Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Δήμαρχε, alea jacta est!

ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ - ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ή ΑΠΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ;


Δυσκολεύεσαι μωρό μου να διαβείς τον Ρουβίκωνα;
Και να που έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Οι καταστροφικές συνέπειες του Μνημονίου διαβήκανε τις πόρτες των Δημαρχείων.
Ξεσηκώνονται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις γιατί εξαιτίας των κλιμακούμενων περικοπών στην οικονομική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την κυβέρνηση Σαμαρά, οι Δήμοι φτάνουν πλέον στο σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν!

Σήμερα (27-8-12), συγκαλείται γι αυτόν τον λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου στη βάση μίας εισήγησης του Δήμαρχου με την οποία ζητάει την έγκριση συμμετοχής στο διήμερο κλείσιμο των Δήμων της περιφέρειας Αττικής.

Παρά ταύτα, η δια της εισηγήσεως τοποθέτηση του κ. Ευθυμίου (όπως άλλωστε και των προέδρων της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ) βρίσκεται μακράν των απαιτήσεων του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα όσων πλήττονται βαριά από τα ελεεινά μέτρα της ξένης και της εγχώριας Τρόϊκα. (διαβάστε την εδώ)

Καμιά κουβέντα για την γενεσιουργό αιτία που κατέστησε ανίκανο τον Δήμο να βάλει έστω ένα τούβλο ως έργο και τώρα τον οδηγάει σε διοικητική υπολειτουργία και ίσως (αργότερα) σε λουκέτο.

Μια εισήγηση χωρίς ψυχή: τεχνοκρατική, γραφειοκρατική που ελπίζει σε μια δια της επιφοιτήσεως αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης, λες και ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι η μετακίνηση κάποιων κονδυλίων από τον τάδε κωδικό, στον δείνα κωδικό, κλπ.

Αυτό που απουσιάζει από τις θέσεις του κ. Ευθυμίου είναι η ουσιαστική πολιτική τοποθέτηση και κυρίως η σαφής αντιμνημονιακή στάση του.
Όπως και οι άλλοι δήμαρχοι, όταν έπρεπε δεν έκανε το καθήκον του καλώντας τους κατοίκους του Μοσχάτου και του Ταύρου σε παλλαϊκό ξεσηκωμό, τις εθνικά κρίσιμες στιγμές που περνούσαν τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο…

Δυστυχώς ο κ. Ευθυμίου (όπως άλλωστε και οι άλλοι «σύντροφοί» του δήμαρχοι: Ασκούνης, Σαράντης, κλπ) έμεινε προσκολλημένος στην σχέση του με το κόμμα και αγνόησε την ουσία του προβλήματος.

Κάποιες δηλώσεις και λίγα ψηφίσματα δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια.

Σαν ΜοσχατουΠολις τα λέγαμε και καμιά φορά τα παραφωνάζαμε, αλλά φωνή βοώντων στην ερημιά.
Στις 11 Νοεμβρίου 2011 (για παράδειγμα) και στο άρθρο μας με τίτλο ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ... ΤΩΡΑ!, γράφαμε:
«Το τσουνάμι πλησιάζει και πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν έτοιμοι. Ώρα να αναδειχτεί η δημοτική αρχή ο πραγματικός στυλοβάτης της τοπικής κοινωνίας απέναντι στις μνημονιακές επιπτώσεις, στην θέση μιας κεντρικής κυβέρνησης που απέτυχε, είτε από αμέλεια, είτε από δόλο»

Καλούσαμε δηλαδή τον Δήμαρχο να αντιληφθεί την κολοσσιαία σημασία της Αυτοδιοίκησης, ως δύναμη αντίστασης στο ΔΝΤ και στην ΕΕ, αλλά και στήριξης υπέρ των πληττομένων και ειδικά υπέρ των μη προνομιούχων μικροσυνταξιούχων και ανέργων.

Ακόμα και τώρα υπάρχουν περιθώρια αλλαγής πλεύσης.

Τώρα που (κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Εσπερία) ο Σαμαράς προσκύνησε οριστικά την Μέρκελ και απροκάλυπτα εγκατάλειψε την «επαναδιαπραγμάτευση», 
Τώρα που έρχεται καταπάνω μας το τελικό τσουνάμι της εξόντωσης της κοινωνίας με απολύσεις και απάνθρωπες περικοπές μισθών και συντάξεων, 
είναι ευκαιρία για τον δήμαρχο να σταθεί δίπλα στους δημότες και να υποστηρίξει την ουσία του Δήμου ως θεσμού δημοκρατίας και ανάπτυξης.

Ας το πράξει ΤΩΡΑ!
Να βάλει στην πάντα τα κομματικά νταλαβέρια, τις πολιτικές σχέσεις, τους βαρόνους της παράταξής του και τις κάθε είδους σκοπιμότητες

Η κοινωνία παρακολουθεί!

Τότε στις πλατείες ήταν αγανακτισμένη και μόνη της.
Στο Αυριο των αγώνων που έρχονται χρειάζεται δίπλα της τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο…

Alea jacta est…

9 σχόλια:

 1. Καλά στοχευμένο άρθρο. Οι άνθρωποι το βιώσαμε και περιμένουμε τα χειρότερα. Ηρθε τώρα η ώρα για τους ΟΤΑ και πρέπει δήμαρχοι και σύμβουλοι να κάνουν τις αποφάσεις τους. Με γραμμή μνημονιακή αντε λίγα σκουπίδια να μαζεύονται κι αυτό είναι όλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ένας σύντροφος27 Αυγούστου 2012 - 2:13 μ.μ.

  Κοιτάξτε τι είπε ο Γιάννης Δημαράς δήμαρχος Πάτρας.
  "Η συνεχής περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση δεν συνιστά μια προχειρότητα ή μια επιπολαιότητα. Είναι συνει­δητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας που σκοπό έχουν να βάλουν τη χώρα σε μια κατάσταση εσωτερικής στάσης πληρω­μών, χωρίς αυτή την εξέλιξη να τη χρεωθεί η επίσημη κυβέρνηση και ως εκ τούτου να απο­φευχθεί ο κίνδυνος χαρακτηρισμού ως πιστω­τικού γεγονότος.
  Πολύ απλά μας ρίχνουν το μπαλάκι της ου­σιαστικής χρεοκοπίας της χώρας. Οδηγούν τη χώρα σε μερική εσωτερική στάση πληρωμών με όχημα τους δήμους, αυτή είναι η αλήθεια. Το θέμα ως εκ τούτου είναι εθνικό, δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση που καλούνται να δι­αχειριστούν οι Αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ρε παιδιά μια διέξοδο please..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω Αντουανέτα ότι δεν υπάρχει. Δυστυχώς ότι χαρτιά μας είχανε απομείνει έχουν καεί. Μοιάζουμε με την μοιραία Ντάμα μπαστούνι στο παιχνίδι με τις κούπες που την τρώμε αναγκαστηκά όταν οι άλλοι μας παίζουν όλο μπαστούνια. Το ταξίδι Σαμαρά σε Γερμανία και Γαλλία έδωσε σήμα τέλους. Τελειώσαμε. Θα φάμε στην μάπα πλατείες που διαλύονται, παιδικούς σταθμούς όπου πρέπει να ξέρεις τον τάδε σύμβουλο για να μπεί το παιδάκι, δρόμους ξεφλουδισμένους, Κηφισό φουλ στο κουνούπι επειδή δεν θα υπάρχουν λεφτα για απεντόμωση, και ότι άλλο κακό. Εκτός και θυμηθούμε ότι είμαστε τρελοέλληνες και τους πάρει ο διάολος τη μάνα που τους πέταγε. Όμως αυτό μπέϊμπυ σημαίνει Πόλεμος. Και σιγά μην κάνει ο Ευθυμίου γιουρούσι στη Βουλή.
  [ανώνυμος αλλά όχι άγνωστος]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ούφ,

  Το βαγόνι έχει πολύ καπνό..Όλοι καπνίζουν κυρία Νανά! Αυτός ο Στέφανος δεν με αφήνει να το απόλαυσω το ταξίδι. Φταίει λίγο και η βότκα. Οι Μογγόλοι μάλλον καπνίζουν περίεργα τσιγαριλίκια. Πρέπει να έχω παραισθήσεις,, ,Κατεβαίνω γιατί σκέπτομαι περίεργα πράγματα. Α ρεεε Στέφανε έκλεισε και το ίδρυμα στην παραλία που να πάω τώρα ,που έχω κόντρα και με τους δραπέτες του ιδρύματος,,,,, Τι στο διάολο ?? Βρε αυτοί ή πολλαπλασιάζονται ή έχουμε και εισαγόμενους! Πάντως εγώ αυτά σκεφτόμουνα. ,
  Αλλάζω τρένο πάω για Κίνα ,,,,,,
  Η αμαρτία δική σου.

  Σκέφτηκα κάτι, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος,,, Μήπως είναι καλύτερα να κλείσουν οι Δήμοι τελείως ή δοκιμαστικά 2 με 3 χρονιά να δούμε αν αντέχουμε χωρίς αυτές τις άριστες υπηρεσίες που προσφέρουν ? Να δοκιμάσουμε και εμείς αν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτές τις υπηρεσίες τους ρε παιδί μου... Να το αυτοδιαχειριστούμε λίγο και μόνοι μας. Να συμμετέχουμε και εμείς οι άλλοι μια φορά:άμεση δημοκρατία και συμμετοχή και άμα πετύχει το εγχείρημα δεν θα έρχεστε στην δύσκολη θέση να κάνετε επαιτεία για το καλό μας. Δώστε και σε εμάς την δυνατότητα να έχουμε την ευθύνη των πράξεων μας. Αναφέρομαι στην αποτελεσματικότητά , την ανταποδοτικότητα, την οικονομία, την καθαριότητα, τα γήπεδα, τις πλατείες, τις υπηρεσίες προς τους πολίτες κτλ …Μια σκέψη μόνον…….. Μήπως και απαλλαγείτε από το δύσκολο έργο που σας έχουν επιβάλει. Άσε που μερικοί λένε ότι είστε η συνέχεια του κράτους και ότι έχετε ευθύνη για αυτό το κατάντημα, τι να πω????
  Πριν αρχίσετε τις επιθέσεις παιδιά σκεφτείτε μήπως φταίει το ποτό κι ο καπνός από το βαγόνι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι θελει να πει ο ποιητης;

   Διαγραφή
 6. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΑΓΩΝΑΣ ΛΟΙΠΟΝ.
  Τ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μην περιμένετε τίποτα απο Ευθυμίου. Μια ζωή επιδερμικός και χωρίς θάρρος. Σιγά που θα συγκρουστεί με το 'σύστημα' και σιγά μην κινητοποιήσει τους κατοίκους της πόλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ-ΚΛΠ
  Ε ΡΕ ΚΛΑΜΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια