Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Τεχνικό Πρόγραμμα σκέτο... "Copy-Paste"

Με την ευκαιρία της συζήτησης του νέου Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Μοσχάτου & Ταύρου για το 2012, σας παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του κ. Περικλή Δεμεντή, το οποίο όχι μόνον αξίζει συζήτησης και σχολιασμού από την πλευρά των αναγνωστών της "ΜοσχατουΠολις", αλλά και προσοχής από τους διοικούντες τον Δήμο. 

..............................

Ξεφυλλίζοντας το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2012 διερωτήθηκα, πως κάτι μου θυμίζει και φυσικά δεν άργησα να το επιβεβαιώσω, συγκρίνοντας το με το περσινό πρόγραμμα του 2011. 
Μα τόση ομοιότητα στα ονοματισμένα έργα των δύο ετήσιων προγραμμάτων, λες και δεν πέρασε μια μέρα από πέρσι. 
Τι σημαίνει αυτό? 
Ότι όλα τα έργα που είχαν προγραμματισθεί να γίνουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011, πέρασαν με την διαδικασία του copy-paste στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012, το οποίο παρουσιάζεται προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή Διαβούλευσης. 
Δηλαδή με άλλα λόγια τα ίδια έργα που είχαν προταθεί να γίνουν το 2011,επειδή δεν υλοποιήθηκε κανένα ξαναπροτείνονται να γίνουν το 2012. 
Μας πως θα γίνουν έργα, θα μας πουν κάποιοι καλοπροαίρετοι, όταν δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες μελέτες? 
Αυτό είναι αλήθεια, ο Δήμαρχος παρέλαβε δύο ξεβράκωτα μαγαζιά με εκκρεμούντα εντάλματα και προσπάθησε μέσα από την διαδικασία των απ’ ευθείας αναθέσεων, για την οποία του είχαμε ασκήσει ως προς την διαδικασία κριτική, να παράξει τις απαιτούμενες μελέτες έστω και των υστέρων. 
Αυτό όμως δεν αναιρεί την διαπίστωση για ανυπαρξία υλοποίησης έργων μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011. 

Ας αναλύσουμε όμως το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012

Φιλοσοφία χρηματοδότησης
Για όλα τα προτεινόμενα έργα υπάρχει πάλι μόνο μια δημόσια χρηματοδοτική πηγή (δηλαδή ή δημοτικοί πόροι ή κεντρικοί πόροι (ΣΑΤΑ) ή συγχρηματοδοτούμενοι πόροι (ΕΣΠΑ). 
Αυτό σημαίνει ότι πέραν των μικροέργων, τα οποία μπορούμε να κάνουμε με ίδιους πόρους, για τα αναπτυξιακά έργα του Δήμου υπάρχει απόλυτη εξάρτηση για χρηματοδότηση μόνο από τους κεντρικούς φορείς (περιφέρεια ή υπουργεία). 
Δηλαδή εάν οι κεντρικοί φορείς μας χρηματοδοτήσουν έχει καλώς αλλιώς πάλι πίκρα και πολιτική γκρίνια. 
Ο Δήμος πρέπει να αναπτύξει και άλλες μορφές χρηματοδότησης επ’ ωφελείας του και να μην εξαρτάται μόνο από την κρατικοδίαιτη χρηματοδότηση, η οποία μονίμως λιγοστεύει. 
Υπάρχουν παραδείγματα δήμων που αναζητούν και έχουν βρει και άλλες μορφές χρηματοδότησης έργων. 

Φιλοσοφία επιμερισμού έργων στις δύο (2) Κοινότητες
Ένα χρόνο μετά την ενοποίηση των δύο (2) Κοινοτήτων διαβλέπω μια ίση κατανομή έργων και χρημάτων στις δύο πόλεις χωρίς να αναπτύσσεται μια στρατηγική και ένας προγραμματισμός προτεραιοτήτων ανά πόλη. 
Δηλαδή προτείνουμε την ανακατασκευή τεσσάρων (4) πλατειών στο Μοσχάτο, θα προτείνουμε την ανακατασκευή επίσης τεσσάρων (4) πλατειών στο Ταύρο, προτείνουμε την κατασκευή δύο (2) Βρεφονηπιακών στο Ταύρο, θα προτείνουμε την κατασκευή επίσης δύο (2) Βρεφονηπιακών στο Μοσχάτο ,προτείνουμε ένα ΚΑΠΗ για το Μοσχάτο θα προτείνουμε και ένα ΚΑΠΗ για τον Ταύρο και ούτω καθεξής. 
Αυτή η φιλοσοφία είναι πρόχειρη, όπως έχει διατυπωθεί και στοχεύει στο να χαϊδεύει τα αυτιά της άλλης πλευράς σε επίπεδο προγραμματισμού. 
Τώρα τι θα γίνει σε περίπτωση που εγκριθεί η χρηματοδότηση έργου ή έργων μόνο στην μία πόλη, μπορεί και να συμβούν περίεργα πράγματα μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πόλεων , αν και το απεύχομαι. 

Μια άλλη διάσταση εξίσου σημαντική είναι και η ανυπαρξία ενός έργου, θα το έλεγα με πρώην όρους «διαδημοτικού», το οποίο να σηματοδοτεί την ενοποίηση των δύο πόλεων, Π.χ. ανακατασκευή ενός δρόμου που ενώνει τις δύο πόλεις. 

Ανάλυση επί μέρους έργων
Η προτεινόμενη ανακατασκευή αρκετών πλατειών σε χαλεπούς καιρούς έναντι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ δεν βρίσκει εύκολα υποστηρικτές σε κεντρικό επίπεδο για χρηματοδότηση. 
Ένας μάλιστα από τους κυρίαρχους λόγους που λέγεται είναι ότι γεμίζει το μάτι και παραμένει άδειο το στομάχι. 
Με άλλα λόγια η ανακατασκευή υφιστάμενων πλατειών είναι έργα βιτρίνας χωρίς να προσφέρουν στον κόσμο μελλοντική απασχόληση. 
Το Μοσχάτο και ο Ταύρος κατά την γνώμη μου έχουν ανάγκη, εάν βρεθεί χρηματοδότηση, από την κατασκευή νέων χώρων ανάπλασης και όχι από την ανακατασκευή υφιστάμενων χώρων, οι οποίοι με λίγα δικά μας ευρουλάκια θα μπορούσαν να γίνουν πιο λειτουργικοί. 

Για τους προτεινόμενους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δύο (2) ανά πόλη και για τα δύο (2) ΚΑΠΗ, ένα (1) ανά πόλη, είναι μεν καλή αλλά υπεραισιόδοξη πρόταση, η οποία κινδυνεύει να υλοποιηθεί εν μέρει ή και καθόλου λόγω των πολλών ανταγωνιστικών προτάσεων που θα υποβληθούν από πολλούς Δήμους προς την χρηματοδοτούσα Αρχή. 
Τις περισσότερες φορές δεν αρκεί μόνο να καταθέτεις φάκελο στο παρά ένα, όταν μάλιστα τα περισσότερα χρήματα του σχετικού κωδικού έχουν απορροφηθεί από άλλους Δήμους. 
Η μαγκιά είναι να καταθέτεις πλήρη φάκελο, όταν οι ανταγωνιστές σου είναι ανέτοιμοι. 

Ανακατασκευή διαφόρων δρόμων και πεζοδρομίων του Δήμου εξ’ ιδίων πόρων ή από ΣΑΤΑ
Πάνω από είκοσι χρόνια βλέπω γραμμένη αυτή την φρασούλα στα Τεχνικά Προγράμματα του πρώην και του νυν Δήμου και διερωτώμαι πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμη για να έλθει και η σειρά της Θεσσαλονίκης και των γύρω δρόμων πίσω από τον σταθμό του Μοσχάτου? 
Παρακαλώ να τηρείτε κάποιος στοιχειώδης προγραμματισμός για όλους τους δρόμους και τα πεζοδρόμια του Δήμου και όχι μονίμως να είναι κάποιοι στην απέξω. 

Αντιπλημμυρικά έργα
Δεν υπάρχουν, έτσι απλά, όπως δεν υπήρχαν καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του απελθόντα. 

ΣΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 
Βάφονται και ξαναβάφονται τα σχολεία, τέτοια εγκατάλειψη υπήρχε τα τελευταία χρόνια? 
Αδυνατώ να πάρω θέση, ίσως τα μέλη των σχετικών Επιτροπών να μας διαφωτίσουν καλύτερα. 

Με copy-paste Τεχνικό Πρόγραμμα, χωρίς στρατηγική και προγραμματισμό, το όποιο αποτέλεσμα επέλθει το 2012 στην υλοποίηση έργων, θα είναι τυχαίο και ευκαιριακό, χωρίς να αποκλείεται το γεγονός, αν και το απεύχομαι, να πάει και αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα άπατο. 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΕΜΕΝΤΗΣ 
ΔΙΠΛ. ΗΛ/ΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ 

8 σχόλια:

 1. έχω απορία πόσοι από τους εκλεγμένους κατάλαβε το 10% από όλα αυτα. Απλά άλλη μια φορά αποδεικνύεται που βρίσκονται αυτοί που αξίζουν και έχουν λόγο και που αυτοί που ερπίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ζώταλης Δημήτρης7 Ιανουαρίου 2012 - 11:46 μ.μ.

  Η τοποθέτηση του κ.Δεμεντή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πραγματικά βοηθάει προς τη σωστή κατεύθυνση.Πράγματι χρειάζονται προτεραιότητες διότι μόνο έτσι θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποια έργα.Επίσης η λογική ένα εδώ ένα εκεί ίσως δημιουργήσει προβλήματα γιατί όλα αποκλείεται να γίνουν.Τέλος δυστυχώς θα έρθουμε να ψηφίσουμε αυτά και που πέρσι ψηφίσαμε όπως πολύ σωστά αναφέρεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με τις προυποθέσεις που απιτούνται και πολύ σωστά παραθέτει Ο κ. Δεμεντής, πολύ φοβάμαι ότι αυτοί δεν θα δούνε ούτε πεντάρα τσακιστή.
  Δεν πρόκειται να δούμε έργο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΡΕΛΑΣ

  1)Β.Α ΜΟΣΧΑΤΟ(οδός Γράμμου).Η οδός Γράμμου χωρίζεται
  κατά μήκος της σε 2 λωρίδες κυκλοφορίας.Ο χωρισμός
  γίνεται με κατασκευή στη μέση του δρόμου στηθαίου
  πλάτους 1 μέτρου και ύψους 7 εκατοστών!!! Το μόλις
  7 εκατ. ύψους στηθαίο γίνεται τόσο χαμηλό γιά να
  μπορούν τα αυτοκίντα να το "καβαλάνε" κάθετα και να
  εισέρχονται στις απέναντι ιδιοκτησίες!!!Αυτό το
  στηθαίο- σκαλοπάτι που ας μου επιτραπεί να το λέω
  ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ "βαπτίσθηκε" βιοκλιματικό(??) γιά να
  ξεγελάσει τους εγκρίνοντες το έργο!!!
  Η βιοκλιματικότητα του έγκειται στο οτι μέσα στα
  διάτρητα πλακίδια του στηθαίου θα τοποθετηθεί χώμα ύψους 6 εκ. και θα φυτευθεί γκαζόν!!!
  Το μονίμως ανενημέρωτο Δημ. Συμβούλιο το ενέκρινε!!
  Κόστος ευρύτερης παρέμβασης 6.000.000,00 ευρώ!!

  2)Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Πάνω στα φθαρμένα
  πλακάκια της νεοκατασκευασθείσας πλατείας κόλλησαν
  νέα πλακάκια με προφανές αποτέλεσμα να ξεκολλήσουν
  όλα!!! Και ενώ το όνειδος της άθλιας Πλατείας θα
  μπορούσε να ξεπλυθεί με 50.000,00ευρώ αφαιρώντας τα
  παλιά πλακάκια και τοποθετώντας νέα, ζητούνται και
  πανοπροίκια 1.500.000,00 γιά την ανακατασκευή όλης
  της πλατείας!!! Λεφτά με το τσουβάλι!!!!
  Αν κυρίες και κύριοι των Τ.Υ.στο καινούργιο σας σπίτι πάθαιναν ζημιά τα πλακάκια του μπάνιου σας
  θα αλλάζατε τα πλακάκια όλου του σπιτιού???!!!!
  .....................................................................
  Αυτά και πολλά άλλα μαρτυρούν την υπευθυνότητα που
  αντιμετωπίζονται τα έργα του Δήμου.
  Καιρός κάτι να αλλάξει. Οι καιροί ου μενετοί.
  ...................................................
  Δεν αμφιβάλλω καθόλου για τις αγαθές προθέσεις της
  ηγεσίας του Δήμου. Ομως πολύ φοβάμαι οτι οι υπάρχοντες μηχανισμοί των μετρίων των πολιτικάντηδων των παραγοντίσκων και των παρασιτικών υπαλλήλων καλά κρατούν.Απαιτείται άμεσος απεγκλωβισμός τώρα!!
  ....................................................Και μία συμβουλή προς Δημοτικούς Αρχοντες: Γιά να διατηρήσετε τις αγαπημένες θέσεις σας και να αισθάνεστε σαν το σπίτι σας σκεφθείτε και πράξτε
  σαν ο Δήμος να είναι το σπίτι σας.
  Γιά σκεφθείτε το λίγο...Μας συμφέρει όλους μας.

  γ. παρδάλης
  πολ. μηχ. ε.μ.π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εξαιρετικό το άρθρο του κ. Δεμέντη, αλλά και το σχόλιο του @γ. παρδάλης. Τούτες τις ημέρες κάθισα και διάβασα την εκτενή ανασκόπηση που έκανε η εφημερίδα ΜΑΧΗΤΙΚΗ. Συνδύασα λοιπόν τα όσα αφορούν στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής με το άρθρο σας και διαπίστωσα κατάπληκτος ότι από την άποψη τεχνικών και άλλων σχετικών έργων δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί η πανάθλια πλακόστρωση στο υπερυψωμένο τμήμα της πλατείας για την οποία τόσα έχετε γράψει σαν Μοσχατούπολις και ακόμα εξακολουθείτε να μετράτε λέγοντας στην δεξιά στήλη σας "Δεν ξεχνάμε". Δηλαδή πόσα χρειάζονται για να φτιαχτεί αυτή η live δυσφήμιση του Μοσχάτου;
  @ Μοσχατούπολις.
  Μια παράκληση. Ξέρω ότι κεντρικός σας στόχος είναι η έκφραση γνώμης και ο σχολιασμός, αλλά θα ήταν καλό μετά από κάθε δημοτικό συμβούλιο να παρουσιάζετε μια σύνοψη των όσων συζητήθηκαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι κ.κ. Παρδάλης και Δεμεντής θα μπορούσαν κάλλιστα να προσφέρουν θαυμάσιες υπηρεσίες στο δήμαρχο σαν σύμβουλοί του σε θέματα της ειδικότητας τους.Το ερώτημα είναι αν θέλει ο δήμαρχος να αξιοποιήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ καλή παρουσίαση του θέματος. Όμως κύριε Δεμεντή θα πρέπει – έστω και περιληπτικά – να μας αναφέρετε τις εναλλακτικές που έχει ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου για χρηματοδότηση των έργων του. Λέτε: “Ο Δήμος πρέπει να αναπτύξει και άλλες μορφές χρηματοδότησης επ’ ωφελείας του και να μην εξαρτάται μόνο από την κρατικοδίαιτη χρηματοδότηση, η οποία μονίμως λιγοστεύει.
  Υπάρχουν παραδείγματα δήμων που αναζητούν και έχουν βρει και άλλες μορφές χρηματοδότησης έργων”. Διατυπωμένο έτσι, μοιάζει σαν να έχετε την γνώση αλλά να την κρατάτε για τον εαυτό σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Περικλής Δεμεντής10 Ιανουαρίου 2012 - 2:14 μ.μ.

  Αγαπητέ φίλε Γ.Χ.δπαπ ποτέ δεν αρνήθηκα καμία συνεργασία, το γνωρίζουν και ο πρώην και ο νυν Δήμαρχος για το καλό του τόπου και είμαι πρόθυμος εάν μου προταθεί να συμμετέχω σε μια ολιγομελή άτυπη επιτροπή τεχνοκρατών υπό τον Δήμαρχο για την διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πορείας του Δήμου με γνώμονα την κοινωνική συνοχή.Όσον αφορά τις προτάσεις μου? αρκετές, αρκεί να πάρει κανείς τους αναπτυξιακούς συντελεστές της περιοχής μας στα χέρια του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια