Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Υπερβολές σε μαύρο φόντο


Συνήθως δεν ξέρουν από τεχνικό σχέδιο και από τεχνικές λεπτομέρειες για την διαμόρφωση δημόσιων ανοιχτών χώρων, όμως κρατάνε τα κλειδιά της έγκρισης των τεχνικών μελετών στη βάση των πολιτικών ευθυνών τους.
Μιλάω για τον δήμαρχο, για τους αντιδημάρχους, αλλά και για τους δημοτικούς συμβούλους (τουλάχιστον αυτούς της πλειοψηφίας).
Αυτοί, στα πλαίσια του διοικητικού μας συστήματος, κρίνουν τα αλλότρια των πολιτικών μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των μηχανολόγων, κλπ, με βάση την λογική, την αισθητική που διαθέτουν, τις ανάγκες των δημοτών και το συμφέρον της πόλης.

Τούτες τις μέρες οι κυβερνώντες τον Δήμο θα δοκιμασθούν με επίσημο τεστ σε όλα τα παραπάνω ατομικά και συλλογικά προαπαιτούμενα που ανέφερα, τόσο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού προωθούν πρόταση για μερική ανάπλαση της πλατείας Θεοδώρου Κολοκοτρώνη (γνωστότερης ως Μεταμορφώσεως) και για μερική ανακατασκευή της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου (γνωστότερης ως Δημαρχείου) με προϋπολογιζόμενη δαπάνη τα 3.000.000 ευρώ!!!
Για την ακρίβεια 2.995.000…

Και μόνον το άκουσμα του ποσού δημιουργεί αγανάκτηση, που διογκώνεται αν στο παραπάνω ποσό προσθέσουμε άλλα 2.025.000 που θα ξοδευτούν για την ανάπλαση της πλατείας Λαού, στον Ταύρο)
Όταν μάλιστα σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το κράτος πένεται και η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αναστενάζει από τα χαράτσια, την ανεργία και την ακρίβεια, μια τέτοια εκταμίευση ξεφεύγει από απλή αγανάκτηση και γίνεται πρόκληση.
Είτε τα λεφτά έρθουν από τον κρατικό κορβανά, είτε από το ισχνό σεντούκι του δήμου (που επί της ουσίας ούτε την αντικατάσταση του πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Μοσχάτου δεν μπορεί να κάνει), τότε προκαλείται το δημόσιο αίσθημα.

Άρα, αν δεν επιδιώκονται απλά και μόνον οι εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση ή πως θα ξεγελαστεί η περιφέρεια ώστε να εγκρίνει έργα τέτοιου χρηματικού ύψους, αυτή η τακτική πρέπει άμεσα να αλλάξει.
Το ποσόν πρέπει να μειωθεί δραστικά και να εναρμονιστεί: α) με τις πραγματικές δυνατότητες του δημόσιου κορβανά και του ταμείου του δήμου, και β) τις πραγματικές ανάγκες των πλατειών Μεταμόρφωσης και Δημαρχείου σε επιδιορθώσεις ή σε βελτιώσεις…

Δεν θέλω να κρίνω τις Μελέτες και τα σχέδια των Τεχνικών Υπηρεσιών, τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες ίσως να μπορούσαν εφαρμοζόμενα να αποσπούσαν την επιδοκιμασία των δημοτών.
Όμως, τούτες τις μέρες που ο κοσμάκης βογκάει από τα αντιλαϊκά μέτρα και τούτες τις στιγμές που η διαμαρτυρόμενη λαοθάλασσα των μη προνομιούχων στο κέντρο της Αθήνας υποφέρει από τα αέρια και τα χτυπήματα των τεράτων του Παπουτσή, δεν είναι δυνατόν να έρχεται σήμερα η δημοτική πλειοψηφία και να προτείνει στην Επιτροπή Ποιότητας της Ζωής την κατασκευή υδάτινου γλυπτού προς τιμήν των Ηρώων του Πολυτεχνείου.
Έλεος!!!

Νοιώθω – σχεδόν είμαι σίγουρος – πως οι ήρωες που προτειθέμεθα να τιμήσουμε, θα προτιμούσαν άλλα πράγματα και σίγουρα όχι dancing waters...
Κάθε υπερβολή είναι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και υπέρ της "χαράς του κατασκευαστή".

23 σχόλια:

 1. Αυτοί δεν έχουν καταλάβει τίποτα από όσα ζούμε.Όταν λέμε τούβλα εννοούμε τούβλα.Τώρα που θα χάσουν και τα ευρουλάκια δυο αντιδημαρχάκια να δούμε θα πάρουν μυρουδιά τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ώρα δικαίωσης του μπλόγκ σας πλησιάζει. Όμως για να δούμε τι τρέχει στην παραλία στην Αθανασίου Διάκου ή στον χώρο κάτω από την γέφυρα. Δηλαδή γιατί 3 εκ. για σαχλαμάρες στην Μεταμόρφωση και στο δημαρχείο και να μην εξοικονομηθούν χρήματα και για αλλού. Αν βέβαια υπάρξουν τα λεφτά για διάθεση γιατί με το νέο μνημόνιο φαίνεται ότι η πείνα θα είναι τρομερή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φυσικά Στέφανε δεν πιστεύω να νομίζεις ότι θα τους σταματήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Ισοκράτης παρατηρεί πως οι Αθηναίοι κατήντησαν τους ρήτορες να ασχολούνται
  Όχι με τα ωφέλιμα της πόλης,αλλά με τα ευχάριστα για τους ακροατές (Περί Ειρήνης).
  Μετά το θάνατο του Περικλή παρουσιάζονται στην εκκλησία του Δήμου κόλακες,
  Συκοφάντες,συμφεροντολόγοι ρήτορες,που εκμεταλεύονται την άγνοια,την έλλειψη
  Κριτικού πνευματικού πνεύματος και την αδιαφορία των Αθηναίων για έρευνα των
  Πραγμάτων.Παρασύρουν τις λαικές μάζες σε βλαβερές και καταστρεπτικές ενέργειες με τη ρητορική τους επιτηδειότητα και συμβάλλουν στο να φουντώσει η συκοφαντία και η Ψευδομαρτυρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kύριε Dimitris κάντο μας πιο λιανά. Πες μας πως μεταφράζονται τα λόγια του Ισοκράτη στα «έργα και ημέρες» (Ησίοδος) του Δήμου μας,για να καταλάβουμε και εμείς που δεν ξέρουμε από Ισοκράτη.Γιά να δούμε και τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ στο Δήμο μας,αν έχετε τέτοιες,γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει ακόμα τη φωνούλα σας.Η Δημαρ μαζεύει τους δυσαρεστημένους Πασόκους και εσύ τρέμεις μην στεναχωρήσεις τους ευχαριστημένους και βολεμένους Πασόκους.Πρόσεχε μην πληρώσεις εσύ το μάρμαρο της αποτυχίας της ΔΗΜΑΡ στο Δήμο μας,γιατί παρά την καλή οργάνωση η συγκέντρωση στο Π.Κ.ήταν σε κόσμο όσο και του Ανδριανόπουλου,παρά το ότι είχες μαζέψει όλο το βαθύ Πασοκ.
   Να είσαι από πάνω και όχι από κάτω.Και μην ξεχνάς ότι είσαι δεύτερος και αυτοί πέμπτοι και καταίδρωμένοι. Εκτός και αν σου αρέσει με τους πεμπτους.

   Διαγραφή
  2. Από τη πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλα.
   Που κολάει ρε παιδιά ο Ισοκράτης??

   Διαγραφή
  3. Ο Δημήτρης μέσα από τον Ισοκράτη σας λέει ολοκάθαρα ότι οι διοικούντες δεν μιλάνε για ωφέλιμα έργα για τους δημότες αλλά για τα ευχάριστα που θέλουν να ακούνε.Μπούφοι.

   Διαγραφή
  4. ανώνυμε 12:58
   ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΤΟ
   ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ
   ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ..ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ?
   και ποιός σου είπε Μπούφε μου οτι οι δημότες θέλουν ευχάριστα και οχι ωφέλιμα έργα.

   Διαγραφή
  5. Kάτω τα χέρια από τον εκπρόσωπο και υπεύθυνο της ΚΟΒ της ΔΗΜΑΡ ρε μπούφοι.

   Διαγραφή
 5. Μοχθηρός παρατηρητής 195913 Φεβρουαρίου 2012 - 10:28 μ.μ.

  Οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Βρε ούτε με ρουσφέτι δεν κάνεις τέτοια "έργα" πιά. Εδώ πάνε περίπατο τα πράσινα ταμεία κι αυτοί μιλάνε για πράσινα άλογα. Δήμαρχε γιατί δεν αρκείσε να τρέχεις από εκδήλωση σε εκδήλωση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δηλαδή κ. Στέφανε επειδή έχουμε Μνημόνιο δεν θα πρέπει να γίνονται και 5 έργα. Να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε τον παπά να μας μεταλάβει τότε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έργα πρέπει να γίνονται.Τέτοια έργα όμως που εξαγγέλονται δεν ξέρω πόση τύχη έχουν για να γίνουν.
  Θα μπορούσε κάλλιστα με εκατό διακόσιες χιλιάδες να έχουμε μια καλή επισκευή των δυο πλατειών και να έχουμε άλλες προτεραιότητες σε έργα.Βέβαια όλα αυτά δυστυχώς δεν θα γίνουν ποτέ γιατί δεν είναι σοβαρά και κανείς δεν εγκρίνει χρήματα για ασόβαρα πράγματα.Απλώς παραπλανούν τον κόσμο γιατί μόνο αυτό μπορούν να κάνουν με άριστο τρόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είναι δυστυχώς ρηχοί και αδιάβαστοι για να πιστέψουν και να σερβίρουν στον κόσμο, ότι οι νέος προεκλογικός μηχανισμός που πρόσφατα έστησε ο Fa-Ca-D-oro και η παρέα του θα χρηματοδοτήσει ανούσια έργα της αντι-Βενιζελικής ομάδας του Μοσχάτου.
  Ως προς την σκοπιμότητα των έργων δεν το συζητάμαι, είναι σχεδιασμοί επί χάρτου για το φαίνεστε, χωρίς καμία προστιθέμενη αξία απασχόλησης των συμπολιτών μας εν' μέσω κρίσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. μια τρύπα στο νερό14 Φεβρουαρίου 2012 - 8:16 π.μ.

  Τι υδάτινο γλυπτό και πράσινα άλογα πάνε να φτιάξουν.Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Χάιδω ομορφαίνεται. Οι άνθρωποι ευρίσκονται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου στον υδάτινο τους κόσμο ,κάνοντας συνεχώς την μία μετά την άλλη τρύπα. Πολλές τρύπες στο νερό. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνεις τρύπες στο νερό .Αυτό τουλάχιστον ας τους το αναγνωρίσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν ξέρω από τιμές στις κατασκευές ή πόσο μπορεί να πάει μιά μέτρια έως μικρή ενίσχυση του πρασίνου. Όμως δεν μπορώ να πιστέψω ότι στην πλατεία Μεταμόρφωσης θα χρειαστούνε 1,5 εκατ. ευρώ για να σουλουπωθεί. Δηλαδή θα βάλουμε λίγο καουτσούκ στο δάπεδο της παιδικής χαράς, θα πάει το άγαλμα του Βενιζέλου στο σημείο του ηρώου και θα γίνει το συντριβάνι διαβαθμισμένα παρτέρια με επιπλέον φύτευση (που την ονομάζουν μάλιστα πυκνή) για να ξοδέψει ο Δήμος 1,5 εκατομμύριο; Να πάω κι εγώ τώρα που ανοίγουν τα επαγγέλματα και να φτιάξω μια κατασκευαστική και να ενθηλακώσω το παραδάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τι σαχλαμάρες πάνε να περάσουνε όταν πριν απόλα είναι το ζήτημα της συντήρησης. Η πόλη μαραίνεται από την έλλειψη φροντίδας αλλά και μιάς δόσης από μερακλίκι. 5 εκατομμύρια σε πλατείες την ώρα που ακούστε τι ακούω αυτή τη στιγμή στο ΜΕΓΑ. Συνταξιούχος σαν κι εμένα που έχει εισόδημα 8.000 και από αυτά τα 4 χιλιάρικα τα εισπράττει από ένα ενοίκιο το 10 δεν πλήρωνε φόρο. Τώρα ξέρετε τι θα πληρώσει; Περίπου 1.100 ευρώ!!! Ρε άντε να πάνε να χαθούνε όλοι τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλημέρα. Το συντριβάνι πρέπει φύγει για να ανοίξει ο τόπος. Να μπορέσει να βγουν και 5 τραπεζάκια παρα πέρα το καλοκαίρι το απόγευμα και όχι να πας να φας ένα παγωτό ή ένα σουβλάκι και να έχεις μπροστά σου ένα τείχος του αίσχους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Παρακηφίσσιος σκοπευτής14 Φεβρουαρίου 2012 - 3:33 μ.μ.

  Η φθορά του αστικού εξοπλισμού της πόλης έχει αρχίσει από την εποχή Παπαντώνη και ειδικά από το 2006. Το ζήτημα πια είναι η συντήρηση και όχι νέα έργα, ειδικά εκτεταμένης μορφής. Απορώ πως οι τεχνικοί του Δήμου κάνουνε τέτοιες προτάσεις. Για τους αιρετούς δεν εκπλήσσομαι. Επειδή πάνε για ψήφιση Τ.Π και Προϋπολογισμού χρειάζεται μια ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης και στη συνέχεια η κατανομή των χρημάτων. Κάθε τι άλλο θα είναι γελοίο όπως ακριβώς το υδάτινο γλυπτό των Ηρώων του Πολυτεχνείου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Παρακηφίσσιε, αν πράγματι είσαι τέτοιος ,θα περιμένεις καμιά εικοσαριά χρόνια να δεις την ανάπτυξη της παρακηφίσσιας περιοχής.Τα "παιδιά" τώρα ασχολούνται με τις Καλές Τέχνες και φαντασιώνονται υδάτινα γλυπτά και κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.Ο "Κοσμάκης" τραβάει το Γολγοθά του και αυτοί ασχολούνται με ασκήσεις επί χάρτου.Ευτυχώς δηλαδή, γιατί επί χάρτου θα παραμείνει, γιατί ποιά τρελή Υπηρεσία θα βρεθεί να εγκρίνει ένα πανάκριβο και ανούσιο έργο σαν αυτό. Το θέμα όμως είναι η σύλληψη του σχεδίου από κάποια μυαλά που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την άθλια κατάσταση μας και ζουν στον δικό τους παραμυθένιο κόσμο.Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως ο κόσμος δεν ζει και δεν "μασάει"τα παραμύθια.Δεν μπορείς να λες συνέχεια παραμύθια στα παιδιά γιατί κάποια μέρα μεγαλώνουν και δεν χρειάζονται παραμύθια γιά να κοιμηθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρακηφίσσιος σκοπευτής14 Φεβρουαρίου 2012 - 9:48 μ.μ.

   Το ξέρω. Δεν λέω είχαμε κάποια προβλήματα δίπλα στο ποτάμι μας, αλλά τώρα είναι η απόλυτη φρίκη του γκρίζου και ενός τεράστιου κατασκευασματος που μας πλακώνει. 3 εκατ. σε βλακείες ενω θα έπρεπε με κατεπείγουσα προτεραιότητα να πέσουνε λεφτά (τα μίσα τουλάχιστον από τα 3) για να γίνουν αναπλάσεις στον παρακηφίσσιο δρόμο, με πράσινο στα βάθρο, κλπ.

   Διαγραφή
 15. ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟ ΑΞΙΟΤΙΜΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΚΑΤΟΜ. ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ, ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ. ΠΟΥ; ΜΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ-ΚΟΡΑΗ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΝΤΡΟΠΗΣ;;;

  ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΣΑΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΦΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα αγαπητέ μου η αναθάθμιση της πλατείας γιά τους περίοικους της Κοραή και της Κεφαλληνίας γίνεται,δίνοντας έμφαση στο υγρό στοιχείο που επικρατεί στην περιοχή.Το υδάτινο γλυπτό θα είναι αφιερωμένο στους λιμνάνθρωπουςκαι βατραχάνθρωπους της περιοχής.Σύντομα στο ειδυλλικό τοπίο της πλατείας θα εμφανιστούν και οι πρώτες νεραίδες καθώς και ο τραγόμορφος Θεός Παν. Μην τα μηδενίζουμε λοιπόν όλα.Οί άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

   Διαγραφή
  2. Αγαπητέ LAKER, ομολογώ ότι αυτή η εκδοχή ούτε καν πέρασε απ' το μυαλό μου!
   Ο απότερος στόχος τους λοιπόν είναι η αναζωπύρωση των δεσμών μας με την Ελληνική Μυθολογία. Αρκαδισμός καραμπινάτος δηλ. Τι Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού και αστειότητες. Πάω να ετοιμαστώ για τα Αρρηφόρια .

   Διαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια