειακού θαλάσσιου κόσμου  με τα εκατοντάδες είδη και τους χιλιάδες οργανισμούς. 
Με την επίσκεψη στο ενυδρείο ο μαθητής και ο τουρίστας θα έχει τη δυνατότητα να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τα είδη και τους οργανισμούς της Μεσογείου αποκαλύπτοντας τη γοητεία, τη συμπεριφορά τους, τα ποικίλα σχήματα και χρώματα του δικού τους κόσμου, τις συνήθειες και τις ανάγκες τους. 
Σε μια σειρά μεγάλων ενυδρείων θα γίνεται η παρουσίαση των μεγαλύτερων θηρευτών της Μεσογείου, όπως καρχαρίες, μαγιάτικα, συναγρίδες και άλλα με φόντο ένα σύμπλεγμα μεσογειακών υφάλων που θα αναπαριστά τη ζωή σε αυτούς. 
Σημεία πληροφόρησης αφής και posters θα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλους τους χώρους του ενυδρείου για την καλύτερη παρουσίαση των ειδών και οργανισμών που θα φιλοξενούνται σε αυτό. 
Η βιοποικιλότητα της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου θα παρουσιάζεται σε δεκάδες μεγάλα και μικρότερα ενυδρεία, όπου ιππόκαμπο, αχιβάδες, αχινιοί, αστακοί και δεκάδες είδη παράκτιων ψαριών θα φιλοξενούνται σε διαφορετικής χωρητικότητας ενυδρεία. 
Τέλος, οι χώροι του ενυδρείου θα συμπληρώνονται από χώρους πώλησης αναμνηστικών και δώρων και café.

H υλοποίηση του προτεινόμενου Έργου μπορεί να στηριχθεί στο Πρόγραμμα Jessica, καθώς οι πόροι του Προγράμματος διοχετεύονται στους ακόλουθους τομείς :
1. Αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας κλπ.
2. Προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για τουρισμό ή άλλες αειφόρες χρήσεις.
3. Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης εγκαταστάσεων και της εξυγίανσης.
4. Δημιουργία χώρων γραφείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και για τους τομείς της πληροφορικής και / ή της έρευνας και ανάπτυξης.
5. Προώθηση της οικονομίας της γνώσης μέσω δημιουργίας ή αναπαλαίωσης πανεπιστημιακών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών, βιοτεχνολογικών και άλλων εξειδικευμένων εγκαταστάσεων.
6. Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Βελτίωση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
8. Αύξηση της κινητικότητας.Στα πλαίσια του Προγράμματος Jessica έχει δημιουργηθεί το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Αττικής, το οποίο αν και έχει κάνει πρόσκληση υποβολής προτάσεων δεν έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση και υπαγωγή έργων προς χρηματοδότηση.
Οι προτάσεις οι οποίες θα επιλεγούν θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ως εξής :

*** Η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Jessica θα φθάνει μέχρι το 70% του κόστους του έργου.
*** Ποσοστό τουλάχιστον 10% του συνολικού κόστους του έργου θα καλυφθεί από ίδια συμμετοχή του φορέα υλοποίησης του έργου.
*** Ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνολικού κόστους του έργου θα καλυφθεί από τραπεζικό δάνειο με εμπορικούς όρους.

Η συνολική χρηματοδότηση που θα δοθεί θα επιστραφεί σε χρονική διάρκεια μέχρι 20 έτη από την υπογραφή της αίτησης χρηματοδότησης.
Υπεύθυνη Τράπεζα για την αξιολόγηση των έργων που θα υπαχθούν στην Περιφέρεια έχει ορισθεί η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος για να χρηματοδοτηθεί το έργο?

1. Να αναδείξει την σπουδαιότητα του έργου ως αναπτυξιακού εργαλείου για την ευρύτερη περιοχή μας.
2. Να διαπραγματευτεί με την ιδιοκτήτρια εταιρεία την εκχώρηση κάποιων στεμμάτων μέσω προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση και διαχείριση του ενυδρείου.
3. Να γίνει τροποποίηση του Προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις της παραλίας.
4. Να καταθέσει φάκελο χρηματοδότησης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει γενικότερα κρίση στην χώρα μας, όμως τα λεφτά δεν χάθηκαν και μπορεί κανείς να τα αναζητήσει σε  ευρωπαϊκά αναπτυξιακά εργαλεία.
Πιστεύω ότι η υλοποίηση της εν’ λόγω πρότασης μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας όπως:
1. Να προσδώσει στην πόλη μας εθνικό και παγκόσμιο όνομα.
2. Να επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες ετησίως την παραλία και την πόλη μας γενικότερα.
3. Να συμβάλει στην εκπαίδευση των μαθητών για τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας.
4. Να απασχολούνται δεκάδες συμπολίτες μας στις εγκαταστάσεις του ενυδρείου.
5. Να εισφέρει πρόσθετους πόρους για τον Δήμο μας.
  
Κύριε Δήμαρχε,
Κατανοώ ότι η πρότασή μου είναι αρκετά φιλόδοξη και απαιτεί πολλούς χειρισμούς για να υλοποιηθεί, όμως είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει κάτι μεγάλο αναπτυξιακό για το τόπο μας, διότι οι καιροί δεν θα μας περιμένουν για πολύ και τα προσφερόμενα χρήματα θα πετάξουν για άλλες πολιτείες.
Είμαι βέβαιος ότι η πρόταση μου είναι ρεαλιστική, είναι καινοτόμα και μοναδική για την Αττική, ταιριάζει απόλυτα με το θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτουμε, έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, εμπλουτίζει τις γνώσεις των συμπολιτών μας για τον θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας και προπάντων θα φέρει απασχόληση και ανάπτυξη στον τόπο  μας.
Φυσικά τον τελευταίο λόγο για την υλοποίηση της πρότασης θα έχουν οι δημοτικές παρατάξεις και ο λαός της πόλης μας, γι’ αυτό και δημοσιεύεται προς ενημέρωσή των.

Στην προσπάθεια για την ευόδωση της πρότασης δηλώνω ταπεινά παρών.

Περικλής Δεμεντής
Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κος
Στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής

12 σχόλια:

 1. Μαρτίνη Θεοδώρου29 Σεπτεμβρίου 2012 - 6:45 μ.μ.

  Υπέροχη ιδέα.. μακάρι να υλοποιηθεί..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μια Μοσχατιώτισσα29 Σεπτεμβρίου 2012 - 6:57 μ.μ.

  Επικροτώ. Δεν ξέρω το βαθμό δυσκολιών αλλ΄μου ακούγεται μαγικό. Και μόνο οτι ο κ. Δεμεντής κάθισε να δουλέψει στο μυαλό του αυτά είναι για έπαινο. Για να δούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ξΈΡΩ ΌΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΤΊΠΟΤΑ. ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΕΥΘΥΜΙΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αραγε σ ολη αυτη την εντυπωσιακη ιδεα , θα μπορουσαμε να ενσωματωσουμε και το διεθνες μουσειο οστρακων,το Μοσχακειο ? μια μοναδικη συλλογη επι της Πινδου
  που χρονια δεν βλεπω κινηση ,και δεν γνωριζω
  το γιατι .Ας το ευχηθουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Περιβαλλοντολόγος30 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:06 π.μ.

  Παρακαλώ τον κ. Δεμεντή να μας πει αν το θαλάσσιο περιβάλλον στην ακτή του Μοσχάτου είναι κατάλληλο για τη επιβίωση αυτών των τόσο ωραίων οργανισμών της θαλάσσιας μεσογειακής πανίδας κι άν υπάρχουν σχετικές μελέτες των αρμοδίων υπερησιών. Φοβούμαι ότι η παραλία μεταξύ των 2 ποταμών δεν προσφέρεται για τέτοια μεγαλόπνοα πλάνα γιατί δεν φταίνε σε τίποτα τα ψαράκια.
  Πάντως σας συγχαίρω για την πρόταση σας και για την ανάλυση που μας κάνατε για το πρόγραμμα JESSICA.
  θα σας παρακαλούσα να προτείνετε κάτι άλλο όχι τόσο μεγαλόπνοο κι ακριβό ώστε να εγκριθεί και να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Περιβαλλοντολόγος30 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:08 π.μ.

   διόρθωση " υπηρεσιών "

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τους προβληματικούς σας σχετικά με τα οικονομικά και τα περιβαλλοντικά θέματα που θέσατε και ελπίζω με τις απαντήσεις μου να σας ικανοποιήσω:
   Το έργο κατ' εμέ πρέπει να είναι μεγαλόπνοο,το απαιτούν άλωστε οι στόχοι του χρηματοδοτικού Ταμείου και επεξηγώ: το ταμείο διαθέτει 50 εκατ. ευρώ και έχει βάλει ως στόχο να χρηματοδοτήσει κατ' ελάχιστον 5 έργα σε όλη την Αττική, που σημαίνει ότι το κάθε έργο έχει στην διάθεσή του κατά μέγιστον 13 εκατ. ευρώ (10 εκατ. από το ταμείο συν 3 εκατ. από ίδιους και τράπεζικούς πόρους).Δεύτερος μεγάλος στόχος του ταμείου είναι η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούνται μέσα στην εικοσαετία τα αρχικά έργα από τις αποπληρωμές της αρχικής χρηματοδότησης.Τι σημαίνουν όλα αυτά? ότι ξεκινάς με τα 13 εκατ., κατασκευάζεις χ αριθμό ενυδρείων και με τις αποπληρωμές σου έχεις ένα εύρωστο ταμείο το οποίο σου χρηματοδοτεί πρόσθετες κατασκευές ή επεκτάσεις ή βελτιώσεις του αρχικού έργου.Καλύτερη χρηματοδότηση δεν θα μπορούσες να βρείς κατά την άποψή μου.
   Για το δεύτερο θέμα που θέσατε, δηλαδή την περιβαλλοντική μόλυνση του θαλάσσιου νερού από τους παρακείμενους ποταμούς έχω να πω τα εξής: πιθανόν να υπάρχουν μελέτες,δεν γνωρίζω, οι οποίες αναδεικνύουν πόσο επηρεάζεται το θαλάσσιο νερό από το νερό των ποταμών, όμως εδώ είμαστε να πάρουμε δείγματα νερού από διάφορα σημεία και να αναλύσουμε όλο τον φαληρικό όρμο.Αλλά και αυτό να συμβαίνει, δηλαδή να μολύνεται όλος ο όρμος από τα ποτάμια, δεν μπορώ να αντλήσω νερά κατά τους 4-5 μήνες που κατεβάζουν τα ποτάμια από πιό βαθιά βάθη της θάλασσας? Η απάντηση είναι, ότι μπορώ να αντιμετωπίσω το ενδεχόμενο πρόβλημα τεχνικά.
   Επ' ευκαιρία θέλω να απαντήσω, γιατί κατέληξα στην συγκεκριμένη πρόταση: διότι η πρόταση αυτή μου δίνει την δυνατότητα 365 ημέρες το χρόνο να ρέει ξένο χρήμα στο Μοσχάτο, πράγμα πόλύ σημαντικό για μια κοινωνία η οποία τον τελευταίο καιρό απομυζά μόνο τις σάρκες της.Όλοι γνωρίζουμε ότι το καίριο διαχρονικό οικονομικό πρόβλημα του Μοσχάτου έίναι, ότι δεν μπόρεσε να βγεί από το καβούκι του και να προσελκύσει ξένο χρήμα απέναντί στις δύο συμπληγάδες αγορές της Καλλιθέας και του Πειραιά.
   Σας ερωτώ ευθέως,ποιά επένδυση θα σας φέρει 365 ημέρες τον χρόνο χρήμα? να φαντασθείτε ότι το καρναβάλι κάποτε σου έφερνε 1 έως 2 ημέρες ξένο εγχώριο χρήμα και γιαυτό κάποιοι πανηγύριζαν.Εδώ μιλάμε όχι μόνο για εγχώριο ξένο χρήμα που θα σου έλθει από τα σχολεία της Επικράτειας, αλλά και για ξένο-ξένο χρήμα από τους χιλιάδες τουρίστες ετησίως.
   Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

   Διαγραφή
 6. Καλημέρα. Αυτό που προέχει είναι αν μια ιδέα - η οποιαδήποτε - μπαίνει για συζήτηση και έρευνα. Φαίνεται πως μάλλον δεν υπάρχουν διαδικασίες για καινοτομίες που θα δημιουργήσουν την διαφορά για την πόλη και το δήμο μας. Τώρα ένας δημότης έρχεται να καταθέσει μία ιδέα για ένα Ενυδρείο στην παραλιακή ζώνη. Καθόλου δεν με χαλάει ή διαφωνώ με την ιδέα. Πολλά μπορεί να προσφέρει, όμως εδώ - λέγαμε - ότι ο δήμος δεν είναι ικανός να είναι ιδιοκτήτης ενός πάρκου, ενός χώρου πρασίνου στην παραλία. Πως δεν θα μπορούσε να το συντηρήσει. Πως να πιστέψω ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, όταν ΚΑΙ εκχωρήσαμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα μας πάνω στην παράλια γη ΚΑΙ έχουμε πια ένα κράτος φονιά που ξεπουλάει κάθε τι δημοτικό, κοινωνικό? Ριβιέρα θέλουν εκεί. Δε χωράει θα πει κανείς στην Ριβιέρα του Σαμαρά και ένα ενυδρείο, όπως εξάλλου χωράει τη λυρική σκηνή που στήνει για μεταθανάτιο δόξα του ονόματος του το ίδρυμα Νιάρχου? Χωράει. Όχι όμως για το Δήμο Μοσχάτου @ Ταύρου. Μόνο σε ιδιώτη του πλούτου κάνει. Το που θα καταλήξει η πρόταση του κ. Περικλή Δεμέντη είναι ολοφάνερο αν δεν έχει πέσει ήδη στο 'καλάθι των αχρήστων', όμως όλο αυτό δείχνει το δρόμο για το τι οφείλουμε να κάνουμε ως κοινωνία, ως πολίτες, από τη μία, και τι ως Δήμος, από την άλλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. k.Δεμέντη τι μας λέτε τώρα?
  Ο Κρασιμίρ απο το Πιρίν της Βουλγαρίας ενδιαφέρει πιο πολύ το λαό του Μοσχάτου .
  Μπράβο Στέφανε διεθνιστή. Η Βουλγαρία σε περιμένει.Στο είπε και ο Κρασί-μίρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμε φίλε (1 Οκτ, 12:28 π.μ.)
  Ίσως έχεις δίκιο. Το θέμα θα μπορούσε να μείνει ως πρώτο για μία ακόμα ημέρα ή για κάποιες περισσότερες ώρες, αλλά υπάρχει μιά πίεση από τον αριθμό των θεμάτων που έχουν μπει σε ουρά αναμονής.
  Όμως, αντι να μας επιπλήττεις, θα ήταν καλύτερο να μας πεις την άποψή σου στα όσα προτείνει ο κ. Δεμεντής.
  Τώρα, για τον Κρασιμίρ...
  Θα πούμε απλά ότι κάθε άρθρο, χρονογράφημα, και κείμενο έχει την αξία του και την στόχευσή του.
  Άσε που είναι αδύνατον να έχουμε πάντα δημοσιεύματα βαριάς έντασης (sic)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. αυτος ο δημαρχος λειπει ολη μερα στο νεο εξωχικο στο λαγονισει θα ασχοληθει με ενυδρειο χαχα αν δεις ποτε την πεζογεφυρα στην παραλιακη που σκοτωνοντε !!!!!οι δημοτες για να περασουν την παραλια σκοτωστρα !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια