Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Aν παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι......

Αυτό το σαββατοκύριακο, η Νανά Ιωαννίδου σερφάρει στην ιστορική μνήμη και μας λέει ότι η κατάσταση είναι τάλε-κουάλε με σχεδόν 200 χρόνια πριν! Παραμένουμε οι ίδιες παλιολινάτσες και μην πείτε όχι. Άραγε και τότε βρίσκανε δικιολογίες ότι "τα φάγαμε όλοι μαζί" ή λέγανε παπαριές ότι τάχα τους ψεκάζουν Πρωσικά αερόστατα; Για διαβάστε ladies n' gentlemen και καθίστε στο μπαλκόνι σας και σκεφτείτε. Αν έχετε μάλιστα και καμιά γλάστρα με βασιλικό πάρτε την κοντά μπας και ξανοίξει το μυαλουδάκι σας. Μισός μήνας απόμεινε από την νέα νενεκιά ή από την απελευθέρωση...
Πολλά είπαμε! Ο λόγος στην Νανά Ιωαννιδου...
 
Σερφάροντας στο ίντερνετ, διαβάζουμε τώρα τελευταία σε πολλά blogs ότι το Μνημόνιο του 1843, είναι tale quale και ακριβώς ίδιο σε  11 κεντρικά σημεία με το τωρινό!!!
Πολλά blogs γράφουν ειδικά (με όλους τους νομικούς όρους και τις λεπτομέρειες) για τα πρώτα δάνεια από το 1821.
Εκείνο που σε κάνει να οργίζεσαι είναι αυτά που γράφουν οι ιστορικοί της εποχής, όπου από τα χρόνια της Επανάστασης, καταθέτουν ότι η ιστορία των δανείων είναι μιά από τις θλιβερότερες σελίδες του Αγώνα.
Τα πρώτα δάνεια του 1821, 40.000 φλορίνια Ζυρίχης και 62.000 φλορίνια Μασσαλίας, ουδέποτε έφθασαν στην Ελλάδα.
Εν τούτοις, οι δανειστές ζήτησαν την επιστροφή τους με υπέρογκο τόκο και μάλιστα λέγεται πως εξοφληθήκαν με χρυσό!
Όσον αφορά τα άλλα δύο δάνεια, του 1824 και του 1825 με διαπραγματευτές τον Ιωάννη Ορλάνδο και τον Ανδρέα Λουριώτη, από το  πρώτο, από 800.000 λίρες στερλίνες στην Ελλάδα έφθασαν 298.000 λ. και από το δεύτερο, από  τις  816.000 λ. έφθασαν μόλις 232.558 λ.
Ένας κερδοσκοπικός πυρετός, όπου προκαταβολικά αφαιρέθηκαν όλα τα χρεώλυτρα και οι υπέρογκες μίζες ακόμα και σε γραμματείς, αλλά και στις γυναίκες των διαπραγματευτών, όπως του Ι. Ορλάνδου. 
Ο Ανδρέας Λουριώτης, μόλις ήλθε από την πρώτη διαπραγμάτευση αγόρασε ολόκληρους τους Τράχωνες, δηλαδή όλο το Μπραχάμι έως και την παραλία του Καλαμακίου και μέχρι Γλυφάδα!
(Ο  Τσόχας  της  εποχής !)
Ο Υπουργός Οικονομικών το 1838, ο Γ. Σπανιόλας, κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιηθήκαν τα χρήματα και τους παρέπεμψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο!
Δε ξέρω το αποτέλεσμα, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν συμβόλαια ακόμα και το 1887 όπου αναφέρουν το τσιφλίκι Α. Λουριώτη σ όλη  την  περιοχή.
«Αχ, εσείς με τις γραβάτες, της πατρίδας μου οι προστάτες», που λέει  ένα σύγχρονο τραγούδι.
Αν δε πείτε για κάτι πλοία, όπως ακριβώς τώρα, που πληρώσαμε με  το αίμα μας στα πρώτα χρόνια της Απελευθέρωσης, σε Λονδίνο και σε Αμερική που έμειναν ατελείωτα και τελικά κατέληξαν σε χωματερές (!), είναι ιστορίες για να κλαίς.
Όσοι δε ανακατεύτηκαν με τα δάνεια, έγιναν πάμπλουτοι!!! (δεν  γνωρίζω αν ο υφυπουργός της χούντας Ι. Ορλάνδος - Ροδινός, είχε συγγένεια με το αστέρι μας!)
Ήταν όμως ο Ι. Ορλάνδος, ο διαπραγματευτής, γαμπρός του Γ. Κουντουριώτη!
Όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι τα δάνεια αυτά όχι μόνο δεν ωφέλησαν την Ελλάδα, αλλά ήταν η αφετηρία της εξάρτησης μας από την πάντα πονηρή και λησταρχίνα και πάντα υπέρ των συμφερόντων της, γηραιά Αλβιόνα!

Νανά Ιωαννίδου

ΥΓ
Μη με πυροβολείτε όλοι μαζί! …και είπαμε για τις εκλογές, τη ζεϊμπεκιά του Σ. Μπικάκη! Τα  γενέθλια!

16 σχόλια:

 1. Συμφωνώ και με τον πρόλογο και με τα όσα γράφει η Νανά Ιωαννίδου. Είναι πολύ βασικό να μην ξεχνάμαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αριστερή Αγάπη....♥2 Ιουνίου 2012 - 6:16 μ.μ.

  Διαπιστώσεις, και ξανά διαπιστώσεις. Τίποτα δεν κινείται προς μιά αλλαγή. Μέχρι κόμματα διαλύονται όπως το ΠΑΣΟΚ και δεν τρέχει τίποτα. Και νέο να φτιαχτεί τα ίδια πράγματα. Το 2088 που θα ξαναπτωχεύσουμε τα ίδια θα λέμε ότι κάποτε το 2010-12 είχανε πτωχεύσει και οι όροι που βάλανε οι δανειστές είναι ακριβώς οι ίδιοι. Μήπως το μόνο που μας απομένει είναι να απευθυνθούμε σε Κινέζους ψυχίατρους, νευρολόγους και ψυχαναλυτές; Κι αν ρωτάτε γιατί σε Κινέζους, είναι ο μόνος λαός που μπορεί να έχει διαθέσιμους 9 με 10 εκατ. τέτοιους ειδικούς γατρούς για να μας αναλάβουν έναν - ένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θέλω να πω στην κυρ Νανα….αααα ότι η Αριστερά είναι στάση ζωής και δεν την θυμούμαστε παρεμπίπτοντος και προφανώς όχι σε αυτή την ηλικία, για μετά θάνατο ζωή μπορούμε να πάμε σε άλλο μαγαζί (Εκκλησία κτλ..) Αυτό ισχύει και για πολλούς άλλους .___

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. νανα ιωαννιδου2 Ιουνίου 2012 - 7:06 μ.μ.

   Ακριβως ειναι σταση ζωης στην πραξη !κι οχι
   σημερα μονο ! Λεηλατημενη η ζωη μου ομως
   τοσο απο την αριστερα οσο και τη δεξια
   δικαιουμαι δια να ομιλω
   Οσο για τη μετα Θανατο ζωη!Ασε ο Αγ Πετρος
   μου εχει δωσει ελευθερας!Οποτε με φωναζει!!!
   πηγαινοερχομαι!!!

   Διαγραφή
 4. Χαχαχαχαχα ναι . Είμαστε Παλιολινάτσες. Γιατί πάντα ξέραμε ότι κάνοντας ρουσφέτια, λαμογιές και αρπαχτές ο δρόμος ήταν τα αιματηρά δάνεια και μνημόνια. Και η αλητεία που και καλά μου ψηφίζαμε να μας κυβερνάει έκανε γλυκειά ζωή και οταν ο λαός έκλαιγε τοτε γινόντουσαν σωτήρες. Κοιτάχτε τώρα τι κάνει ο κωλοτούμπας ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ορίγανον ο δίκταμος2 Ιουνίου 2012 - 8:17 μ.μ.

  Κυρία Ιωαννίδου πολύ σερφάρεις. Καλώς ήρθες στη μοσχατούπολη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό με τα πλοία που έμειναν ατελείωτα και τελικά κατέληξαν σε χωματερές είναι ιστορίες για να κλαίς και θυμίζουν τα υποβρύχια που γέρνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κυρία Νανά ξέρεις να πλέκεις?
  Αν ναι , σταμάτα το σερφάρισμα στην ηλικία σου και πλέξε κανένα μπλουζάκι για τα φτωχά παιδιά νε μην ξεπαγιάσουν από το κρύο τον χειμώνα,. Ετσι έκαναν οι γυναίκες στους πολέμους της φυλής μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. νανα ιωαννιδου2 Ιουνίου 2012 - 10:05 μ.μ.

   kAI πλεκω ΚΑΙ Σφουγγαριζω ΚΑΙ εξαιρετικο πιανο παιζω ΚΑΙ ακκορντεον !ΚΑΙ ξενες γλωσσες κατεχω!
   Και ακομα κανω περιπλανησεις στον κοσμο με σακκιδιο οπως παντα απο το 1959 Οι νεανικες
   ψυχες παραμενουν παντα νεες και < εσο ετοιμος > για ολα . ΟΙ μη σκεπτομενοι και βαρβαροι δεν κατοικουν στην ΕΛλαδα

   Διαγραφή
 8. Εντάξει κυρ Νανα…αααα αυτό που κατάλαβα είναι ότι μάλλον στους προσκόπους είσαι ενταγμένη και όχι στην αριστερά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚΟΣ3 Ιουνίου 2012 - 9:41 π.μ.

  Σαφώς καλλίτερο επιίπεδο διαλόγου σήμερα. Μάλλον οι ντουντουκο-σφυροδρεπανάδες του Σύριζα πήγαν 3ήμερο αναψυχής , διαλογισμού και πάχυνσης, καθ΄οτι, απο τον πολύ αγώνα που κάνουν γιά να μας σώσουν το έχουν πολύ ανάγκη. Εκεί "παρα θιν αλός" και μεταξύ μπαρμπουνίου, τυρίου και αχλαδίου ολο και κάποια καινούργια μπούρδα θα ενοραματισθούν και θα μας την σερβίρουν οταν επιστρέψουν. Το βαθύ Πασόκ που μετακόμισε στο Σύριζα όντας λιγότερο κουλτουριάρικο και πιο πρακτικό από τους γηγενείς Συριζαίους θα φορέσει το ζιβάγκο του και θα ανηφορίσουν για τα χωριά τους για να φάνε προβατίνα στα κάρβουνα, να δηλώσουν το αυθαίρετο, να "βουτήξουν" τη συνταξούλα του παπού και της γιαγιάς και να πιούν και κανα μισομπούκαλο ουίσκι στο μπαρ του χωριού αγκαλιά με καμία Ρωσίδα.
  Αξιολογότατη και προσφιλέστατη κ. Νανά τι κοινό εχετε με τους παραπάνω και ήσαστε "συναγωνιστές"???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μια μικρή παρέμβαση.
  Το ζήτημα προς συζήτηση είναι αυτά που γράφει η κ. Ιωαννίδου και όχι αν είναι ενταγμένη στην αριστερά, στους πρόσκοπους ή στην θύρα 13.
  Επίσης είναι σοβαρό ζήτημα το πως απευθυνόμαστε σε μια κυρία, και αυτό ενοχλεί τουλάχιστον εμάς ως blog. Αν έχετε αντίθεση ας εκδηλωθεί με κοσμιότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣτέφανΤι κμοινο έχει η κυρία Νανά με τα πιάνα της τιος φισαλμόνικες τ ακορντεον τις εκδρομές ανά το κόσμο με το δσάκι της στον ώμο και με τα τόσα μέλη της οικογένειασς της που εκδιώχθηκαν από τουσ ταγματατασφαλίτες και ττη χουντα με τούς..Τσοχατζόπουλο, Α.Κοτσακά,Γ.Ραυτόπουλο,Σ.Κότσια,Β.Χωραφά,Γ.Αγραφιώτη,Δ.Σακελλάρη,Π.Κουρουμπλή,Σ.Σακοράφα,Δ.Τσουκαλά,Α.Κολλά,Δ.Πιπεριά,Χ.Κοκκινοβασίλη,Φρόσω Σταυράκη,Ν.Φωτόπουλο,Θ.Μπαλασόπουλο,Α. Μητρόπουλο,Ν.Κοτζιά. κλπ
   Διαβάστε REAL NEWS σήμερα σελ.21.
   Το Πασοκ των κολητών του Άκη των δοτών διοικήσεων της ΓΣΕΕ απο τα δικαστήρια, είναι όλο εκεί ενωμένο δυνατό ν μας φάει και τα ρέστα. ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.
   Κυρία Νανά μου σφουγκάρισες σήμερα? Μοσχατούπολη πλανάσαι πλάνην οικτρά.

   Διαγραφή
  2. νανα ιωαννιδου3 Ιουνίου 2012 - 1:25 μ.μ.

   Πρεπει να εισαστε πολυ σεμνος απεναντι στην ιστορια του τοπου και οχι ασφαλως τη δικη μου ,αν σας τα γραφω αυτα ειναι για να καταλαβετε το σημερα ιστορικα και βεβαια με τη ψηφο των αγανακτισμενων Ελληνων εγινε εξουσια το Πασοκ και εφτιαξε οπαδους κι οχι σκεπτομενους ανθρωπους για να σας χρησιμοποιει
   κατα το δοκουν για τις παλινωδιες του
   Εσεις ολοι με αυτες τις συμπεριφορες των ανθρωπων του κενου , δουλευετε για τους παιδαραδες ! και η κυρια Νανα με την Γαλλικη ,Αγγλικη και Τουρκικη γλωσσα μεταφραστρια τους!δεν καταλαβα , αυτους λετε φασιστες ! εσεις τι εισαστε?μ αυτους θα καθαρισετε απο δω και μπρος οχι με μενα
   και τελος παντων μια γνωμη γραφω γραψε μας κι εσυ τη δικη σου να δουμε αν ξερεις αλφαβητο εκτος τη λεξη πασοκ και θελω να μας πεις ,τι πινεις και δεν μας δινεις !ρε παιδακι μου κι εμας τους φτωχους ! παντως υποψιαζομαι 5,6 μισθουδακια να τα πιανεις.

   Διαγραφή
 11. Απαντάμε στον @Ανώνυμος 11:41 παρά το γεγονός ότι ήδη η κ. Ιωαννίδου τον καταχέριασε...
  Λοιπόν φίλε Ανώνυμε 11:41, δεν χρειάζεται να πούμε ότι θα άξιζε να διαγραφεί το σχόλιό σου μόνο και μόνο από την ερώτηση που θέτεις στην αρθρογράφο στο τέλος του σχολίου σου.
  Ωραία διαγωγή έχεις.
  Τώρα ως προς τα άλλα, τα πασοκικά, τους συντρόφους που παλιά αγαπάγατε και που τώρα μισείτε επειδή εγκαταλείψανε το σαπιοκάραβο, κλπ, έχουμε μιλήσει και εξηγηθεί.
  Δεν μας ακουμπάνε και δεν μας απασχολούν.
  Εσείς να προσέχεις, και να αφήσεις αυτήν την καραμέλα, γιατί εσύ εκτίθεσαι.
  Και να προσέχεις γιατί λέγοντας τέτοια, μοιάζεις με κάποιον που την ώρα του σεισμού, ενώ βλέπει να του έρχεται στο κεφάλι το ταβάνι, αντί να τρέξει να μπει κάτω από το τραπέζι, βρίζει τον θεό και τις φυσικές δυνάμεις που έκαναν σεισμό.
  14 ημέρες μείνανε σε σένα και τους όμοιούς σου για να περισώσετε την ευπρέπεια που χρειαζόσαστε σαν φυσικά πρόσωπα και ως μέλη ενός κάποτε μεγάλου πολιτικού χώρου με αξίες και ιδεολογία.
  Φέρσου ευπρεπώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αυτή την ώρα στη Μηχανή του χρόνου στη ΝΕΤ δείχνει τις θηριοδίες των Ναζί στο Κοντομαρί Χανίων το 41. Μας χρωστάνε οι Γερμανοί. Στις 17 Ιουνίου ψηφίζουμε αντιμνημονιακά και εναντίον των προσκυνημένων στην Μέρκελ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια