Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Του Κουτρούλη ο γάμος:
μιά υπέροχη παράσταση
μέσα σ' ένα μπουντρούμι
χωρίς κλιματισμό!

Δεν είμαι ασφαλώς τεχνοκριτικός ή κάποιου άλλου είδους ειδικός του θεάτρου.
Γράφω απλά τις εντυπώσεις μου και ό,τι από διδακτική, αισθητική και ψυχαγωγική άποψη εισέπραξα από τους «εν δράσει» ηθοποιούς του δημοτικού θεατρικού εργαστηρίου.
Απερίφραστα θα μιλήσω για μια πολύ καλή παράσταση που φαίνεται ότι κατά λάθος παίζει σε φεστιβάλ για ερασιτεχνικούς θιάσους.
Είναι προφανές ότι η σκηνοθετική δουλειά του κ. Παναγιώτη Ναρλή έχτισε μια απόλυτα ισορροπημένη παράσταση, με παλμό, με ενέργεια και επάρκεια στην υποκριτική.
Μια παρατήρηση όμως.
Τα σχόλια που μπήκανε εμβόλιμα και έχουν να κάνουν με τις σημερινές θλιβερές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις, θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία και σε μια πιο θαρραλέα σκηνογραφία και χρήση κοστουμιών.
Παρόλα αυτά το σκηνικό και τα κοστούμια, όπως τα απαίτησε η σκηνοθετική σύλληψη ήταν πολύ καλοφτιαγμένα και λειτούργησαν συνεκτικά στο τελικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερα καλές στιγμές τα (ας πούμε) μουσικοχορευτικά μέρη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί σκηνής κυριάρχησε ο Κουτρούλης, όχι ως αυτονόητη παρουσία ενός κεντρικού ήρωα, αλλά γιατί ο Νίκος Φαμέλης έδωσε κατά τρόπο πειστικό τον χαρακτήρα του επαρχιώτη που ποθεί και μια γυναίκα και φυσικά την κοινωνική ανέλιξη.
Μάλλον έτσι θα πρέπει να τον είχε φανταστεί ο Ρίζος – Ραγκαβής.
Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν, αμέσως μετά ξεχώρισα τον αριστοφανικό Σπύρο Ανδομανέσκο που υποδύθηκε τον Στροβίλη, υπηρέτη του Κουτρούλη.
Πολύ καλή στην μικροαστική κατινιά της η Χαρά Φυσέκη (ως Ανθούσα), που όμως δεν με έπειθε ότι όντως αγαπούσε και τόσο πολύ τον φουκαρά τον Ξανθούλη.
Ίσως ο σκηνοθέτης να το θέλησε έτσι.
Σημειώνω ακόμη την απολαυστική παρουσία του Τάσου Στέλλα (Μανέλαος, θυρωρός στο ξενοδοχείο «Ελλάς»), το παθιασμένο παίξιμο της Κατερίνας Καρύδη, που ίσως την οδηγούσε σε κάποιες στιγμές στην υπερβολή (όμως καθόλου ενοχλητική) και τον στυλιζαρισμένο μπαμπά της Ανθούσας, τον ξενοδόχο, που έπαιξε ο Γιάννης Κοκορετσάς.
(Όλοι οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης, στο blog του Θεατρικού Εργαστηρίου Εν Δράσει : http://www.en-drasei.gr/istoriko/2012/Koutroulis/koutroulis.html)

Δυο κουβέντες για τον επίσημο Δήμο και την διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου.
Κύριοι και Κυρίες της κάθε είδους τοπικής διοίκησης, δυστυχώς είσαστε πολύ λίγοι για μια τόσο ταλαντούχα ομάδα, η οποία (αν και δεν συμφωνώ με την έκφραση) κατά το κοινώς λεγόμενο τιμά τον Δήμο και τον προβάλει.
Χάος σας χωρίζει, με το Θεατρικό Εργαστήρι, όπως το χάος που φώναζε η Ανθούσα ότι χώριζε την οικογένειά της με τον Κουτρούλη.
Γιατί αφήσατε τους ηθοποιούς να παίξουν και τους θεατές να τους παρακολουθήσουν, μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα επειδή δεν δούλευε ο κλιματισμός σ’ ένα κτήριο καινούργιο κατ’ ουσία.
Βλακώδης η δικαιολογία που ακούστηκε ότι χάλασε ξαφνικά...
Αυτό μου έδωσε να καταλάβω η μαγκωμένη δικαιολογία του αντιδήμαρχου κ. Δημητρίου, που έμοιαζε σαν κάποιος να του είχε δώσει μουρουνέλαιο.
Όταν έχεις να φιλοξενήσεις πλήθος θεατρικών ομάδων και να υποστηρίξεις μια διοργάνωση κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο: Διαδημοτικό Φεστιβάλ, φροντίζεις από μια βδομαδα πριν ή και περισσότερο για την αρτιότητα των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού)
Γιατί είναι φανερό, επίσης, ότι είσαστε μακράν και ξένοι της θεατρικής μυσταγωγίας που συντελείτε ανάμεσα στους μόνιμους και έκτακτους συντελεστές και τους ηθοποιούς του Εργαστηρίου.
Όλοι αυτοί δεν είναι ένα μπουλούκι που δίνει την έξωθεν καλή μαρτυρία: Α, έχουμε και θεατρική ομάδα, κλπ…
Χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική και φιλοσοφία.
Ποιος οδηγεί ποιόν, εδώ;
Και μια παράκληση…
Πάψετε να βγάζετε είτε τον Δήμαρχο, είτε τον πρόεδρο του Πνευματικού να απευθύνουν προπαγανδιστικά λογύδρια.
Χθες όλοι είχαν ανάγκη από θέατρο και όχι από δημοτική εκδήλωση ή κάποια από τις γιορτούλες που χορτάσαμε χρόνια και χρόνια από δαύτες.

24 σχόλια:

 1. Όπως αντιλαμβάνεσαι γραικύλε Ανώνυμε το σχόλιο σου εγκρίθηκε από την πλευρά μας εκ προθέσεως.
  Από τη μία η θεατρική τέχνη που ευφραίνει, διδάσκει, ψυχαγωγεί και από την άλλη άτομα ελεεινά και απολίτιστα σαν κι εσένα.
  Ευχαριστούμε πάντως για το σχόλιο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. με θεωρώ τυχερή που είδα την παράσταση. λέω, τότε το 1850 και τώρα το 2012 τα ίδια πραγματα. συγχαρητήρια σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τσίγκινο Κονσερβοκούτι27 Σεπτεμβρίου 2012 - 10:56 μ.μ.

  Δεν είδα το έργο. Ίσως το χειμώνα να μας δοθεί η ευκαιρία που εδω που τα λέμε είνια πιο θεατρική περίοδος. Πριν φτάσω στο Δήμαρχο και την αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων Θα μιλήσω για τον κ. Μπούτση και απορώ πως δεν τον κατονομάζετε. Σαν επικεφαλής των πολιτιστικών αυτός έπρεπε να φροντίσει να είναι έτοιμη η αίθουσα. Το πέτυχε? Φυσικά και όχι. Έπρεπε να το δει με την κ. Λουκή σαν αρμόδια αντιδήμαρχο και μετά να φτάσει στο δήμαρχο. Εαν έγκαιρα ξέρανε για την μη λειτουργια του κλιματισμού, και δεν θέλανε να χαλάσουνε λεφτά, γίνεται μεγαλύτερη η ευθύνη τους. Σκατά στον αθλητισμό - σκατά και στον πολιτισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ!! ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΑΝΤΟΥΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΕΦΑΓΕ ΠΟΡΤΑ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παρά την ωραία κριτική σας, νομίζω ότι δεν έπρεπε να μπλέξετε την παράσταση "του Κουτρούλη ο γάμος" που είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός με άλλα θέματα που είναι πολιτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα συμφωνήσω με την Στέλλα εκ Ταύρου.... Δείξατε πόσο σας ενδιαφέρει η τέχνη και το θέατρο...

   Διαγραφή
  2. Αν φίλη Στέλλα από τον Ταύρο ήσουνα εκει, θα πρέπει να δικιολογήσεις το Στέφανο για την κριτική του στο κτήριο και στους υπεύθυνους του δήμου και του ΠΚ. Ακόμη και γνωστοί κριτικοί του Θεάτρου έχουν ταιριάξει στην κριτική τους τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανεβαίνει μια παράσταση ή για τις ευθύνες του ΥπΠο (σχόλια για κατάσταση αρχαίων θεάτρων, του κτίριου του Εθνικού, κλπ). Συνεπώς...
   Όσο για τον Ανώνυμο (935) θα του έλεγα πολύ απλοϊκά - Ο Στέφανος πήγε να δει το έργο. Εσύ?

   Διαγραφή
 6. Τα μέλη της δημοτικής Πλειοψηφίας θα μπορούσαν άνετα να δημιουργήσουν ένα θίασο που στη κυριολεξία θα έσπαγε ταμεία. Ποιός δεν θα ήθελε να δει τον Αντώνη στο ρόλο του αείμνηστου Αρτέμη Μάτσα, τη Ντένια σαν Τασσώ Καβαδία τον Πέτρο σαν το Σπύρο Καλογήρου τη Μαίρη σαν Βουγιουκλάκη το Θανάση σαν το Τάσσο Γιαννόπουλο και τον Αντρέα σαν τον Βασιλάκη Καίλα.Για δείτε το εκεί στο πολιτιστικό....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι υπεύθυνοι γνωρίζανε για το θέμα με τον κλιματισμό τουλάχιστον από πέρυσι, όπου και πάλι παίζαμε χωρίς κλιματισμό.
  Τάσος Ρούσσης (μέλος θεατρικού εργαστηρίου "Εν-Δράσει")

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πολλά μπράβο σε όλους. Έφυγα με τόσο καλή διάθεση. Θα ήθελα στην πάρα πολύ καλή κριτική σας να πω ότι μου άρεσε η χορογραφία και το μακιγιάζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αγαπητοί φίλοι εκ Μοσχάτου , εκ Ταύρου και εξ όπου αλλού (sic), γνωρίζετε βέβαια ότι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά της πολιτικής. Μια φορά σκατά, για πάντα σκατά. Οπότε, μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εξαιρετικό άρθρο. Όποιος θέλει διαβάζει τα σχετικά με τον Κουτρούλη και πετάει τα άλλα. Όποιος θέλει τα παντρεύει μαζί, γιατί το θέατρο δεν είναι ένα μωρό που η πολιτική είναι ξένη σ' αυτό. Ισα - ίσα. Το ζήτημα είναι αν ο stefanos λέει την αλήθεια. Δεν είδα το έργο αλλά ξέρω τι συμβαίνει με το Πολιτιστικό στην Κωσταντινουπόλεως. Το αναφέρει πιό πάνω και κάποιος (Τάσος Ρούσσης) που βιώνει την κατάσταση. Όχι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τελικά κ Μπιζάνη δεν υπάρχει τίποτα σωστό σ αυτόν το Δήμο. Μόνο τα κακά ψάχνεις? Και για να μη λες ότι είμαι εκτός θέματος, μπράβο στην δημοτική θεατρική ομάδα αν οπως όλοι λένε παίξανε τόσο καλά.

  Αρ. Κ. Μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. φιλος απο Σφαγεια28 Σεπτεμβρίου 2012 - 12:40 μ.μ.

  Σε όλους πολλά συγχαρητήρια. Το έργο ήταν καλοπαιγμένο. Τέλειο. Καλά κάνει το μπλογκκ να αναφέρει και τα κακώς κείμενα. Δεν ήταν μόνο ο κλιματισμός. Ηταν και η αδυναμία να δει κανεις το πλαϊνό μερος της σκηνής και του ντεκόρ καθισμένος στις έξτρα καρέκλες που βάλανε γιατί η αίθουσα ήταν γεμάτη. Καλή η προσπα΄θεια να μούνε καρεκλες αλλά σκέφτηκε κανείς τους όρους ασφάλειας; Για να το δουν. Από τους δημοτικούς θα εξαιρέσω την κ. Φουστιέρη που είμαι σίγουρος, προσπάθησε ανιδιοτελώς να περιποιηθεί τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Κύριοι Κρεμμύδα και Σωπάκη σήμερα έχετε δημοτικό συμβούλιο. Δεν νομίζετε ότι πρέπει να βάλετε κατεπειγόντως το φιάσκο του Πόλιτιστικού; Είναι κτήριο χρυσοπληρωμένο που καλύπτει θεατρικές και άλλες δράσεις ή δώσαμε 2, 3 4 εκατ δεν ξέρω ακριβώς πόσα για μιά ΠΑΡΑΓΚΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Φιλτατη Μοσχατουπολις
  Τα τελευταια χρονια υπηρξα και μελος του θεατρικου εργαστηριου του δημου μας, αλλα και παντα προσφερα τις υπηρεσιες μου και στη χορωδια
  του δημου μας .Υποτιθεται οτι τοτε υπηρχαν χρηματα!ε, λοιπον μονο ανοργανωσια και ολα στο βωμο για τα ψηφουλακια .Τραγικες στιγμες , απειρες.
  Για να εισαι στην Ευρωπη σε δημο στον πολιτισμο
  πρεπει να εχεις προυπηρεσια στο αντικειμενο ,ξενες γλωσσες , και διπλωμα επισημο στο computer,ακομα και στο παραμικρο χωριο!Εδω με την κομματοκρατια, παμε 100 χρονια πισω και σ αυτο δεν φταιει ο Αντωνης, φταινε ολοι και οι προηγουμενοι και οι επομενοι. Τωρα σαν καλιωρα!
  Εξ ου και η διαλυσις .
  Συγχαιρω τους συντελεστες και τους ηθοποιους
  της παραστασης για το ταλεντο τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η πληθωρική Ανθούσα, ο απίστευτη φιγούρα του θυρωρού και ο υπηρετης που θύμιζε τον Καραγκιόζη σε πρώτη σειρα, η εκρηκτική αγγλία, ο ξενοδόχος, ο γραφέας, ο αστυφύλακας, η γαλλία, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι μου άρεσαν πάρα πολύ. Με διασκέδασαν χωρίς να χάσω ούτε δευτερόλεπτο το ενδιαφέρον μου.
  Απαράδεκτη η παρουσία του κ. Μπότση που με το χέρι μάγκικα στη μέση μας είπε πράγματα ανούσια.
  Κατά τα άλλα καλά που πήραμε το πρόγραμμα του έργου και σωθήκαμε κάνοντας αέρα στο στήθος και τους υδρωμένους κροτάφους μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. πηγα στην παρασταση. παρολο που το θεατρο ειναι στην γειτονια μου και η εισοδος ηταν δωρεαν εγω προσωπικα σε αυτο το θεατρο με αυτες τις συνθηκες δεν θα ξαναπατησω.πραγματικα το μετανιωσα παρολο που η παρασταση ηταν εξαιρετικη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Απλά ΜΠΡΑΒΟ σε όλους. Με αγωνία περιμένουμε τη νέα δουλειά του ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ28 Σεπτεμβρίου 2012 - 4:17 μ.μ.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ (Π.Χ)ΤΗΣ ΘΕΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ (Π.Χ)
  ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΛΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΓΥΜΝΑΖΟΥΝ, ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ OXI KAΛH ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕ ΣΤΟ FINALE.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ σωστή παρατήρηση κ. Χριστόπουλε.

   Διαγραφή
  2. Κε Χριστοπουλε
   Στις ερασιτεχνικες καλλιτεχνικες ομαδες για να υπαρξουν,
   ασφαλως πρεπει να προυπαρχει το κεφι και το καποιο ταλεντο αυτων που συμμετεχουν,
   ομως ακριβως επειδη ειναι ερασιτεχνικες
   πρεπει να εχουν μεντορες ικανους . π χ
   δωσαμε τελευταια η χορωδια του Μοσχατου,
   συναυλια με τον Μανωλη Μητσια μεσα στην εκκλησια του Σωτηρος Χωρις υποστηριξη εκ μερους του Δημου να ανακοινωσει την υπαρξη της, δεν ηλθε κανεις !!!
   Απο επισημους ηταν ο παπανικολας κι ο Ντερεκας και 5 μοσχατιωτες!!τ ακουσματα μοναδικα.Αλλα δεν φτανει, το αποτελεσμα
   κρυωνει την καρδια του καλλιτεχνη ενωπιον αδειων καθισματων . Αυτο ειναι αδιαφορια του Δημου .Ποσοι Μοσχατιωτες ξερουν οτι η χορωδια μας εδωσε στο Μεγαρο συναυλια? να σκεφτειτε οτι η χορωδια Μοσχατου εχει ενα μοναδικο στο ενεργητικο της ακουσμα , που επι Ταξιαρχη γυριστηκε σε CD ευτυχως. Τα χορικα απο τις Βακχες του Ευριπιδη με εξαιρετικη Μουσικη του Μ Τρανουδακη ,κι αυτο επρεπε να πηγαινει στο εξωτερικο για συναυλιες .
   Υψηλου επιπεδου ακουσμα
   Εδω θα πω οτι χαριν στις γνωριμιες του Ταξιαρχη οφειλουμε οτι δωσαμε μια συναυλια , εστω χωρις οργανα στο Σουφλι
   Εκτοτε Σιωπη.
   Τωρα δεν υπαρχει πια η χορωδια.
   Αυτα μας πληγωνουν .
   Εννοειτε οτι τωρα μας πληγωνουν ολα!

   Διαγραφή
 19. Θα ήθελα να ενημερωσω τους φίλους που ταλαιπωρήθηκαν (και τούς ευχάριστουμε για την υπομονή τους) αλλά και όσους πρόκειται να έρθουν σε κάποια από τις υπόλοιπες παραστάσεις, οτι από εχθές Πέμπτη, ο κλιματισμός λειτουργεί κανονικά. Χαρά Φυσέκη (μέλος Θ. Εργαστηρίου "Εν Δράσει ")

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια