Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Esurientes Graeculi…

Γράφω βιαστικά δυό γραμμές…
Την αφορμή έδωσαν πρώτον, τα ανεβασμένα γράδα μου από τα σαββατιάτικα τσιπουράκια, δεύτερον, το άρθρο του Ελληνοδιδάσκαλου «Και εκλογές θα γίνουν (για το καλό μας)» και τρίτον, η προκλητικότητα κάποιου που δήλωσε φόρα παρτίδα ότι θα πανηγύριζε αν η Μέρκελ έβγαινε και μας ανακοίνωνε πως αυτή και η κουστωδία της ψήφισαν και εξέλεξαν για λογαριασμό των Ελλήνων την κυβέρνηση που γουστάρει.
…………………

Η Ελλάδα ήταν κάποτε σκλαβωμένη στην Ρώμη.
Πλήθος οι γονατισμένοι στους κατακτητές.
Ήταν αυτοί που πέρναγαν καλά και όσοι ήθελαν να απολαύσουν κι αυτοί την γενναιοδωρία των ρωμαίων κατακτητών.

Είναι οι γνωστοί σε μας από τον επονείδιστο χαρακτηρισμό του Γραικύλου, που γέννησε η ρητορική του Κικέρωνα και τα σατυρικά κείμενα του Γιουβενάλη.

Esurientes graeculi…

Γεννημένοι Έλληνες, αλλά στην πράξη κόλακες, δουλόφρονες, ιδιοτελείς και απάτριδες.
Την πράξη και την διαγωγή τους την δικαιολογούσαν ως ρεαλισμό και λογική συμπεριφορά απέναντι στην πανίσχυρη Ρώμη.

Κάτι τέτοιοι – 5 αιώνες μετά την αποπεράτωση του Παρθενώνα – τολμήσανε και στήσανε πάνω στην ιερή Ακρόπολη βάθρο και χάλκινο άγαλμα υπέρ του Αγρίππα, στρατηγού του Οκταβιανού.

Κάτι τέτοιοι – επίσης – μοιράσανε στον Νέρωνα (κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 67 μ.Χ.) περίπου 1.800 χρυσά στεφάνια, γιατί λέει τους απελευθέρωσε ή γιατί τον αφήνανε να έρθει πρώτος σε ποιητικούς διαγωνισμούς ή σε αγωνίσματα δρόμου ταχύτητας και αντοχής!!!

«Σε κάθε εποχή» όπως λέει ο Δημήτρης Λιαντίνης «λειτούργησε το δούλων φρόνημα σε ελεύθερους λαούς» οπότε μην παραξενευόμαστε για τα σύγχρονα σκατά που με θέρμη (και σίγουρα όχι από άγνοια) υποστηρίζουν όχι μόνον τα Μνημόνια, τα Μεσοπρόθεσμα και τις Δανειακές, αλλά και την τακτική της Γερμανίας απέναντι στην χέουσα αίμα Ελλάδα.

Είναι αυτοί που εγκρίνουν την φυγή κεφαλαίων από την χώρα (ή και επιδίδονται σε αυτό το σπορ) και με ψυχρό κοσμοπολιτικό και παγκοσμιοποιημένο στυλ την θεωρούν ως μια νόμιμη πράξη.
Είναι αυτοί που νοιάζονται για την πάρτη τους κι ας πάει και το παλιάμπελο της ψωροκώσταινας.

Κάποια τέτοια σκατά παλαιότερα στήσανε το άγαλμα του Τρούμαν, και σήμερα μετά χαράς θα έφταναν στο σημείο να στήσουν δίπλα στον διοπτροφόρο αμερικανό το εκ πεντελικού μαρμάρου άγαλμα της Άγκελα Μέρκελ.

Ενθυμούμενος την ρήση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί εκατάστρεψαν το έθνος», θα πρόσθετα σαν θραύσμα που λείπει από το βάζο της ελεεινότητας «και αυτοί οι άψυχοι Γραικύλοι».

19 σχόλια:

 1. Στέφανε, ηρέμησε κάποιοι έχουν βαλθεί να σε τρελάνουν γιατι έχεις βάλει μπουρλότο στο πολιτικό σύστημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. O τίτλος αλλά και η ουσία του άρθρου παραπέμπει επι το ελληνικότερον στην φράση:
  «ΕΓΩ ΓΡΑΙΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΡΑΙΚΟΣ ΘΕ ΝΑ ΠΟΘΑΝΩ”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άψογο κείμενο!!! Μπραβο. Τώρα ως προς την ουσία πιστεύω ότι τέτοια είδη Γραικύλικων ανθρώπων υπήρξαν σε όλες τις εποχές του ιστορικού βίου της χώρας. Πάντως σήμερα άλλο πράγμα είναι η υπερ του Μνημόνιου στάση και άλλο το να είναι κάποιος τόσο ξεφτίλας (επιτρέψτε μου) ώστε να δηλώνει κατά απροκάλυπτο τροπο ότι προτιμάει να του διορίσουν "ελληνική" κυβέρνηση οι Γερμανοί. Πιστεύω τέλος ότι και αυτοί που δηλώνουν μνημονιακοί το λένε περισσότερο από το φόβο πτώχευσης και όχι ότι οι ρυθμίσεις των μνημονίων μπορούν να λειτουργήσουν θετικά ώστε να ξεχρεώσει η χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν είμαι εθνικόφρονας, αλλά τα έχω πάρει στο κρανίο με όσα γράφεις. Να τι βρήκα στο ιντερνετ και το είπε ο Νίτσε («Η Γένεση της Τραγωδίας», κεφ. XV, 1872):
  «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ο φίλος και συνεργάτης19 Φεβρουαρίου 2012 - 10:57 π.μ.

  Σε κάθε κοινωνία αγαπητέ φίλε Στέφανε υπάρχουν πάντα εκείνοι που δικαιολογούν τα πάντα προκειμένου να περάσουν αυτοί καλά.Απαντήσεις βρίσκουν σε όλα προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στάση τους και τα καμώματά τους.Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αρνούνται τα πάντα και συνεχώς είναι με τη σημαία της επανάστασης στο χέρι μόνο που δε την τολμούν.Υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι που τολμούν και μπαίνουν στο περιθώριο γιατί έτσι είναι φτιαγμένο το σύστημα και τέλος υπάρχουν και οι πολλοί εκείνοι που παρακολουθούν και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν.Γραικύλοι λοιπόν και κόλακες θα υπάρχουν πάντα.Το θέμα είναι ποιος τους δίνει το δικαίωμα να υπάρχουν.Μήπως όλους μας μας βολεύει να υπάρχουν αυτοί για να μπορούμε να υπάρχουμε και εμείς;Κάποιος νεαρός του κυνηγιού του χαμένου θησαυρού γράφει.Καλά έκανε ο δήμος και έδωσε χρήματα για το κυνήγι και όχι για μπουζουκογλέντια.Το σωστό θα ήταν να γράψει αφού έδωσε σε μας θα έπρεπε να δώσει και για μπουζουκογλέντια για την διασκέδαση αυτών που δεν μπορούν να την έχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
   ΕΧΤΕΣ ΗΣΟΥΝΑ ΟΠΑΔΟς ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΥΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
   ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΓΡΑΙΚΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
   ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ?
   ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΣΕ ΔΕΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΓΡΑΙΚΥΛΟΥΣ

   Διαγραφή
 6. MH PATE MAKRIA EDW STO DHMO MAS YPARXOYN AYTOI POY PROSFEROYN ME TON XRONO TOYS GIA TO KALO TOY DHMOY KAI KATI TYPOI SAN TON MPOYTSH LOYKAKH POY TOYS ENDIAFEROYN MONO OI DEYTEROI MISTHOI (MONO GIA TA XRHMATA )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είμαι ο Ανώνυμος Feb 19, 2012 12:52 AM που έγραψα παραπάνω ότι "δεν είμαι εθνικόφρονας, αλλά τα έχω πάρει στο κρανίο με όσα γράφεις". Για να μη παραξηγηθώ διευκρινίζω ότι λέγοντας 'τα έχω πάρει' πηγαίνει στους γραικύλους. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εκπληκτικό το φινάλε σου με το ^θραύσμα^ που πρέπει να προστεθεί!!!! Αλήθεια έγραψε ο Παπαδιαμάντης τέτοιο πράγμα? Δηλαδή πάει τραίνο η κακοήθια των πολιτικών. Μα τι χάλι είναι αυτό μόλις κάποιος περάσει την πόρτα της Βουλής να γίνεται γαϊδούρι που κοιτά μόνο τον εαυτούλι του και πως θα ξαναεκλεγεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Αλκή
   Τα έγραψε ο Αλ. Παπαδιαμάντης σε άρθρο του με τίτλο "Τις ημύνθη περί πάτρης;", στην εφημερίδα Ακρόπολις πριν από έναν αιώνα.

   Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
   Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ' εξεθέωναν οι προεστοί κ' οι 'γυφτοχαρατζήδες', τώρα σε 'αθεώνουν' οι βουλευταί κ' οι δήμαρχοι.
   Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν 'φούρνους με καρβέλια', δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ' τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, όν ήθελαν παρουσιάσουν.
   Το τέρας το ...
   καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
   Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ' επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
   Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.

   Διαγραφή
 9. Αντουαννετα (ξενυχτισμένη άρα τσαντισμένη)19 Φεβρουαρίου 2012 - 12:17 μ.μ.

  Πες χαιρετίσματα του μ@κ@κ@ του γραικύλου ότι αφού αυτός αισθάνεται έτσι κάποιοι ξένοι φωνάζουν σήμερα: WE ALL ARE GREEKS.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ξενολάτρες από συμφέρον ή από βλακώδη μιμητισμό. Ίσως αυτό θα έπρεπε να πεις αγαπητέ φίλε (πια) Στέφανε! Είναι αυτοί που έχουν ακόμη ξύγκι και καλούς μισθούς ή μπίζνες που αντέχουν στην κρίση, ή ακόμη – ακόμη που μεγεθύνουν την καλοζωία τους λόγω παρασιτισμού, τοκογλυφίας, κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Άλλη μια δοκιμασία για τους Γραικύλους αύριο Δευτέρα. Την ίδια μέρα που τα κοράκια του Eurogroup θα παίζουν με τις τύχες της χώρας μας, στη Βουλή θα συζητιέται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τις περικοπές στις συντάξεις. Άντε ρε βουτηγμένοι ρε Γραικύλοι Βενιζέλο, Σαχινίδη, Κουτρουμάνη και όπως διάολο αλλιώς σας λένε να σας ξανακαμαρώσουμε. Ξέρω, ξέρω: Για την Πάτρίδα το κάνετε!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπητέ Στέφανε,
  Έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά,μην πω σχεδόν όλα, που έδοσε ο Κικέρωνας στούς Έλληνες λόγω αισθήματος κατωτερότητος που είχαν οι Ρωμαίοι έναντι των Ελλήνων.
  Μήπως είσαι GRAECULUS?
  Μεταξύ των πολλών χαρακτηριστικών αναφέρει πάντα ο Κικέρων,
  Παραμυθάδες, φλύαροι και πολυμαθείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Κατ' αρχάς να είσαι ειλικρινής και όχι γραικύλος των αχρείαστων φιλοφρονήσεων.
  Κόψε λοιπόν το αγαπητός.
  Ένα ξερό Στέφανε είναι υπεραρκετό.
  Ξέρω πολύ καλά πως δημιουργήθηκε ο "όρος".
  Και τα συν και τα πλην.
  Παρά ταύτα, είναι απλές προσεγγίσεις που ο καθένας επιλέγει για να δει το πράγμα.
  Ξέρουμε όμως όλοι τι πραγματικά εννοούμε εμείς οι Έλληνες, ή καλύτερα οι μετερχόμενοι της Ελληνικής παιδείας.
  Γραικύλος είναι το κατακάθι που γεννήθηκε Έλληνας και δεν κατέληξε να γίνει ένας Μακρυγιάννης που πάλευε για κάτι κωλομάρμαρα.
  Κατάλαβες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά τα λες στο βούρλο,αλλά λίγα.Τέτοιοι μαλάκες πρέπει να παίρνουν πιο αιχμηρές απαντήσεις.

   Διαγραφή
 14. Εξαιρετικό κείμενο με καλές ιστορικές αναφορές πλην ίσως μίας.Αυτής περί Νέρωνος.Και τούτο διότι από τους πιο πολλούς ιστορικούς της αρχαιότητας αναγνωρίζεται ότι υπήρξε ένα από τα πιο παρεξηγημένα ιστορικά πρόσωπα ,που κατηγορήθηκε συστηματικά από τους Συγκλητικούς και το κατεστημένο της Αρχαίας Ρώμης ,λόγω του σπουδαίου κοινωνικού του έργου που υπέσκαπτε το υπάρχον φεουδαρχικό σύστημα. Ολοι οι ιστορικοί πάντως εκθειάζουν την παροιμιώδη αγάπη του κόσμου προς το άτομο του.
  Η μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε τη Ρώμη και που αποδόθηκε στο Νέρωνα πιθανολογείται βάσιμα ότι ήταν προβοκατόρικη ενέργεια της Συγκλήτου και του Δάσκαλου του Νέρωνα, Σενέκα.
  Υπήρξε ο πιο φιλέλληνας Ρωμαίος αυτοκράτορας.


  Αρχαία Ρώμη
  ο ανταποκριτής της Μοσχατούπολης
  Τ Α Κ Ι Τ Ο Σ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια