Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Όταν η προκλητικότητα αντικαθιστά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης


Πολλά γραφτήκανε για την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να σφραγίσει ως ακατάλληλους και μη ασφαλείς τους δύο σημαντικότερους αθλητικούς χώρους του Μοσχάτου: το ποδοσφαιρικό γήπεδο και το κλειστό γυμναστήριο.
Οι επί χρόνια παραλήψεις, ανοργανωσιά και αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου έναντι του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των γηπέδων και των γυμναστήριων, παραλίγο να αφήσει προσωρινά «άστεγα» τα σωματεία και «ανέστιους» τους αθλητές.
Έβαλε τα πόδια στους ώμους ο δήμαρχος και τελικά με προσωπικές παρεμβάσεις στους ημέτερους, με επιδιορθώσεις για τα μάτια του κόσμου, με υποσχέσεις για λήψη μέτρων κλπ (να μην λέμε παραπάνω πράγματα γιατί θα πάρουμε στο λαιμό μας υπηρεσιακούς παράγοντες) πήραμε ως Δήμος παράταση στην εκτέλεση του σφραγίσματος των αθλητικών χώρων.
Έτσι επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα η δραστηριότητα των ομάδων.
Παρά ταύτα, και παρά την ισχυρή κριτική που δέχθηκε (για την επί σειρά ετών αδιαφορία της στο ζήτημα), η Δημοτική αρχή δημοσίευσε ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ πανηγυρίζει ωσάν να πραγματοποίησε κάποιο φοβερό κατόρθωμα, λέγοντας ότι με «άμεσες, συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες» τα γήπεδα του Μοσχάτου όχι μόνον θα μείνουν ανοιχτά, αλλά θα είναι ίσως τα πρώτα στην Ελλάδα που θα έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας!
Δεν πρόκειται να μπούμε σε νέα ανάλυση των λεπτομερειών που αφορούν τα χάλια του ποδοσφαιρικού γηπέδου, ούτε να σχολιάσουμε την γελοιότητα περί αγωνιστικού χώρου που «πληροί τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων» (άσε που την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας ουδόλως την απασχόλησε η κατάσταση του terrain ή του πλαστικού χλοοτάπητα).
Απλά θέλουμε να μιλήσουμε για όρους που διέπουν την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την πολιτική ευθύνη που πρέπει να αναλαμβάνεται κάποιες φορές αντί της προκλητικότητας και της διαστρέβλωσης των πραγμάτων.
Στην δημοκρατία, η δράση και τα επιτεύγματα ενός δήμαρχου και γενικά μίας εκλεγμένης διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα και η απραξία ή οι παραλήψεις τους, υπόκεινται στον έπαινο ή στον ψόγο, αναλόγως.
Το να τρέχεις πίσω από τα απειλητικά γεγονότα για να προλάβεις το επερχόμενο κακό, ε, δεν νομίζω ότι αποτελεί ευκαιρία για έπαινο, έστω και αν τα κουτσοκατάφερες να μην πραγματοποιηθεί το σφράγισμα (εν προκειμένω) των γηπέδων.
Κύριοι και κυρίες της δημοτικής αρχής έχετε ευθύνες.
Η ανάληψη των ευθυνών (για την τώρα ή για την πριν διοίκηση, της οποίας είστε συνεχιστές όπως διατείνεστε) θα αναγνωριζόταν ακόμη και από τους επικριτές σας.
Δυστυχώς από έλλειψη γενναιότητας και αντίληψης για το πως πρέπει να λειτουργεί μια πολιτική ομάδα, δεν δώσατε προς τον αθλητικό κόσμο της πόλης την παραμικρή εξήγηση γιατί συνέβη αυτό που συνέβη.
Ούτε λέξη.
Αντίθετα προσπαθείτε να μετατρέψετε την ευθύνη των αμελειών σας σε πανηγυρισμό.
Δηλαδή μετέρχεστε μία δημαγωγικού ή παλαιοκομματικού τύπου διαχείριση της πολιτικής.
Συγνώμη για την έκφραση αλλά είσαστε για ντομάτες…

21 σχόλια:

 1. Ωραία διατυπωμένο άρθρο. Θα συμπληρώσω ότι πέρα από την γενική Ευθύνη - που εκτος από πολιτική μπορεί να είναι αστική, πειθαρχική, κλπ - υπάρχει και η Αντικειμενική Ευθήνη και πουθενά δεν ακούστηκε η άποψη από τον καθ' ύλη υπεύθυνο Αθλητικών θεμάτων στον δήμο Μοσχάτου και Ταύρου. Αυτό φαντάζει ανεξήγητο. Έχουμε δηλαδή το κλασσικό φαινόμενο της άτυπης και διάχυτης ευθύνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα της μόδας δεν είναι τα γιαούρτια?
  Τέλος πάντων για να σοβαρευτούμε και κάνει και κρύο. Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών είναι μεγάλη Δημοκρατική πράξη και στο εξωτερικό σημαίνει ότι κάποιος έχει και την γενναιότητα να υποβάλει μιά παραίτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΟΣΟ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΟΡΕΜΑΤΑ.
  Τ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αριστερός Πολίτης11 Μαρτίου 2012 - 8:11 μ.μ.

  Αγαπητή Μοσχατούπολις,
  Γι αυτόν τον κύριο Φώτη Κουβέλη διαβάστε τα παρακάτω, γιατι δεν μπορώ να βλέπω τη φωτοπγραφία του κέθε μέρα στην αγαπημένη μου Μοσχατούπλη.Μια ματιά στην πολιτική πορεία του Φώτη Κουβέλη
  Ο Μητσοτάκης είχε δίκιο!Στην Ελλάδα παραέχουμε ασθενή μνήμη!

  Αίφνης, ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και το …κόμμα του φλερτάρει με διψήφια ποσοστά.

  Για όσους ξεχνάνε:
Ο Φώτης Κουβέλης ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Τζαννετάκη! Ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός είχε και την ευθύνη για τις παραπομπές στο Ειδικό Δικαστήριο του Α. Παπανδρέου και των άλλων υπουργών του. Αυτό αργότερα που ο συντάκτης της Μοσχατούπολης ονόμαζε (βρώμικο 89).

  Από τότε ήθελε να γίνει….αρχηγός, αλλά τα κουκιά δεν έβγαιναν!

  Επιτέλους τα κατάφερε!
  Με διπλό σκοπό: Από τη μια να υποδέχεται τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη με τον μετριοπαθή (δήθεν) πολιτικό του λόγου να ψαρεύει σε θολά νερά αναποφάσιστους!


  Ας δούμε τώρα και το βιογραφικό του....
  Γεννήθηκε στον Βόλο και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιώτευσε ως δικηγόρος και συμμετείχε στις αρχαιρεσίες του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών εκλεγόμενος από το 1975 μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το 1987 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, επίτιμος μέλος της SOS Ρατσισμός ενώ την περίοδο 1991 - 1994 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.
  παιδιά.

  Πολιτική σταδιοδρομία
  Πριν από τη στρατιωτική Χούντα ήταν μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και στη συνέχεια οργανώθηκε στο Ρήγα Φεραίο. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, του οποίου διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και έπειτα συμμετείχε στην ιδρυση της ΕΑΡ, στην οποία εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη γραμματέας της ΕΑΡ και επί θητείας του αποφασίστηκε η ένταξή της στον Συνασπισμό, στον οποίο έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και της πολιτικής επιτροπής. Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση Τζαννετάκη (2 Ιουλίου έως 12 Οκτωβρίου 1989).
  Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθήνας με την υποστήριξη του Συνασπισμού και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1990. Στις 30 Ιουνίου 1991 στην Α΄ Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ τρεις μέρες αργότερα ορίστηκε γραμματέας του ίδιου κόμματος.
  Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής καθώς ο Συνασπισμός δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα ποσοστά για να εισέλθει στην Βουλή. Επανεξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Μετά τις εκλογές του 2009 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
  Το 2002 έθεσε υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του Συνασπισμού συγκεντρώνοντας 19.996 ψήφους (5,91%) και μία έδρα. Το 2008 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού αλλά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 απέτυχε να εκλεγεί λαμβάνοντας 28,67% έναντι 70,41% του Αλέξη Τσίπρα.

  Δημοκρατική Αριστερά
  Στις 5 Ιουνίου 2010 σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνασπισμού ανακοίνωσε, ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, την αποχώρηση αυτού και των μελών της από το κόμμα. Πέντε μέρες αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με τους Θανάση Λεβέντη, Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη. Στις 18 Ιουνίου ορίστηκε εκπρόσωπος στη Διάσκεψη των Προέδρων της πολυκομματικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Δημοκρατική Αριστερά. Στις 10 Ιουλίου 2010 εξελέγη αρχηγός,χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος, της Δημοκρατικής Αριστεράς από το πρώτο συνέδριο του κόμματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αριστερός Πολίτης αρχιμαλακας πρεπει να αποκαλείσαι

   Διαγραφή
  2. Αριστερός ψάλτης11 Μαρτίου 2012 - 9:08 μ.μ.

   HΡΕΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ(?)

   Διαγραφή
  3. Δεν είμαι ο Δημητράκης μακάρι να ήμουν

   Διαγραφή
  4. Μην βριζετε.

   Διαγραφή
  5. Απορία (αριστερού)ψάλτου:βηξ.

   Διαγραφή
  6. Βρισιά φιλε μου είναι να είσαι ανήθικος και
   προπαγανδιστής όπως ο υποτιθέμενος Αριστερός

   Διαγραφή
  7. Κύριοι τελιά το παραπάνω σχόλιο είναι απόσπασμα από αριστερό κερκυραικό Μπλογκ.
   Πηγαίνετε neakerkyra.blogspot.com t;hw 7-3-12 και θα το διαβάσετε.
   Η μπείτε στο Google γράφοντας Κουβέλης Φώτης Υπουργός Δικαιοσύνης και θα το βρείτε. Κι άλλα πολλά.
   Άρα λοιπόν ο αριστερός σχολιαστής δέν πρέπει να είναι υποτιθέμενος.

   Διαγραφή
  8. 5-3-12 KAI OXI 7-3-12

   Διαγραφή
 5. Φίλοι της Μοσχατούπολις τι να περιμένει κανείς πια; Η πόλη μας στα βήματα που χάραξε το πολιτικό ήθος των κομμάτων που διαλύσανε την Ελλάδα. Σκατά έξω και σκατά μέσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει το άρθρο με τον Κυρ. Κουβέλη Κυβέλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΠΡΟΣΟΧΗ!
  Παρακαλούμε τους φίλους μας, αν επιθυμούνε να ανοίξουμε συζήτηση για κάποιο θέμα, μπορούν να το ζητήσουν και εμείς θα ανταποκριθούμε 100%. Απλά γράψτε μας σχετικά στο: mosxatoupolis@gmail.com.
  Συνεπώς μην σχολιάζετε παράταιρα. Έτσι αποπροσανατολίζεται ο σκοπός για τον οποίο δημοσιεύουμε κάποιο χρονογράφημα ή κάποιο άρθρο.
  Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι τα όσα έγραψε ο φίλος/η με το ψευδώνυμο Αριστερός Πολίτης είναι δυνατόν να θυμώσουν κάποιους αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί να προκαλέσουν ύβρεις εναντίον του.
  Παρακαλώ σεβαστείτε το τόλμημα να έχουμε το πεδίο σχολιασμών παντελώς ελεύθερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητή Μοσχατούπολη
  Παραθέτω την παρακάτω είδηση που υπάρχει σε όλα τα Μ.Μ.Ε
  και παρακαλώ να ανταποκριθείτε.
  Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των αδερφών Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, άσκησε ο εισαγγελέας για την πολύκροτη υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εργολάβους.Με απλά λόγια κατηγορούνται ότι «έσπαζαν» μεγάλα έργα σε μικρότερα (προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ) και τα ανέθεταν απευθείας, με συνοπτικές διαδικασίες, σε κατασκευαστικές εταιρείες.
  Σας θυμίζει τίποτα αυτή η ιστορία?
  Πότε επιτέλους θα ασχοληθούν οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το σπάσιμο των έργων στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου? Πότε θα ακούμε μόνο ψιθύρους και λόγια πίσω απο τις κουρτίνες και πράξεις μηδέν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. καινούργιος που είναι παλιός11 Μαρτίου 2012 - 10:44 μ.μ.

  Το Δελτίο Τύπου δεν ήταν αναγκαίο. Η ιστορία είναι εναντίον του δήμαρχου αλλά όχι και τίποτα το καταστροφικό. Οπότε η επιστροφή στην ησυχία ήταν η λογική πράξη. Ποιό λοιπόν εξτρεμικό και υπεροπτικό μυαλό θα συνηγορούσε στο να βγεί δελτίο τύπου που μοιάζει με σκοινί στου κρεμασμένου το σπίτι; Ποιό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ντομάτες εσείς ,αποκλειστικό οι απέναντι και μάλιστα δια του προέδρου της τοπικης κοινότητας Μοσχάτου κ.Σιώκα.Αναμόρφωση προυπολογισμού της Περιφέρειας την Τριτη 15/03/12 και να ο καινούργιος χλοοτάπητας.Αντε βρε καλορίζικος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αρχιζω να πιστεύω stefanos ο΄τι σέντρα η Μosxatoupolis γκολ η Κοραή και Ιθάκης γωνία.ΜΉΠΩς ΤΟ ΜΑΤΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΙΚΕ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Συμφωνώ απολύτως σε όσα γράφετε. Σε κάποια στιγμή το πρόβλημα εμφανίστηκε και παρά το ότι είχε προ καιρού γίνει έλεγχος ο Δήμος αδιαφόρησε και μετά την έκπληξη παρίστανε τον εργατικό προσπαθώντας να βουλώσει τα στόματα όσων φώναζαν. Πιστεύω μάλιστα ότι αν δεν υπήρχε περίπτωση αντιδράσεων από σωματεία και φιλάθλους δεν θα δίνανε δεκάρα τσακιστή. Το ότι χρειάζονται ντομάτα είναι το λιγότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Ανώνυμος Mar 11, 2012 04:37 PM
  Μακάρι να ήταν έτσι.
  Όχι ότι θα ήθελα να είμαι στην ίδια ομάδα μαζί τους (κάτσε να φτύσω τον κόρφο μου), αλλά το αναπέμπω το "μακάρι" ως κάτι που μπορεί να πιάσει τόπο για την πόλη μας.
  Αντί για σέντρα ή ασσίστ, θα μπορούσες να γράψεις σπρώξιμο.
  Θα το προτιμούσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια