Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Μια πόλις χωρίς όραμα

Μια πόλις χωρίς όραμα.


Αυτό είμαστε, αρέσει δεν αρέσει.

Μια συνοικία που την ταξιδεύει η πρακτική της όπως – όπως διαχείρισης των αυτονόητων.

Απελπιστικό, ε;

Και δεν το λέω αβασάνιστα ή ψευδόμενος ένεκα αντιπολιτευτικής διάθεσης.

Το ομολογεί το κορμί της πόλης 
που ασφυκτιά από τα αφύσικα μέτωπα που την περιβάλουν, 
που αδυνατεί να λειτουργήσει από μια παρανοϊκή γεωγραφική αποτύπωση στον χάρτη, 
που αδυνατεί να επικοινωνήσει τους ανθρώπους της, 
που αμαχητί πια εγκαταλείπει τους δεσμευμένους προς απαλλοτρίωση χώρους, 
που γερνάει, συνωθείται και καταρρέει στις βασικές εκδοχές του εξοπλισμού και του καθημερινού βίου, στους δρόμους, στις πλατείες, στα γήπεδα, στα κτήρια.

Αλλά ύπαρξη οράματος για την πόλη, δεν είναι ζήτημα αισθητικό (αρέσει, δεν αρέσει), ενός χαρίσματος ή μιας επάρκειας πέρα από τον συνηθισμένο μέσο όρο.

Είναι ζήτημα πολύ ουσιαστικότερο από όσο φαντάζει και που οδηγεί σε αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο και την πόλη, όταν με συναίσθημα επιδιώκεται.

Στην βάση μίας σειράς από παράγοντες και βιωματικές εμπειρίες:
Θέλω…, 
Ονειρεύομαι…, 
Φαντάζομαι… την πόλη μου να είναι έτσι, 
ή να είναι αλλιώς σε 10, σε 20 ή σε 50 χρόνια.

Το υπό κατάρτιση Τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (2011-2014) πάνω στο οποίο γίνονται εξ απαλών ονύχων συνεδριάσεις και κολοβές διαβουλεύσεις, ουδόλως αποτελούν μέρος ή μεταβατικό στάδιο μίας στρατηγικής ή το πρελούδιο ενός Οράματος για την πόλη και τον Δήμο.

Μια γενικόλογη παράγραφος στην σελίδα 196 του προς έγκριση πολυσέλιδου κειμένου του Επιχειρησιακού δεν μπορεί να αποτελεί την σαφή αποτύπωση του δρόμου που επιλέξαμε προς το μέλλον…

Ούτε περιποιεί τιμή ή αποτελεί δείγμα σοβαρότητας να συμπεριλαμβάνουμε στο σχέδιο του Τριετούς και ειδικά κατά την αποτύπωση των δεδομένων δομών, ψεύδη, όπως αυτό της ύπαρξης δημοτικού βιβλιοπωλείου!!!

Τα Οράματα όμως δεν είναι διαδικασίες κατά παραγγελία.

Δεν μπορεί να είναι παραπλανητικά λόγια!

Οφείλουμε να είναι βιωματικά κατασταλάγματα…

(τέλος του πρώτου μέρους) 

14 σχόλια:

 1. Δυστυχώς όπως τα λέτε είναι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το να έχεις σχέδια για τον τόπο σου είναι η καλύτερη προοπτική για να γίνει καλύτερος. Ακόμα και τώρα που ολάκερη η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Ο Δήμος πρέπει να οργανώσει εναλλακτικές και να εντείνει τις προσπάθειες, να προωθήσει τον εθελοντισμό και να βάλει φρένω στις αδικαιολόγητες δαπάνες για άχρηστα πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το πόσο νοιάζονται για το λεγόμενο επιχειρησιακό φαινεται από το επίσημο website του δήμου απόπου το αφα'ιρεσαν από τη σελίδα των εισηγήσεων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω ότι γράφετε περί πυρινικής φυσικής. Ποιός νοιάζεται για τέτοια αγαπητέ αρθρογράφε. Το μόνο που νοιάζει τους περισσότερους είναι τα κουτσομπολιά. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να σας κάνει να σταματήσετε την προσπάθεια. Πολύ καλό μπλόγκ το Μοσχατούπολη.
  Δ. Πυρομάλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αριστερή Αγάπη....♥12 Ιουλίου 2012 - 3:44 μ.μ.

  Ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ο άρθρο. Περιμένω το β' μερος. Ελπίζω να υπάρξουν προτάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό το άλλο με τον τοτό το ξέρεις.ΟΡΑΜΑ και ανάπτυξη μπορούν να δώσουν μόνο συμπολίτες μας που δεν εχουν περασει ούτε μια τετραετία τα 30 χρόνια από τα δημοτικά έδρανα και του μοσχάτου καιτου ταύρου.

   Διαγραφή
 6. Θα ήμασταν ικανοποιημένοι με μιά απλά νοικοκυρεμένη διαχείριση αλλά όπου και να ρίξεις την ματιά σου η πολή είναι προς τα κάτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αλέξανδρος Π.12 Ιουλίου 2012 - 9:17 μ.μ.

  Φίλε Στέφανε υποδειγματικό κείμενο. Κάτι σαν σύντομο κοινωνικοπολιτικό δοκίμιο. Θα ήταν περίεργο να υπάρχει ένα Οραμα ή ποιοτικοί στόχοι από μια ομάδα ανθρώπων που επι χρόνια ανάλωσαν ότι είχαν να προσφέρουν υπό τον Παπαντώνη. Τώρα μόνο για το ονόρε και τις θέσεις - αποζημιώσεις ενδιαφέρονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Βρέ πως τα λέτε έτσι! Μένει κανείς απο εσάς στο Μοσχάτο τα τελευταία 30-40 χρόνια? Δεν το νομίζω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φίλε Ανώνυμε 10:00 σε διαβεβαιώ ότι τουλάχιστον όσον αφορά τον εαυτό μου, είμαι όχι μόνον πέραν του χρονικού ορίου ασφαλείας των 40 ετών που θέτεις, αλλά και γηγενής. Όποτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η οικονομική κρίση νομίζω πως αποτελεί το καλύτερο άλλοθι μιας δημοτικής αρχής που δεν διαθέτει ίχνος οράματος και φιλοδοξίας για την πόλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Στην Αυτοδιοίκηση, πρέπει να υπάρχει χώρος μόνο για όσους έχουν την τόλμη της αυτοκριτικής. Σε μια εποχή που τα πάντα αναθεωρούνται, που ο σκεπτικισμός κυριαρχεί, η εμμονή σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και παλιές πρακτικές, υπό τη σκέψη του αλάθητου, δεν μπορεί να έχει θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεαι ανθρώπους που δεν έκαναν την πολιτική επάγγελμα αλλά δουλεύοντας, στάθηκαν στα πόδια τους για να μπορέσουν αργότερα, να καταθέσουν την εμπειρία τους στην πολιτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια