Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Οι Εκλογές της αβεβαιότητας

Δύο περίπου χρόνια τώρα, ζούμε μια πολύ άσχημη κατάσταση με δυσάρεστα αποτελέσματα για όλους μας.
Η ανεργία, η φτώχεια, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που άλλοι το βιώνουν με προπηλακισμούς σε έκρυθμες καταστάσεις και άλλοι προσπαθούν να δώσουν την άλλη πρόταση, λέγοντας καθημερινά ότι δεν πληρώνουν το χρέος, να γυρίσουμε στη δραχμή, να πληρώσουμε μόνο ότι εμείς αναγνωρίζουμε, να σεβαστούμε και να τιμήσουμε την υπογραφή της χώρας και άλλοι ακραίοι, φτάνουν να επικαλούνται ακόμα και το χάος.
Και μέσα σε αυτό το αβέβαιο κλίμα έρχονται οι ΕΚΛΟΓΕΣ.
Θα περίμενε κάποιος, μέσα σε ένα τόσο άσχημο πολιτικοοικονομικό κλίμα, να υπάρξει κάποιος που θα εμπνεύσει το λαό, θα πάρει μια μεγάλη πλειοψηφία και θα οδηγήσει τη χώρα και όλους μας σε ένα καλύτερο αύριο.
Παρά ταύτα όμως, βλέπουμε έναν κατακερματισμό πολιτικών δυνάμεων, που δείχνει σαφώς ότι κανείς από τους λεγόμενους αντιμνημονιακούς δεν μπορεί να πείσει και να εμπνεύσει το λαό.
Βλέπουμε επίσης την πλήρη αδυναμία συνεργασίας κάποιων αριστερών δυνάμεων με στόχο την εξουσία και παρακολουθούμε φαινόμενα όπως αυτό της ανόδου της "Χρυσής Αυγής" ή της πρότασης συνεργασίας Καμμένου προς Τσίπρα.
Πράγματα παράδοξα και δύσκολα να κατανοηθούν.
Αν σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί κανείς από τους καταγγέλλοντες την πολιτική των προηγούμενων χρόνων, να πείσει και να συσπειρώσει τον κόσμο, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
Δείχνει πολύ απλά, ότι η "άλλη" πρόταση βασίζεται σε σαθρά επιχειρήματα που είναι δύσκολο να πείσουν.
Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές του προβληματισμού, της αγανάκτησης, της φτώχειας, της εκδίκησης, της μη πειστικής "άλλης" πρότασης, της αδυναμίας συνεργασιών κάποιων δυνάμεων, της ανόδου της ναζιστικής "χρυσής αυγής"...
Τέτοιες ΕΚΛΟΓΕΣ είναι δυνατόν να βγάλουν το οποιοδήποτε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

ο δάσκαλος

26 σχόλια:

 1. Κανένας δεν αμφιβαλει οτι ετσι είναι. Οι εκλογές αυτές όπως γράφεις "είναι δυνατόν να βγάλουν το οποιοδήποτε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ". Από μιά νέα νίκη του δικομματισμού ίσαμε με την χοντρή ήττα του. Όμως είναι ώρα να εκφραστεί ο ελληνικός λαός. Όταν θα έχουμε το αποτέλεσμα, τότε δεν θα υπάρξει καμιά αβεβαιότητα γιατί θα είναι η ώρα οι πολιτικοί να αφήσουν τα καραγκιοζιλίκια και να πάρουν αποφάσεις συνεργασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δάσκαλε είναι εντυπωσιακό να ομολογείς ότι κανένας δεν μπορεί να εμπνεύσει, άρα και ο Βενιζέλος το ίδιο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με τα όσα ακόμη έρχονται Μάη και Ιούνη για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τι πάει να πει 'αβέβαιο κλίμα'? Είναι καθήκον να μαυριστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συμφωνώ με όλες τις διαπιστώσεις του Δασκάλου, και συμμερίζομαι όλες τις ανησυχίες του, θα ήθελα όμως με αφορμή το άρθρο του να εκθέσω και έναν προσωπικό μου προβληματισμό. Όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πιο στενή σχέση με το ΠΑΣΟΚ γνωρίζουμε ότι διέθετε στελέχη με ακεραιότητα, με ιδεές, με διάθεση για προσφορά, με ακριβή αίσθηση για την πορεία των πραγμάτων και την κοινωνική πραγματικότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους συντρόφους τέθηκαν στο περιθώριο, από εμάς τους ίδιους, που αναζητούσαμε νομή στην εξουσία, αναδεικνύοντας ως ταγούς όλους εκείνους τους αχρείους που μας έταζαν ένα εφήμερο (όπως περίτρανα και επώδυνα αποδείχτηκε) βόλεμα. Σοβαροί και κατάλληλοι άνθρωποι υπήρχαν και υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω μετά τις εκλογές, τόσο οι νέοι βουλευτές όσο και τα στελέχη που θα αναδειχθούν στα όργανα του κόμματος, να είναι πρόσωπα έντιμα και να διαθέτουν την πολιτική και την τεχνική επάρκεια να πάρουν τη χώρα στους ώμους τους. Ας φερθούμε ώριμα και συλλογικά έστω την και την έσχατη ώρα. Στο χέρι μας είναι η σωτηρία του ΠΑΣΟΚ, όχι ώς κόμματος αλλά ως βασικού εκφραστή της Δημοκρατικής Παράταξης και κυρίως η σωτηρία της χώρας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

  ΥΓ Εύχομαι το ίδιο να συμβεί και στα άλλα κόμματα, μιας και ουδείς κατέχει την αλήθεια, και η εξουσία να ελέγχεται δημιουργικά και καλοπροαίρετα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την αντιπαράθεση. Από την μία οι λιθοβολούμενοι και από την άλλη αυτοί που δεν έχουν προτάσεις. Κι ας τους αγνοήσουμε τους αφελείς αντιμνημονιακούς. Τι γίνεται όμως με τους παραπονεμένους από τις βρισιές και τις πετριές γιατί ψηφήσανε τα μνημόνια και την δανειακή? Αν οι πρώτοι δεν μας πολυπείθουν, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μας πείθουν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτές οι εκλογές πρέπει πρώτα να μαυρίσουν τους 2 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σε δεύτερη μοίρα να επιλέξουν ένα κυβερνητικό σχήμα. Ο λόγος ; Είναι όλα προδιαγεγραμμένα. Γι αυτό το λόγο δεν πέιθουν και οι 'λοιποί'. Τουλάχιστο το καλό που μπορεί να βγει είναι ότι ο απατεώνα πάει - τουλάχιστο - σπίτι του αφού κανείς δεν πάει φυλακή (μην πεταχτεί κανενας εξυπνάκιας για τον Άκη γιατί θα τ ακούσει...). Δυστυχώς επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, το εκλογικό σώμα θα δείξει γι άλλη μια φορά το ποιόν του, σκεπτόμενο (ας γελάσω) λογικά : 'Αφού όλοι στην ίδια μοίρα είναι, ας ψηφίσω τους μεγάλους και κάποια στιγμή θα το εξαργυρώσω λέγοντας ότι τους στήριξα στα δύσκολα'. Δυστυχώς αυτοί είμαστε και θα το δείτε το πρωί της 7η Μάη που θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα συγχωνευτούν). Και μετά θα συνεχίσουμε με λαϊκή εντολή πια την πορεία μας στο τούνελ μέχρι τουλάχιστο το 2030...Και μετά μας έλεγαν ότι θα γυρίζαμε στο 50 !!! Αν έχουμε 20-25 χρόνια μπροστά να σούμε φως που θα γυρίσουμε ;;;; Τουλάχιστο δε θα είχαμε κανέναν πάνω από το κεφάλι μας....ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν είναι ώρα για ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Έφθασε η ώρα της κάλπης. Τέρμα στην ατέρμονη αντιπαράθεση μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Βλέπουμε μπροστά. Ψηφίζουμε μαζικά ΠΑΣΟΚ γιά το μέλλον των παιδιών μας γιά το μέλλον της πατρίδας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρε, γράφει ο Ντερέκας με αυτό το ψευδώνυμο ;;;;;

   Διαγραφή
  2. Μπορει να ειναι ο κ.Γενικος, το σκεφτηκες??? Το ιδιο κειμενο εχει δωσει το ΠΑΣΟκ σε ολους...

   Διαγραφή
 8. @ Πατριώτη, θέλεις να πεις ότι δεν είναι ώρα για ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ αντιπαραθέσεις. Γιατί από ιδεολογία δεν σας κόβω μέσα στο ΠΑΣΟΚ και πολύ "φάν" του είδους. Γιατί αν το πρόταγμα σας πιά είναι η κατεδάφιση των ιδεολογικών συνόρων τότε μάλλον δεν θα έχετε πρόβλημα ούτε καν με την φασιστική Χρυσή Αυγή. Άλλωστε ήδη πήρατε την κρυάδα με το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ και μη μου πεις ότι λέω ψέματα. Ρε πέστε την αλήθεια - ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ είναι ο χαλβάς που σερβίρεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Patrioti. Skepsou na eklegoun o Nterekas kai o Antwnakos. Tote na deis ti lampro mellon me perimenei molis teleiwsw ti Sxoli mou.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Με αφορμή το σχόλιο του «Πατριώτη».
  Κάποιος σου καίει το σπίτι. Λίγες ημέρες μετά ο ίδιος άνθρωπος σου ζητά να αγνοήσεις αυτή την «άτυχη» στιγμή, σου ορκίζεται σε ότι έχει ιερό, πως το έκανε για το καλό σου κι ότι ο ίδιος δεν είχε να κερδίσει τίποτα και σου ζητά να του δώσεις το δικαίωμα να σου ξαναφτιάξει το σπίτι σου. Με – τη μικρή διαφορά – ότι το σπίτι δε θα σου ανήκει στην πραγματικότητα, αλλά θα πληρώνεις κι ένα ενοίκιο. Και πάντα με γνώμονα το δικό σου καλό. Δεν έχει νόημα να αναζητήσεις τίποτα διαφορετικό ως εναλλακτική πρόταση. Είναι η μόνη δυνατότητα που έχεις να ξαναφτιάξεις το σπίτι σου(;) και οποιαδήποτε προσπάθεια σου να βρεις μια άλλη λύση είναι λάθος.
  Για όσους σκέφτονται ακόμα να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Για όσους εκτρέφουν τις αυταπάτες τους ότι το ΠΑΣΟΚ έχει (ακόμα) σχέση με την Αριστερά. Για όσους ελπίζουν(;) ότι αυτοί που ισοπέδωσαν κάθε εργασιακή κατάκτηση και γύρισαν τη χώρα πενήντα χρόνια πίσω, είναι ικανοί να την ανορθώσουν. Για όσους (καλοπροαίρετα) θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ κουβαλάει έστω και ψήγματα πλέον, από τη λεβεντιά της δεκαετίας του ’80.
  Όντας εδώ και τριάντα χρόνια ένας αμετανόητος, που μέτρησε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στους δρόμους, εκτρέφοντας τις αυταπάτες του για μια δίκαιη κοινωνία, μια ανεξάρτητη Ελλάδα, σοσιαλιστική, πιστεύοντας ότι με το ΠΑΣΟΚ η μετάβαση στην άλλη κοινωνία είναι εφικτή. Όντας ένας απ’αυτούς που επέμεναν να εκτρέφουν τις αυταπάτες τους κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ γύριζε μια ακόμη σελίδα, αλλά προς τα πίσω, που επέμεναν να δίνουν συγχωροχάρτι κάθε φορά που οι ελπίδες και τα οράματα μας πήγαιναν στα σκουπίδια, σήμερα λέω πως φτάνει πια.
  Με τις αυταπάτες μας ταΐσαμε τους εαυτούς μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεγελάσουμε και τα παιδιά μας.
  Τίποτα απ’το ΠΑΣΟΚ του ’80 δεν υπάρχει πλέον. Κι όσοι επιμένουν είτε ανήκουν στην ελάχιστη μειοψηφία αυτών που αδυνατούν να απεγκλωβιστούν συναισθηματικά και επιμένουν να ταΐζουν τις αυταπάτες τους είτε ανήκουν – η συντριπτική πλειοψηφία – στους διαχειριστές και τους νομείς της εξουσίας, που γαλουχήθηκαν με το μικρόβιο του «εμποράκου» και του «πελάτη».
  Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να προσφέρει πλέον στην πατρίδα. Δεν έχει τίποτα πατριωτικό, λαϊκό, αριστερό που να το καθιστά άξιο ύπαρξης. Ο μόνος λόγος ύπαρξης που θα εξυπηρετήσει μεσοπρόθεσμα, μέχρι την οριστική του διάλυση, είναι να παίξει το ρόλο του κυβερνητικού εταίρου με τη ΝΔ και τους όποιους πρόθυμους (λέγε με ΔΗΜΑΡ).
  Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος είναι η ενίσχυση των κομμάτων της αριστεράς, ναι αυτών που ως βολεμένοι ΠΑΣΟΚοι τους αποκαλούσαμε δημοκρατικές δυνάμεις κάθε φορά που είχαμε ανάγκη για αριστερή νομιμοποίηση και που τους αγνοούσαμε επιδεικτικά ως επικίνδυνες αριστερίστικες μειοψηφίες κάθε φορά που νιώθαμε πανίσχυροι.
  Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι ένα ισχυρό, λαϊκό μέτωπο, που να δώσει τις μεγάλες μάχες που έρχονται στο πλευρό του εργάτη, του μικρομεσαίου, του αγρότη, του άνεργου.
  Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για όσους σκέπτεστε Τσίπρα,Κουβέλη,Σαμαρά,Καμμένο,Παπαρήγα διαβάστε το καρφί αύριο

   Διαγραφή
 11. Ανώνυμε 7.16,αφού εξοβελίζεις από την αριστερά ΠΑΣΟΚ και Κουβέλη μας στέλνεις στον Τσίπρα και τον Λαφαζάνη για να αλλάξουμε την κοινωνία μακρυά από την Ε.Ε. καί το Ευρώ.Εσύ βέβαια τα χιλιόμετρα΄ποτέ δεν τα έκανες για το ΠΑΣΟΚ αλλά γιά το ΚΚΕ εσ. και τον ΣΥΝ του οποίου είσαι επαγγελματικό στέλεχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Den me noiazei ti einai o 7.16 Simasia exei an auta pou leei einai ali8ina ;i oxi. Se auta panw na ginei i syzitisi kai oxi kouventes tou aera ;i syn8imata. To PASOK dystyxws apofasise na traviksei DEXIA. Kai to ekane oxi i kommatiki tou vasi alla i igesia tou (Giwrgakis, Ypourgoi, klp) pou dialekse na synexisei ;i na prospa8isei na einai ;i na exei tin Eksousia.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αν υπέγραφα το σχόλιο σίγουρα όλοι όσοι βλέπετε επαγγελματικά στελέχη!!! του ΚΚΕ Εσωτ και του ΣΥΝ θ’ αλλάζατε άποψη.
  Δεν έχω την πρόθεση να συνεχίσω μια ατέρμονη συζήτηση. Λέω μόνο αυτό.
  Δικαιώνομαι για το τι σημαίνει πλέον ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στην οργανωμένη του μορφή. Δικαιώνομαι όταν λέω πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα περισσότερο πλέον από το στυγνό πρόσωπο της εξουσίας.
  Και για όσους αναζητούν δικαιολογίες για την επερχόμενη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, για το οριστικό ξεχαρβάλωμα των κοινωνικών κατακτήσεων και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα κάθε κομματιού εθνικού πλούτου, για όσους ψάχνουν άλλοθι στην αριστερά, στην επιστροφή στη δραχμή και την έξοδο μας από την Ε.Ε., καλό είναι να μελετήσουν τις θέσεις της ανανεωτικής αριστεράς από το ’75 και μετά.
  Ίσως, αν τα μάτια και τα αυτιά είναι ανοικτά ν’ αλλάξουν γνώμη.
  Θα παρακαλούσα η όποια διαφωνία να μη συνοδεύεται από ετικέτες χωρίς νόημα και ουσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Συμφωνώ σε πολύ μεγαλο βαθμό με τον Ανώνυμο 716 (και 915).
  Και απορώ πως μερικοί εθελοτυφλούν.
  Οι υπογραφές φίλοι μου ότι θα είναι καλά παιδιά και θα τηρήσουν τα Μνημόνα και την δανειακή, έχουν μπεί.
  Θα συμβούλευα λοιπόν τους νεοδημοκράτες και τους πασόκους πατριώτες να βάλουν το βίντεο που έχει το Μοσχατούπολις πολύ σοφά αναρτήσει στην δεξιά στήλη, για να δουν και να ακούσουν τα όσα λέει η Ναόμι Κλάϊν.
  Μπας και αντιληφθούν τι τρέχει.
  Οι εκλογές έχουν 2 πλευρές.
  Στην πρώτη απλά να δούμε ποιός θα κυβερνήσει ως επικεφαλής της συγκυβέρνησης ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος; Έχει μήπως καμιά σημασία για τον λαό, πέρα από τις προσωπικές τους μωροφιλοδοξίες;
  Στην δεύτερη, αν η κυρία Λαγκάρντ θα πάθει κανένα εγκεφαλικό από το ποσοστό των αντιμνημονιακών κομμάτων.
  Βέβαια στο βάθος βρίσκονται πιό χοντρές ιστορίες, που απλά διαδραματίζονται στην Ελλάδα γιατί το έφερε η κακιά στιγμή και το γεγονός ότι είμαστε ο πιό αδύνατος κρίκος.
  "The fact is that the Market System is in war with Democracy".
  Πιστεύω οι άκριτοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ να γνωρίζουν ολίγα αγγλικά για να καταλάβουνε, επιτέλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Μιλάμε για όλους και αφήνουμε απέξω το ΚΚΕ. Η στάση του στην κυριολεξία είναι εξωπραγματική. Ή κομμουνισμός ή τίποτα. Απορώ μάλιστα πως μπορούν και ζουν μαζί μας ή τέλος πάντων πως και μας ανέχονται ως παρουσίες. Έτσι θέλω να πω ότι δεν καταλαβαίνω πως αρνούνται κάθε συνεργασία κυβερνητική με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΡΜΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, κλπ). Πως οι οπαδοί του ΚΚΕ ανέχονται τέτοιον απομονωτισμό. Πως αποδέχονται ότι έχει δίκιο η εξουσία της Παπαρήγα; Θυμίζω παλαιότερες επιλογές του κόμματος εδώ, αλλά και στην Σοβιετική Ένωση που στη συνέχεια κριτικαριστήκανε αρνητικά και αποδοκιμαστήκανε. Άρα, η σημερινή στάση της σημερινής ηγεσίας μπορεί να αποδειχτει λανθασμένη ύστερα από 5 ή 10 χρόνια. Ναι, αλλά ο κοσμάκης που θα την πληρώσει δεν μετραει; Και τα μέλη ή οι φίλοι του ΚΚΕ θα την φάνε αμάσητη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί και απρέπειες. Αν δεν σου αρέσουν όσα λέει ο @Πατριώτης μπορείς να αντιπαρατεθείς με αντεπιχειρήματα και τις απόψεις σου.

   Διαγραφή
 17. ΜΕ ΡΕΠΟΥΣΗ Κ ΣΟΥΤΟ.... Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΜΑΣ ΕΣΩΣΕ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Η αβεβαιότητα αγαπητέ Δάσκαλε μπορεί να αφορά 1. στους επιτηρητές μας που ανησυχούν για την υλοποίηση των όσων μας επιβάλανε έτσι ώστε να πάρουν πίσω και με τόκο τα όσα μας 'δανείσανε' και 2. σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που θέλουν να εξακολουθήσουνε να μας κυβερνάνε αντί να χαθούνε από προσώπου γης. Ναι είναι αβεβαιότητα για Σαμαρά και Βενιζέλο όταν βλέπουν αραιοκατοικημένα τα κλειστά γήπεδα της Αρτας και του Ηρακλείου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ανώνυμε 03.48 μμ
  Μην το κοροιδεύεις , ο Παπα-Φώτης θα μας σώσει. Τόν ακούς πώς μιλάει αργά καί σταθερά σαν Αρχιεπίσκοπος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Που είναι ο Στέφανος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ανώνυμε 03.48 μμ

  Παίρνε τα χάπια του ζαχάρου ποιο τακτικά διότι τα αποτελέσματα τις διάγνωσης τα αποτυπώνεις και για αυτό απαλλάσσεσαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. I WILL FOLLOW YOUR SUGGESTION MY NON-DIABETIC FRIEND

   Διαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια