Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Απέναντι στα κακώς κείμενα... Πάντα!

Πολλές είναι οι φορές εκείνες που ορισμένα δημόσια πρόσωπα, μη ανεχόμενα την δυσμενή κριτική καταφεύγουν σε προειδοποιήσεις ή ακόμα και απειλές περί μηνύσεων και δικαστικών αγώνων. 
Αυτό αφ' ενός μεν δείχνει προσωπική αδυναμία στο να ανταπεξέλθουν σε μια κριτική με αντεπιχειρήματα και αφ' ετέρου μια αδύνατη προσωπικότητα, που δεν αντέχει το βάρος της όποιας ευθύνης. 
Εμείς όμως επειδή πιστεύουμε τα ακριβώς αντίθετα, θα συνεχίζουμε την κριτική μας έστω και αν αυτή δυσαρεστεί και ενοχλεί κάποιους δημόσιους άνδρες του τόπου μας, με μοναδικό στόχο  τη βελτίωση και της πολιτικής τους και του οφέλους του δήμου. 

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση υπ’αριθμόν 9975/1986 του Εφετείου Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα μιας εφημερίδας ήταν αντικειμενικώς ανακριβή και ο τόνος της κριτικής οξύς, δεν προκλήθηκε προσβολή της τιμής, δεδομένου ότι η κριτική που ασκήθηκε εμπίπτει στα όρια της συνταγματικής ελευθερίας του τύπου και του άρθρου 367 του Ποινικού Κώδικα. 

Καθίσταται σαφές, δηλαδή, ότι δεν έχει μείζονα σημασία τόσο ο τόνος και η οξύτητα της κριτικής, αλλά όσο ο σκοπός του δημοσιεύματος.
 Εφ’ όσον ο σκοπός του δημοσιεύματος είναι η άσκηση κριτικής επάνω σε συγκεκριμένο θέμα - και όχι η προσβολή της προσωπικότητας του θιγομένου - δεν παραβιάζεται η αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας. 
Οξεία κριτική δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην εξύβριση ή δυσφήμιση και ως εκ τούτου η στάθμιση συμφερόντων παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας τη γνώμης.
Μετά από αυτήν την παρένθεση θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό σε όλους ότι ουδέποτε θα ενδώσουμε σε όποιες πιέσεις για μια πιο ήπια κριτική. 
Άλλωστε το πρόβλημα μιας οργανωμένης κοινωνίας δεν είναι η κριτική που ασκείται σε δημόσια πρόσωπα, αλλά τα Έργα και οι Ημέρες των δημόσιων προσώπων. 
Όταν τα δημόσια πρόσωπα πράττουν το καλό και το σωστό, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την κριτική που ασκείται σε αυτούς, γιατί πολύ, μα πολύ απλά, θα στηρίζεται σε "σαθρά" επιχειρήματα. 

Πιστεύω μας είναι, ότι το κάθε δημόσιο πρόσωπο, θα πρέπει να επιδιώκει την κριτική όποια και αν είναι αυτή και όχι να επιζητεί αυλοκόλακες που θα του δημιουργούν καλή αλλά ταυτόχρονα παραπλανημένη διάθεση.
Ήμασταν, Είμαστε και θα Είμαστε πάντα απέναντι στα κακώς κείμενα, με την όποια κριτική μας, αφήνοντας τον καθένα να βγάζει τα συμπεράσματά του.

ο δάσκαλος

9 σχόλια:

 1. Αυτοί που δεν αντέχουν κριτική και απειλούν με δικαστικά μέσα είναι "μικροί άνθρωποι"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έλα ρε δάσκαλε, δεν πάει καιρός που έπαιρνες τηλέφωνα τον ψηλό για να κάνεις μήνυση στο πάλαι ποτέ Live και ζήταγες τις ΙΡ...

  Άσε τα "διδάγματα" να τα κάνουν άλλοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και το κολλητάρι σου τα ίδια έκανε, πάλι για το ίδιο blog.

   Διαγραφή
 3. Δάσκαλε καλύτερα να το αφήσετε αυτό το παραμύθι περί απειλών.
  Στελεχάρα της παράταξης σας μίλησε πολύ άσχημα σε πολίτη και μάλιστα με λέξεις μάγκικες και αγοραίες. Αν χρειαστει θα επανέλθω με τό όνομα του και τη μαγκιά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ονοματάκια παρακαλώ. Η μπάλα στο γήπεδο που λένε.

   Διαγραφή
 4. Έμαθα κι εγώ γιά τις απειλές για μηνύσεις και τα τοιαύτα. Μιά σταλιά είναι το Μοσχάτο. Δάσκαλε και Στέφανε ας τολμήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο και θα πέσει το γέλιο της αρκούδας. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειαζόντουσαν τα νομικίστικα. Φτάνει και περσεύει με ποιό ήθος συμπεριφέρεται κανένας. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω ειλικρινά. Δεν κάνουνε τίποτα το ουσιαστικό και αο πάνω δεν σηκώνουν και κριτική? Νομίζουν ότι κάνοντας τις πλατείες κεντρικές αγορές και δημοπρατηρια και με μερικούς τόνους πατάτα ή μέλι καθαρίσανε οι Ζήκοι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τώρα που καταλάβανε ότι το παραμύθι τελείωσε και ότι οι Πολίτες θα κατέβουν στις ερχόμενες εκλογές να είσαστε έτοιμοι για μεγάλες αντιδράσεις και λασπολογία. Αυτό θα γίνεται πιό δυνατό όσο δεν κατορθώνουν να κάνουν ένα έργο της προκοπής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ένας σύντροφος3 Απριλίου 2012 - 7:31 μ.μ.

  Πολύ καθαρή η στάση σου Δάσκαλε. Όμως κάτι λείπει από το πάζλ. Αφου καθαρά στεκόσαστε κόντρα στα "Εργα και τις Ημέρες" της κυβέρνησης Ευθυμίου δε βλέπω και πολύ ενεργητικότητα και κάλυψη από αυτούς που πρέπει να σας την δώσουν. Για να μην παραξηγηθώ δεν έννοώ ότι κολώνετε ή υπάρχει πρόβλημα στην κριτική σας στο μπλογκ αλλά στην πολιτική κάλυψη. Αν ο Κρεμμύδας με τους συμβούλους του τους φορτσάριζε θα μαζευότανε ο δημαρχος. Γιατί έχω ακούσει ότι κάνει μαγκιές και δηλώσεις ακόμη και στο Δημ. Συμβούλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Esurientes graeculi .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια