Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Τα τραπεζάκια έξω

Ειλικρινά επιδοκιμάζουμε Συσκέψεις που αναζητούν λύσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην πόλη και για την εξ αυτής παράλληλη δημιουργία συνθηκών εξυπηρέτησης ή αναψυχής των δημοτών.
Μια τέτοια Σύσκεψη έγινε πριν λίγες ημέρες με πρωτοβουλία του Δήμαρχου με επίκεντρο και συνομιλητές τους καταστηματάρχες εστίασης που δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας και της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης.

Η σημασία της πλατείας από την άποψη της ζωογόνησης της κοινωνικής και εμπορικής ζωής του κέντρου του Μοσχάτου, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, οι χρήσεις, κλπ, μας έκαναν να σταθούμε λίγο περισσότερο στο θέμα και να κάνουμε σκέψεις σχετικά με την Σύσκεψη, την σύνθεση των συσκεπτόμενων και τον τρόπο που συγκλήθηκε.

Δεν θα κρύψουμε ότι μας γεννήθηκαν δύο σημαντικές (θεωρούμε) απορίες.
1. γιατί δεν προσκλήθηκαν και άρα δεν παραβρεθήκανε οι επικεφαλείς ή οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, και
2. γιατί το ζήτημα δεν προωθήθηκε στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όντας αναπτυξιακό και σημαντικού κοινωνικού ενδιαφέροντος για την πόλη, ώστε να παρουσιαστούν, τόσο οι ιδέες του επίσημου Δήμου (δηλαδή πως επιθυμεί την εικόνα και την λειτουργία του χώρου), όσο και τα «θέλω» από πλευράς καταστηματαρχών…

Ταυτόχρονα αναφύονται και μια σειρά απλά ερωτήματα σχετικά: με την αναγκαιότητα της σύσκεψης, τους λόγους που την προκάλεσαν, την πλατφόρμα των θέσεων από πλευράς Δημάρχου, τα αιτήματα των καταστηματαρχών, την παρουσία ή όχι του συλλόγου Επαγγελματιών, τα εξαχθέντα αποτελέσματα, κλπ, κλπ,…

Νομίζουμε ότι χρειάζονται εξηγήσεις και μάλιστα επίσημες.
Είτε για όσα είναι ορατά (θεαθήναι – επιθυμίες τινών εκ των καταστηματαρχών, κλπ), είτε για όσα είναι λιγότερο ορατά (αντίληψη περί του τρόπου διοίκησης του δήμου, κλπ).

Εντέλει, όπως είπε και κάποιος φίλος, συζητώντας το θέμα σε διευρυμένη παρέα: «για όλα υπάρχουν όροι και όρια»…

.........................................

ΕΝΘΕΤΟ
14 σχόλια:

 1. Επειδή κάποιοι 'επιχειρηματίες' φαίνεται ότι θεωρούνται καλύτεροι από τους άλλους, θέλω να δω τις αποφάσεις πραγματικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ντον Κορλεόνε31 Μαΐου 2012 - 6:51 μ.μ.

  Ο ένας επιχειρηματίας πάσχει από έλλειψη ζωτικού χώρου.
  Βλέπε στην ιστορία τι σημαίνει αυτό.
  Εμείς πάντως ΜUGGA(ΜΟΥΓΚΑ)FΑΝ.Η αριστερή εκδοχή των ημερών επιβάλλει κουκούλωμα των πρασιών και μούγκα και ομερτά και κατάληψη κάθε Δημόσιου χώρου.
  Το ζήτημα κ. Στέφανε είναι οτι δεν καλέσθηκε η ανύπαρκτη αντιπολίτευση, η όλα τα παραπάνω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ο Συκοφάντης31 Μαΐου 2012 - 8:21 μ.μ.

  Νοιώθω απροπόνητος στα δημοτικά και χρειάζομαι οπότε δεν θα ρίξω μπινελίκια στον Κορλεόνε (τρομάρα του θέλει και το Ντον μπροστά). Ρε σιτσιλιάνε αν την αντιπολίτευση κάνουμε κρα για να την βρούμε, τότε τι να πούμε για την δημοτική αρχή που έχει διεύθυνση και αριθμό? Που να την βρούμε μεσα στην τρύπα του όζοντος, στην Μαύρη Τρύπα, σε σούπερνόβα ή σε κανένα πάλσαρ... Τι είναι ρε ο δήμος, τσιφλίκι του Αντρεούλη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Nτον Κορλεόνε1 Ιουνίου 2012 - 1:48 π.μ.

  Συκοφάντη ταυτίστηκες τόσο πολύ με τον ρόλο του συκοφάντη που συκοφαντείς και αυτήν ακόμη την ελάχιστη νοημοσύνη σου , γιατί δεν μπορεί να μην κατάλαβες οτι το θέμα που τονίζω ειναι η αθλιότητα του "κουκουλώματος" των πρασιών και η κατάληψη των Δημοτικών χώρων. Με τεράστια την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που γνωρίζει και ανέχεται και με δευτερεύουσα την ευθύνη της Αντιπολίτευσης που κάνει πως δεν βλέπει , οπως κάνεις και εσύ σήμερα.
  Εμείς στο Κορλεόνε της Σικελίας που δουλεύουμε με κώδικες τιμής δεν χρειαζόμαστε συκοφάντες και τους δίνουμε πεσκέσι στον Αντρεούλη και στην Αντιπολίτευση του Μοσχατόνε που κατά περίεργο τρόπο τους ειναι πολύ χρήσιμοι .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η κατάσταση στην πλατεία Μεταμόρφωσης είναι πλέον απαράδεκτη: αντλιοστάσιο που ζέει από φριχτές μυρωδιές ανα τακτά χρονικά διαστήματα, δάπεδο φθαρμένο αλλα και ολισθηρό σε πολλά κομμάτια του, φωτισμός του ημίφωτος, παγκάκια σε άθλια κατάσταση επιδιορθωμένα όπως όπως, συντριβανι που δεν λειτουργεί, πεζόδρομοι τόσο κατειλλημένοι από τραπεζάκια που γίνονται αδιάβατοι, γράφιττι στους τοίχους του ναού του ηρώου και της προτομής του Βενιζέλου, ομάδες νεαρών που κάποιες φορές ξεπερνάνε τα όρια, κλπ.
  Συζητήθηκε τίποτα από αυτά ή όλη η έγνοια είναι να κάνουνε ντου τα μαγαζία βάζοντας τραπεζοκαθίσματα σε ότι έχει απομείνει από ελεύθερο χώρο στην πλατεία;
  Θα συμφωνήσω με την Μοσχατούπολη ότι ο δήμαρχος αφού έκανε τέτοια σύσκεψη, πρέπει να ανακοινώσει γιατί την έκανε, τι εισηγήθηκε και τι αποτέλεσμα βγήκε.
  Εντάξει και ποιός δεν συμφωνεί να πάρει ζωή η πλατεία και να καλυφθούν ανάγκες μας όταν θέλουμε να πάρουμε 'αέρα' όμως όχι όπως λάχει.
  Έχει δίκιο και ο @ Ντον Κορλεόνε που μιλάει για καταπάτηση των πρασιών και των ανοιχτών χώρων..

  Ένας περίοικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητή Μοσχατούπολις δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι αποτελείτε ένα δυνατό μπλόγκ με πολύ καλά κείμενα που πάνε στράφη στο μικρό Μοσχάτο, όμως πραγματικά έχω μπει στη διαδικασία να αναρωτιέμαι αν είσαστε υπερβολικοί εξαιτίας κάποιου είδους τελειομανίας ή μήπως η δημοτική αρχή είναι όντως για τα μπάζα που λένε. Σπάνια διαβάζω κάποιον έπαινο. Θα ήταν καλό να τοποθετηθείτε λιγάκι πάνω σ' αυτό. Παναγιώτης Χρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όπως λέει και το @Φίδι, αξίζει να γνωρίζουμε τι εισηγήθηκε ο Δήμαρχος. Κάτι πρέπει να πρότεινε βρε αδερφέ. Και αφού απουσιάζανε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να τον ρωτήσουν άμεσα γιατί να δούμε αν ήταν για τήρηση καλών σχέσεων ή για "εξυπηρετήσεις" ή για την αναγγελία μέτρων και έργων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μερικοί νομίζουν ότι ο δήμος είναι ιδιοκτησία τους και αναλόγως προσαρμόζουν και χρησιμοποιούν τις διαδικασίες. Αυτό καταλαβαίνω. Το ζήτημα είναι σοβαρό και αφορά όλους για να το κάνει ο δήμαρχος πριβέ συνάντηση για να πουλήσει μούρι στους επαγγελματίες που έχουν καφέ, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα και ουζερι γύρω γύρω στην πλατεία. Αυτή η πλατεία είναι το κέντρο και η καρδιά του Μοσχάτου. Αφού συμπεραίνω ότι δεν είχε να παρουσιάσει την έναρξη έργων ή μια σαφή χωροθέτηση, τι την ήθελε την σύσκεψη; Να κατευνάσει τσακωμούς ανάμεσα στα καταστήματα; τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. Τότε; Κάποιοι λένε στο μικρο μας χωριό ότι το ζήτημα ήταν να παρουσιάσουν κάποιοι ιδέες για events που θα τονώσουν το μαγαζί τους μέσω της κοινόχρηστης πλατείας. Έτσι είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι πλατείες είναι χάλια. Ειδικά η πλατεία Μετ/φωσης αποτελεί δείγμα προς αποφυγή. Ίσως η χειρότερη κεντρική πλατεία σε δήμο της περιοχής Αθηνών & Πειραιώς. Δεν ξέρω τι προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα αλλά είναι ώρα να γίνουν κάποιες ειδικές οικοδομικές βελτιώσεις, αλλά και παρέμβαση στην τάξη, στην ασφάλεια, στην καθαριοτητα και φυσικά στις χρήσεις. Οι νεαροί έχουν κάνει γκέτο, στο μπαρ Συνέχεια δεν μπορείς να περάσεις σαν πεζός, στην έξοδο προς την Χ. Σμύρνης οι διαβάσεις του κάγκελου φραζονται απο κολλητά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, στο σουβλατζίδικο, στο Σιμς και το Εν Μοσχάτω τα ίδια αφού οι διάδρομοι έχουν στενέψει. Ο άλλος απέναντι αφού δεν κατ'αφερε να κάνει προγεφύρωμα κοντα στην βρύση της εκκλησίας απλωσε τραπέζια στο πεζοδρόμιο, σε λίγο για το τριγωνάκι στη συμβολή Μετ/φώσεως και Μακρυγιάννη θα πλακόνονται Μοκκα με Σέντραλ. Καμιά προσπάθεια για σοβαρή μελέτη και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Γιατί πολύ το ρίξαμε στην στήριξη της επιχειρηματικότητας στην οποία συμφωνώ. Να είναι όμως ίσα κατανεμμειμένη και με το σωστό τρόπο. Οι φίλοι Ντον Κορλεόνε και Συκοφάντης που κακώς τσακόνονται, έχουν δίκιο, ο ένας για την ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης, και ο άλλος για την εξαφάνιση της δημοτικής αρχής. Δεν νομίζετε ότι κα΄τι πρέπει να γίνει κκ Ευθυμίου, Σπανάκη, Κρεμμύδα, Σωπάκη και Σούτο, αν φυσικά διαβάζετε αυτά που γράφονται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. # Γράφω για να επαινέσω το Μοσχάτο για το εξαιρετικό πρότζεκτ που παρουσιάζει και ετοιμάζεται να υλοποιήσει. Συγχαρητήρια. Το κακό στην όλη υπόθεση εξακολουθεί να είναι το σούπερ ακατάλληλο της επιφάνειας του γηπέδου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Νομίζω ότι το άρθρο είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή
  απόψεων, προτάσεων κλπ και όχι για ξεκατίνιασμα και
  εύκολο υβρεολόγιο. Το δύσκολο είναι να έχεις προτάσεις.
  Να πω λοιπόν και την δικιά μου άποψη. Πρασιές σκεπασμένες με μόνιμες κατασκευές. Παρανομία 100%. Καταλήψεις πλατειών και πεζοδρομίων. Παρανομία 100%. Ζωντανή μουσική χωρίς καμία άδεια και καμία ηχομόνωση. Παρανομία 100%. Προσωπικό ανασφάλιστο και χωρίς βιβλιάρια υγείας. Παρανομία 100%.
  Σε ποιά βάση λοιπόν μπορούμε να συζητήσουμε και να τοπο-
  θετηθούμε? Η δικιά μου πρόταση μιλάει για σεβασμό των
  νόμων κατ' αρχήν, και αν κάτι από αυτά μπορεί να γίνει
  δεκτό από την πλειοψηφία, τότε να το αλλάξουμε. Θέλω
  όμως την επίσημη θέση δημοτικής αρχής, αντιπολίτευσης,
  bloger, καταστηματαρχών και φυσικά των δημοτών. Αυτό
  που ακούσθηκε περί "προφορικής άδειας" από κάποιον
  καταστηματάρχη, μόνο σαν αστείο μπορώ να το πάρω.
  Επί τέλους ας αποφασίσουμε τι θέλουμε να είναι το
  Μοσχάτο. Και αν το πρόβλημα είναι πώς κάποιοι συμπολίτες μας θα βγάλουν παραπάνω λεφτά και όχι πως
  θα σεβαστούμε τα δικαιώματα όλων των υπολοίπων πολιτών
  νομίζω δεν έχει έννοια να το συζητάμε. Δεν είναι πια
  και "ιερές αγελάδες" οι μαγαζάτορες του Μοσχάτου.
  Ξέρουμε πολύ καλά ότι βιώνουν ΚΑΙ αυτοί την κρίση,
  αλλά για να ζήσουν χρειάζονται την βοήθεια και την
  υποστήριξη των υπολοίπων. Με πρακτικές "έτσι με βολεύει, έτσι κάνω" δεν υπάρχει μέλλον. Π.Ζ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο της πόλης κ. Ευθυμίου για την ευταξία στα πεζοδρόμια και τους λοιπούς κοινοχρήστους χώρους. Σύντομα θα θρηνήσουμε ατύχημα ατη γωνία Σ.Μακρυγιάννη και Μεταμορφώσης. Το πεζοδρόμιο της Μακρυγιάννη είναι κατειλημένο από 2 τουλάχιστον τραπέζια με καθίσματα και καρέκλες στο βωμό του κέρδους ενός ευρώ. Οι πολίτες και οι μαμάδες με το καροτσάκι και το μωρό αναφγκάζονται να κατέρχονται επί της λεοφώρου γιά να περάσουν με όλους τούς κινδύνους από τα διερχόμενα οχήματα. Οι ηθικές αλλά και ποινικές ευθύνες θα είναι μεγάλες για όλους τους υπευθύνους.
  Θα πρέπει ο δήμαρχος να επιβάλει επειγόντως την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας ασκώντας τα καθήκοντα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. kυριοι ειναι απαραδεχτο να νοικειαζεισ ενα καταστημα 25 τετραγωνικα και να σου κανει δωρο 50 εξω ο δημοσ απαραδεχτο. και μασ ειναι παραξενο πωσ φτασαμε ,........////////

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια