Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Θύμα + Θύτης: Μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής

Στην δημοτική αίθουσα «7» των παλαιών Σφαγείων, 23 πρωτοετείς φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) παρουσιάζουν από την Παρασκευή 20/1 έργα τους (από το κατ’ επιλογή Μάθημα Σχεδίου της σχολής) υπό τον γενικό τίτλο «Θύμα + Θύτης».

Η επιμέλεια και ο συντονισμός της ομαδικής έκθεσης είναι του καθηγητή στην ΑΣΚΤ Γιώργου Καζάζη, ενώ η επιμέλεια των κειμένων έγινε σε συνεργασία με το Θεωρητικό Τμήμα της ΑΣΚΤ.

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο κ. Καζάζης στο drawlesson.wordpress.com
«κατά καιρούς, παρατηρούμε ότι αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο, έννοιες όπως: Αποδοχή, έγκριση, ένταξη, απόρριψη, επανένταξη, θύμα, θύτης, αλλά και η έννοια της εξόντωσης κάθε διαφορετικότητας. 
Είκοσι τρείς  φοιτητές γίνονται ταυτόχρονα θύματα και θύτες. 
Δεν βλέπουν το όλο ζήτημα στενά και περιγραφικά, αλλά ασχολούνται διεξοδικά με τις παραπάνω έννοιες δημιουργώντας έργα με πληθώρα εικαστικών μέσων: ζωγραφική, φωτογραφία, video, κατασκευή, εγκατάσταση, performance κλπ. 
Ορισμένοι φοιτητές, μέσα από τα έργα τους, αποδέχονται ή παραδέχονται μία κατάσταση εντάσσοντάς την στο δικό τους σύνολο. 
Σε άλλα έργα διακρίνεις την απόρριψη ιδεών, αλλά ταυτόχρονα και την επανένταξή τους στον προσωπικό κόσμο του καλλιτέχνη, μέσα από μία διαδικασία προσωπικής και εσωτερικής διεργασίας.
Στην αστάθεια και την ένδεια που ζούμε εν μέσω οικονομικής κρίσης, η τέχνη μπορεί να αποτελεί σταθερή αξία και πηγή πνευματικής τροφής
»

Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αναμιγνύεται ο Δήμος ή το Πνευματικό Κέντρο Μοσχάτου – Ταύρου, στο παραπάνω γεγονός, όμως έστω και η χορήγηση της αίθουσας είναι μια θετική ενέργεια.
Το ζήτημα είναι πως εκμεταλλεύεται αυτήν την ομαδική έκθεση, υπό την έννοια της παρουσίασης και προώθησής της στους κατοίκους του δήμου και κυρίως στους μαθητές των σχολείων και των εργαστηρίων του Πνευματικού Κέντρου, με τελικό σκοπό να την επισκεφθούν στην βάση της τελευταίας παραγράφου από αυτά που λίγο παραπάνω λέει ο καθηγητής της ΑΣΚΤ.
Τότε θα έχει και αξία η αναγραφή του ονόματος του Δήμου ως οικοδεσπότη ή συνδιοργανωτή που προσκαλεί…

1 σχόλιο:

 1. Για την ιστορία θα αναφέρω ότι στην ομαδική έκθεση συμμετέχουν οι φοιτητές:
  Αντώνης Αντζουλίδης, Μαίρη Αντωνοπούλου,
  Δικαία Δεσποτάκη, Γεωργία Ιερομονάχου,
  Ραφαέλα Κωνσταντίνου, Κώστας Λαλές,
  Πέτρος Λαλές, Χριστίνα Λουκίδη,
  Ιωάννα Μαθοπούλου, Φωτεινή Ματζόγλου,
  Φάτμα Μεμέτογλου, Νίκος Μπονάτσος,
  Μάνος Πανέρας, Σοφία Παπαδοπούλου,
  Βάγια Παπαζηκου, Πηνελόπη Παπαϊωάννου,
  Άντα Πετρανάκη, Αναστασία Ρήγα,
  Δήμητρα Σιλιαλή, Όλγα Σουλαχάκη,
  Μάγια Ταπεινού, Θεόδωρος Τράμπας και
  Μυρτώ Χρήστου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια