Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Αποχώρηση από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού

Στην Δημοκρατία δεν μετράει μόνον η ουσία, δηλαδή τα αποτελέσματα από την λειτουργία και τις επιδιώξεις του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Μετράνε και οι τύποι, και οι διαδικασίες.
Γιατί έτσι προστατεύεται η ίδια η Δημοκρατία, από αντιλήψεις που τείνουν προς τον καθεστωτισμό και την αλαζονεία.
Και η πιό μικρή λεπτομέρεια, μετράει στην Δημοκρατική και Ισόνομη άσκηση των καθηκόντων όσων υπηρετούν ως αιρετοί τους πολίτες.
Μιά τέτοια ενέργεια υπεράσπισης της ουσίας αλλά και των διαδικασιών της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν και η αποχώρηση της Αντιπολίτευσης από την συζήτηση του Προϋπολογισμού του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου για το 2012.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (13/2/12), όπου επρόκειτο να συζητηθεί ο Προϋπολογισμός  του Δήμου μας για το 2012, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής εκδήλωσε την αλαζονεία της και φανέρωσε μια απαξιωτική και απρεπή συμπεριφορά προς τους Δημοτικούς Συμβούλους και τον θεσμό της Αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία, με την έναρξη της συζήτησης και καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαδικασίας (και όχι μόνο), παρουσίασε έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 10.700.000 ευρώ (δηλαδή από 49.714.000 σε 39.067.000), σε σχέση με αυτόν που εισηγείτο η Οικονομική Επιτροπή με την υπ’ αριθμόν 6/2012 Απόφαση της, και η οποία είχε αποσταλεί στους δημοτικούς συμβούλους για μελέτη.
Η μείωση αφορούσε τόσο σε διάφορους κωδικούς των εσόδων όσο και αρκετούς κωδικούς των εξόδων και οδηγούσε σε ένα προϋπολογισμό διαφορετικό κατά πολύ από αυτόν της αρχικής εισήγησης της επιτροπής.

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κίνηση της δημοτικής αρχής του κ. Ευθυμίου, ο επικεφαλής των «Πολιτών Μπροστά» δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή:
α) εγκυμονεί κινδύνους απόρριψης του Προϋπολογισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή τον Επίτροπο, λόγω διαφορετικότητας του από αυτόν που ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή, και
β) προσβάλλει τους Δημοτικούς Συμβούλους, αφού δεν προλάβαιναν να ενημερωθούν, ώστε να τοποθετηθούν στα νέα αριθμητικά αλλά και ποιοτικά δεδομένα.
Τόνισε δε, ότι αν θέλουμε να είμαστε και πλήρως σύννομοι αλλά και να τιμάμε όλα τα όργανα του Δήμου, θα έπρεπε το θέμα να αναβληθεί και ο νέος Προϋπολογισμός αφού ψηφισθεί από νέα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε απάντηση αυτών των επιχειρημάτων, η δημοτική αρχή  προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας «ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι ανώτερο όργανο και μπορεί να αλλάξει αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής», χωρίς όμως να πείθει καθόλου για το θεσμικό έλλειμμα της διαδικασίας!

Κατόπιν αυτού η δημοτική παράταξη «Πολίτες Μπροστά», αλλά και η δημοτική παράταξη «Ενωμένοι Πολίτες» του κ. Σπανάκη, που συμφώνησε με τα επιχειρήματα του κ. Κρεμμύδα, αποχώρησαν από την συζήτηση καταγγέλλοντας την στάση της παράταξης του κ. Ευθυμίου, που σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο Προϋπολογισμός, διακατέχεται από μία νοοτροπία αλλοτινών εποχών και που δεν συμβαδίζει με τις σημερινά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

12 σχόλια:

 1. Μπροστά Άρη
  μη σκύβεις το κεφάλι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο ισχυρισμός ότι «το δημοτικό συμβούλιο είναι ανώτερο όργανο και μπορεί να αλλάξει αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής» είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικός. Είναι ακατανόητος ο συσχετισμός μεταξύ των δύο οργάνων και η αναζήτηση της ισχύος ενός εκάστου. Η απόφαση της Επιτροπής είναι ισχυρή και προ των δημοτικών συμβούλων έπρεπε να τεθεί ο Προϋπολογισμός που είχε συντάξει η Επιτροπή με βάση το άρθρο 72 του νόμου 3852/10. Κανένας δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή υπηρεσιακός παράγοντας δεν μπορεί να αλλάξει τον Προϋπολογισμό της Ο.Ε. που αποτελεί εργαλείο για τον σχηματισμό γνώμης από την πλευρά του δημοτικού συμβουλίου. Αδυνατώ να δεχθώ ότι σε μια τέτοια θέση συμφώνησαν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σπανάκη, αβάντα καλα το πάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτά που λέτε δεν στέκουν. Ο Δήμος έχει και νομικούς συμβούλους αλλά κυρίως κι έναν πολύ έμπειρο Γενικό Γραμματέα.
  Δεν είναι δυνατόν να κάνουν τέτοια λάθη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ν.υ.χ.τ.ο.λ.ο.υ.λ.ο.υ.δ.ο16 Φεβρουαρίου 2012 - 12:46 π.μ.

  Δεν ξέρω για ποιό λόγο η δημοτική αρχή άλλαξε τα νούμερα. Όμως έγινε και αυτό και αναρωτιέμαι τότε σε τι χρησιμεύει η Οικονομική Επιτροπή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ 20% ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΝΕΚΤΟ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΙΩΘΟΥΝΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακομα και η αντιπολίτευση συνηθισε διαχρονικά να αντιδράει χλιαρά έως να μη μιλάει. Ο Ευθυμίου πρέπει όμως να καταλάβει ότι εκλέχθηκε με 32% και όχι με 45 ή 60%, γιατί η δεύτερη Κυριακή είναι σαν την διαδικασία των πέναλτυ που ένα 0-0 γίνεται π.χ. 5-4.

   Διαγραφή
 7. Dikiologw tin apoxwrisi 100%. O dimos den anikei kata apoklistikotita ston Ef8imiou kai tin omada tou. Na ma8ei na sevetai tin nomimotita kai tis dimokratikes diadikasies.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. «Η συζήτηση επί της ψήφισης του προϋπολογισμού, δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Κατ' αρχήν βεβαίως και αποτελεί την κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παράλληλα όμως πρέπει να στέλνει πολιτικά μηνύματα σε συγκεκριμένους αποδέκτες οι οποίοι ανέκαθεν χειραγωγούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Μηνύματα πως ένας κατ' ευφημισμό ανεξάρτητος οργανισμός δεν μπορεί να καταρτίζει κατά «παραγγελία» προϋπολογισμούς. Κι' αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ μέχρι τώρα δεν δόθηκε η δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση που είναι ο πλησιέστερος στον πολίτη θεσμός, να διαχειρίζεται από μόνη της τους θεσμοθετημένους υπέρ αυτής κεντρικούς πόρους που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% επί των συνολικών εσόδων των δήμων, πόρους που τους διαχειρίζεται κατά το δοκούν η εκάστοτε κεντρική εξουσία»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. 10.000.000 ΕΥΡΩ ΔΙΑΦΟΡΑ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ...ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΔΑΗΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ...ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΑΣ ΤΟΥΣ...ΑΥΤΑ ΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια