Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Κρατύλος ή περί ορθότητος ονομάτων και μνημονίου ειδικώτερον

Καταρχάς πρέπει να πω ότι με μεγάλη χαρά υποδέχομαι την Χρύσα στο "ΜοσχατουΠολις", σαν μιά νέα και τακτική (ελπίζω) γραφίδα του blog μας. Προαναγγέλοντας το ντεμπούτο της ξέρω ότι σε κάποιους δημιουργήθηκε ένα είδος περιεργειας και προσδοκίας. Για μένα, που έχω την τύχη να την γνωρίζω προσωπικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι "κάνει" για το ΜοσχατουΠολις, ότι θα προσθέσει στην ποιότητά του, και ότι θα καλύψει στα σίγουρα όσους έχουν απαιτήσεις από κείμενα με περιεχόμενο και υψηλής ποιότητας γραφή.
Το κείμενο που ευθύς αμέσως θα διαβάσετε καθυστέρησε (για τεχνικούς λόγους) να δημοσιευθεί και έτσι η αναφερόμενη Σύνοδος των Βρυξελλών αποτελεί παρελθόν. Παρά ταύτα τίποτα απολύτως δεν αλλάζει από την ουσία των όσων γράφει, μιάς και παραμένουν εν ισχύ, τόσο το μνημόνιο, όσο και οι ονοματοδοτήσεις από πλευράς κυβερνητικών τε και αντιπολιτευτικών κομμάτων... 
- Στέφανος

Αναμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την «αναδιαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης Συνεργασίας με τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εφαρμογή του ελληνικού μνημονίου διαπίστωσα ένα τεράστιο κενό στην κατανόηση εννοιών όπως επαναδιαπραγμάτευση, αναθεώρηση, επανεξέταση και κυρίως στη λέξη μνημόνιο.
Με δεδομένο ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν προσωπική γλώσσα και αυθαιρέτως ονοματοδοτούν χρησιμοποιώντας λέξεις που απηχούν την σύμβαση που έχουν κάνει μεταξύ τους για να ονομάζουν τα πράγματα , είναι σίγουρο ότι πρέπει να καταφύγουμε στην εξέταση των ονομάτων όπως έκανε ο Πλάτων στον «Κρατύλο» μήπως μπορέσουμε να κατανοήσουμε την αλήθεια των όντων.
Το ερώτημα στον «Κρατύλο» είναι το εξής:  Είναι δυνατόν το όνομα να αποτελεί πραγματική εικόνα του σημαινομένου πράγματος;

Ας  πάρουμε το όνομα μνημόνιο.
Εννοιολογικά έχει σχέση με τη λέξη μνήμη, η οποία όμως παράγεται από το ρήμα μνάομαι-μνώμαι .
Το ρήμα αυτό περιλαμβάνει δύο κατηγορίες εννοιών.
Στην πρώτη ανήκουν οι έννοιες ερωτοτροπώ, επιζητώ-επιδιώκω, εκλιπαρώ-ικετεύω, ψηφοθηρώ και στη δεύτερη κατηγορία η έννοια ενθυμούμαι.
Συνεπώς και ακολουθώντας την ηθελημένη υπερβολή και παρωδία όπως έκανε και ο Πλάτων στο συγκεκριμένο διάλογο, ο Σωκράτης, ο Κρατύλος και ο Ερμογένης θα έφταναν στο εξής συμπέρασμα:
Μνημόνιο είναι η ερωτοτροπία (για τη Μέρκελ).
Μνημόνιο είναι η επιδίωξη (για το Κεφάλαιο).
Μνημόνιο είναι η παράκληση (για τον Παπανδρεόυ).
Μνημόνιο είναι η ψηφοθηρία (για τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ).
Μνημόνιο είναι η ενθύμηση (για τον ελληνικό λαό).

Και είναι όλα αυτά το μνημόνιο γιατί το συμπέρασμα στο έργο του Πλάτωνα είναι ότι τα ονόματα και απεικονίζουν την πραγματικότητα αλλά είναι και ένα είδος σύμβασης ομάδας ανθρώπων μεταξύ τους για να συνεννοούνται, αρκεί η αυθαιρεσία αυτής της σύμβασης να περιορίζεται όσο το δυνατόν.

Ας πάρουμε τις λέξεις διαπραγμάτευση, αναδιαπραγμάτευση, αναθεώρηση, επανεξέταση, αλλαγή, αντικατάσταση, καταγγελία, ακύρωση, διαφοροποίηση, σεβασμός, όλες αυτές μπροστά από τη γενική πτώση του ονόματος μνημόνιο.
Ποτέ μία γενική δε δέχτηκε τόσες ονομαστικές που αποβλέπουν στο τι θα της κάνουν.

Η Ν.Δ.  μας μίλησε για σεβασμό του μνημονίου πρωτίστως  και για διαφοροποίηση.
Δηλαδή με αίσθημα τιμής και φόβου (αυτό σημαίνει το σέβομαι) προς την ερωτική διάθεση της κας Μέρκελ θα προσπαθήσει να την κάνει κάτι άλλο από διάθεση, ας πούμε πράξη.
Επίσης με αίσθημα τιμής και φόβου προς την επιδίωξη του Κεφαλαίου θα την διαφοροποιήσει από επιδίωξη σε δίωξη με διωκόμενο βέβαια τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο.
Ακόμα μας είπε ότι θα σεβαστεί την ικεσία του κ. Παπανδρεόυ και θα την αλλάξει σε δουλοπρέπεια πιθανόν.
Με περισσότερη εκτίμηση και λιγότερο φόβο προς την ψηφοθηρία της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε το κατέχει και η ίδια καλά το άθλημα, θα προσπαθήσει να μετατρέψει την ψηφοθηρία σε αποπροσανατολισμό ψηφοφόρων.
Και τέλος με αίσθημα λιγότερο τιμής και περισσότερο φόβου προς τη μνήμη του ελληνικού λαού θα την μεταβάλει σε αμνησία.


Το ΠΑΣΟΚ μας είπε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο.
Τελείως λάθος λέξη.
Το επαναδιαπραγματεύομαι προϋποθέτει το διαπραγματεύομαι και το διαπραγματεύομαι σημαίνει ασχολούμαι μετά πάσης επιμελείας με ένα πράγμα από αρχής μέχρι τέλους αφού το ερευνήσω. 
Οι αδιάβαστοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να έχουν καμία σχέση με έννοιες όπως επιμέλεια και έρευνα μόνο με τις έννοιες μίζα, προμήθεια και τις συνώνυμες.
Πάντως αν δεχτούμε την κατά συνθήκη χρησιμοποίηση της λέξης αναδιαπραγμάτευση, μας λέει ότι θα ασχοληθεί διεξοδικά με τις ερωτοτροπίες της Μέρκελ, με την επιδίωξη του Κεφαλαίου απ’ αρχής μέχρι τέλους, θα ερευνήσει την ανάγκη για ικεσία του κ. Παπανδρέου ίσως απευθυνόμενο σε ειδικό πετύχει  μία καλύτερη τιμή για ομαδική θεραπεία, θα εξετάσει το σύστημα ψηφοθηρίας της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί σ’ αυτούς πέτυχε ενώ στο ίδιο όχι και τέλος θα παζαρέψει την μνήμη του ελληνικού λαού γιατί διαπραγματεύομαι σημαίνει και παζαρεύω  στη γλώσσα των αγορών και παζαρεύω σημαίνει πετυχαίνω την πιο συμφέρουσα τιμή.

Η ΔΗΜΑΡ μας είπε ότι θα μας αποδεσμεύσει σταδιακά από το μνημόνιο και θα αναθεωρήσει κάποια σημεία του.
Δηλαδή θα μας απομακρύνει σιγά σιγά από τα δεσμά της ερωτικής επιθυμίας της Μέρκελ (φανταστείτε την σε Κάθι Μπέιτς στο Misery) ενώ θα παρατηρήσει εκ νέου και θα εξετάσει με φρέσκια ματιά τα ανύπαρκτα σημεία σεξουαλικότητάς της.
Επίσης μας είπε ότι θα λύσει λίγο - λίγο τα δεσμά που κρατούν την επιδίωξη του Κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη θα επανεξετάσει την χρησιμότητα της δουλικής συμπεριφοράς του κ. Παπανδρέου και της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά θα αποδεσμεύσει το λαό από την υπενθύμιση ότι συμμετείχε και αυτή στην Κυβέρνηση Συνεργασίας…

Ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε τα πιο πολλά.
Θα καταγγείλει το μνημόνιο, θα το ακυρώσει και θα το αντικαταστήσει. 
Είναι ο μόνος που θα συνεχίσει να τα λέει.
Το θα ταιριάζει άλλωστε στην αντιπολίτευση και είναι ο ρόλος που επέλεξε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν μας είπε και θα μας λέει ότι θα καταγγείλει τη Μέρκελ για σεξουαλική παρενόχληση, θα καταστήσει άκυρη την επιδίωξη του Κεφαλαίου, το πώς δε θα χρειαστεί να μας το πη γιατί δε σκοπεύει να κυβερνήσει μέχρι να αντικατασταθεί το ίδιο από ένα νέο ΠΑΣΟΚ, θα αντικαταστήσει επίσης την ικεσία του Παπανδρέου με κολακεία, φυσικά δε θα καταγγείλει την ψηφοθηρία της ΔΗΜΑΡ, άλλωστε θα την χρειαστεί ο ίδιος για τις επόμενες εκλογές και τέλος θα υπενθυμίζει στο λαό ότι θέλει να ακυρώσει αντικαθιστώντας με καταγγελτικό τρόπο τη διαπραγμάτευση της αλλαγής των όρων του μνημονίου, αναδιαπραγματευόμενος τον σεβασμό της δέσμευσης της χώρας μας προς τους εταίρους της.

Όσον αφορά τη θέση του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο φιλοσοφικό ερώτημα αν το όνομα μνημόνιο αποτελεί πραγματική εικόνα του σημαινομένου πράγματος, η θέση του ΚΚΕ είναι η λέξη Πλουτοκρατία  και των Ανεξάρτητων Ελλήνων …η Παναγιά μαζί μας.

Αυτά θα μπορούσαν να συμπεράνουν  οι σοφοί προγονοί μας αναλύοντας τις λέξεις που τους τελευταίους μήνες ακούγονται από τόσα στόματα με τόσες διαφορετικές σημασίες.
Το τι κατάλαβαν οι απόγονοί τους ευτυχώς που τους προστατεύει η μακαριότητα των νεκρών και δεν θα το μάθουν.

21 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Μου αρέσει να βλέπω λογικές "πράξεις" στο γραπτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ν.υ.χ.τ.ο.λ.ο.υ.λ.ο.υ.δ.ο6 Ιουλίου 2012 - 2:21 π.μ.

  Crisa (Χρύσα;) σε καλωσορίζω στην Μοσχατούλη. Δεν χορταίνω εδώ και κάμποση ώρα να διαβάζω το κείμενό σου που στέκεται αρκετά ακριβοδίκαια στα λεκτικά τερτίπια των κομμάτων. Πολύ καλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σιδεροκέφαλη. Δεν πειράζει καθόλου που δεν έγινε η πολυπόθητη "αναδιαπραγμάτευση" που περιμέναμε στις Βρυξέλες. Έτσι κι αλλιώς θα γίνεται συχνότατα από εδώ και πέρα η δοκιμασία όλων στα όσα έλεγαν περί μνημονίου. Θα αποδώθουν τα του καίσαρος έτσι ώστε επιτέλους να κατασταλάξουμε και να θρηνήσουμε άνετα για την ζωή που μας περιμένει, ελεεινοί απόγονοι ενδόξων προγόνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σημαίνον και σημαινόμενο. Αυτοί εννοούν το "σημείο", το κέλυφος του πράγματος για να κοροϊδέψουν τον λαό. Το σημαινόμενο, δηλαδή η πραγματική ουσία, πόρω απέχει της ουσίας, της πραγματικότητας και των αναγκών της κοινωνίας και της χώρας. Καλώς ήλθες στη Μοσχατούπολη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μου άρεσε η προσέγγιση του θέματος μέσα από τον Κρατύλο του Πλάτωνα. Όμως από πού προκύπτει η «μνημονιακή» ερωτοτροπιά της Μέρκελ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ. ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΠΕΧΕΙ Η ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
  Τ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Crisa συγχαρητήρια. Που ήσουνα τόσο καιρό. Αυτή είναι πολιτική ανάλυση αλλά και ανάλυση της λέξης ΜΝΗΜΟΝΙΟ (ΜΕΜΟRAΝDUM). Πάντως υπάρχουν και οι εξής έννοιες που παρέλειψες . Του μνημονίου Συνεργασίας ή συνεννόησης ή κατανόησης ή συναντίληψης. Μemorandum of Understanding (MOU) που συντάσσονται από τ' αντισυμβαλλόμενα μέρη σε συμβάσεις εταιρικής συνεργασίας ή σε δανειακές ή σε διακρατικές συμφωνίες πάσης φύσεως. Πάντως καλωσόρισες στο αντιπασοκικό και αντιμνημονιακό ιστολόγιο του Μοσχάτου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πολύ καλή πρεμιέρα. Ελπίζω να είσαι κι εσυ αντιμνημονιακή προς απογοήτευση του Αχάριστου. Πάντως σε κάποιο μελλοντικό σου αρθρο για βάλε κατω και ανάλυσε την λέξη ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. νανα ιωαννιδου6 Ιουλίου 2012 - 11:18 μ.μ.

   Φιλτατη Crisa
   Σε καλωσοριζω κι εγω η αρτιστα ! στο μοσχατουπολις
   Μου αρεσε το τελος στο αρθρο σου , αλλα βλεπεις τα νεα καταιγιστικα. Το μνημονιο το χωνεψαμε , το αντιμνημονιο τωρα λεγεται Ευρωσκεπτικισμος,το βραβειο ο Γιωργος το πηρε απο την International Conference on Ιnformation!!!! και μας εμεινε μονο
   το μπλουζακι του Βαγγου που λεει< η σκεψη σου,
   πολιτικη μας προταση!>!(καλα,ο Βους ακτυπητος!)
   φιλτατη Crisa ,εχει να πεσει πολυ κλαυσιγελως !!!

   Διαγραφή
  2. Πολύ ή πολύς κλαυσίγελος;

   Διαγραφή
  3. Συγνώμη κλαυσίγελως.

   Διαγραφή
 9. Δουλεια δεν ειχε ο διαβολος......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Παρακηφίσσιος σκοπευτής8 Ιουλίου 2012 - 9:55 π.μ.

  Καλημέρα. Πριν την πλαζ να γράψω δύο τρία πράγματα σχετικά με την ανάρτηση την οποία την βρίσκω ένα εξαιρετικό κείμενο που καμιά σχέση με βερμπαλισμό δεν έχει. Είναι θέμα στύλ @Ανώνυμε 9:02 και τρόπος παρουσίασης ενός ζητήματος που καίει. Όλα αυτά τα είδαμε χτες. Ετσι δεν είναι; Δηλαδη το πως εννοεί το κάθε κόμμα το Μνημόνιο και την στάση του απέναντι σ' αυτό. Θα σχολιαζα απο χτες, αλλά άφησα να ακούσω πρώτα όλους τους αρχηγούς. Μετά από αυτό θέλω να πω ότι έχω μιά αντίρηση σχετικά με το ΠΑΣΟΚ. Πρώτον στην Βουλή δεν υπάρχει. Αυτό που βλέπουμε είναι μιά τάση της ΝΔ. Μιά συνιστώσα! Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται εκτός Βουλής αμφιβάλω αν κι αυτό υπάρχει και έτσι δεν πιστεύω αν μπορει κανεις να αξιολογήσει την άποψη του ή αν πιά είναι κάτι ζωντανο που μας κάνει να σκεφθούμε αν κάποτε δεν είχε χρόνο να διαβάσει τα μνημόνια, να διαπραγματευτεί και τωρα να επαναδιαπραγματευτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακούγοντας τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ λες ρε παιδί μου πότε αυτά τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΟΜΑΡΙΑ προλάβανε και είδανε την διαφορά? Ότι τότε ήταν άσχημα και τώρα έχουνε να υπηρετήσουνε ένα τόλμημα ελπίδας με το Σαμαρα?!!!!!!!!!! Πότε προλάβανε από το σοσιαλισμό περάσανε στην ιδιωτικοποίηση? Πότε από τον ΓΑΠ πήγανε στον παχύδερμο προφήτη που καλεί σε ασωτείες με τον νεοφιλελευθερισμό? Είναι ή δεν είναι ΓΟΜΑΡΙΑ?

   Διαγραφή
  2. Ολοι εσείς οι νεόκοποι σοσιαλίζοντες υβριστές θα ήταν πιο έντιμο να δηλώνετε απο ποιά θέση αποκαλείτε γομάρια εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Αν δεν είσαι παχύδερμο στο μυαλό πες μας μέσα σ' αυτή τη λαίλαπα ευρωπαικής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ποιόν πετυχεμένο σοσιαλισμό ονειρέυεσαι? του Αλβανού Χότζα του Στάλιν ή τις μπούρδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ελέυθερων Ελλήνων.

   Διαγραφή
  3. διόρθωση. Ανεξαρτήτων Ελλήνων

   Διαγραφή
 12. Πραγματικά το «ΘΑ» μας έχει ταλαιπωρήσει σαν λαό. Μας έχει ξελογιάσει φυσικά. Πολλές φορές. Όμως όντας αντιπολίτευση δεν μπορείς να το αποφύγεις όσο κι αν παλεύεις να το κρύψεις. Βλέπεις όλοι κατακτήσανε πια το επίπεδο να το κρίνουν ως κακόγουστο. Μη λογικά «ΘΑ» άκουσα, αλλά έπρεπε να ειπωθούν. Πως αλλιώς θα ξερεις τι ΘΑ κάνει ο άλλος άμα κερδίσει τις εκλογες και άρα γίνει κυβέρνηση. Θελαμε ΘΑ και μάλιστα πολλά γιατί εκει που μας ρίξανε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλει πολλες αντίθετες ενέργειες για να γλυτώσουμε. Εγώ ήθελα πιο πολλά ΘΑ. Όμως τα ήθελα με λογικές ερμηνείες και φυσικά αγωνιστικότητα. Αλλά με συγχωρείς Crisa – και καλορίζικη – εδώ που τα λέμε δεν χρειαζότανε το ΘΑ διώξω την ερωτικά άπαρτη Μέρκελ; Όταν κατηγορείς τον Αλέξη για πολλά «ΘΑ» γιατί τότε δεν είσαι ικανοποιημένη από την εξομάλυνση των γωνιών του μνημονιακού σχήματος. Θα σου άρεσε να πει «την κάνουμε επιτόπου»; Αυτό όντως θα ήταν το απαύγασμα της ψηφοθηρίας, αν και οι νταβατζήδες μας είχανε φροντίσει να μην περάσει. Είχανε βλέπεις ενσπείρει αποτελεσματικά το φόβο και χύσει στο καμίνι το μίγμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και μάλιστα με κοπυράϊτ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευτυχώς για τούς έλληνες που έγινε έτσι.

   Διαγραφή
  2. Ρε φιλε ανώνυμε 11,39 γιατί εχω την βεβαιοτητα ότι εισαι αμετανόητος βενιζελοπασόκ? χαχαχαχα...

   Διαγραφή
 13. Αυτή την στιγμή μιλάει στη Βουλη η Τζάγκρη. Διαπιστώνει χιλιάδες προβλήματα στη λειτουργία του κράτους. Τι έκανε κυρά μου 2μιση χρόνια η κυβερνηση σου; Είσουνα τρομάρα σου και υφυπουργός.Crisa πραγματικά θα ήτανε ωραίο να της σρείλουμε το άρθρο σου να μας το σχολιάσει. Αυτό το κνώδαλο μας κυβερνάει. Έλεος ρε σεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια