Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Πολιτευτές, πολιτικάντηδες
και πολιτικοί σαλταδόροι...

Έλεγε ο παππούς μας ο Αριστοτέλης ότι πολιτική είναι οι προσπάθειες μίας κοινωνίας ή κοινότητας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μίας καλής ζωής, δηλαδή της ίδρυσης μίας «δικαίας Πόλεως».
Άμεσα και προωθημένα εργαλεία είναι οι πολιτικοί.
Κατά συνέπεια για να πιάσει μια κοινότητα ανθρώπων το ιδανικό της «δικαίας Πόλεως» θα πρέπει να διαθέτει πολιτικούς που να είναι έντιμοι, παραγωγικοί, εμπνευσμένοι και φυσικά σοβαροί.
Όπου κι αν η ψήφος της κοινωνίας τάξει τον πολιτικό, είτε στην αντιπολίτευση, είτε στην συμπολίτευση, πρέπει να τον διακρίνουν οι παραπάνω (και όχι μόνο) αρετές.
Αν δεν τα έχει αυτά ο πολιτικός, τότε μάλλον εμπίπτει στην κατηγορία του πολιτευτή ή του πολιτικάντη.
Λέξεις με χροιά υποτιμητική αφού η κοινή πεποίθηση δέχεται ότι τέτοια άτομα είναι δεξιοτέχνες στο χειρισμό ανθρώπων και γνωμών, αλλά με όπλο την πονηριά.
Ο Σαίξπηρ, μάλιστα, στον Άμλετ, δίνει το μέγεθος της πειθούς των πονηρών πολιτικών που κοροϊδεύουν την κοινωνία, λέγοντας πως «ένας πολιτευτής… ένας που θα ξεγελούσε και τον Θεό».
Είτε λοιπόν πονηρός πολιτευτής (που λέει και το τραγουδάκι), είτε πολιτικάντης, συνήθως δεν κάνει τίποτα από την άποψη προτάσεων και έργων, αλλά διαλαλεί με σοβαροφάνεια ή με κομπασμό, μια πραμάτεια γεμάτη πομφόλυγες (κοινώς φούσκες, μπαρούφες).
Αλλά υπάρχει και ο τομέας με τα αξεσουάρ της πολιτικής, όπου εκεί στις τελετές, στις παρελάσεις, στις λιτανείες, κλπ, ο ψεύτικος πολιτικός είναι πρωταθλητής ευρηματικότητας, δημιουργικότητας και ξεδιαντροπιάς.
Ας πούμε γίνεται η πομπή του Επιτάφιου και ο δήμαρχος βαδίζει επικεφαλής του χριστεπώνυμο πληρώματος των Μοσχατιωτών, τσούπ και χώνεται δίπλα του, με πρόθεση όχι μόνον να τον βλέπει ο κόσμος, αλλά να τον υπολογίζει ως περίπου ισότιμο και ίσως εν δυνάμει διάδοχο!
Ας πούμε - πάλι - γίνονται τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου όπου στην εξέδρα βρίσκεται ο δήμαρχος.
Αυτός θα πηδήξει πάνω σ’ αυτήν για να τον «πάρει» η τηλεόραση, ενώ όλοι οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) είναι στημένοι από κάτω!
Πολιτικός που θα πάσχιζε για το όραμα μίας «δικαίας Πόλεως», ουδέποτε δεν θα έκανε τέτοια καραγκιοζηλίκια.
Αυτός όμως ο πολιτικάντης, ο πονηρός πολιτευτής τα αντέχει. 
Προφανώς μετράει το αποτέλεσμα, δηλαδή η κατάληψη της εξουσίας, κι ας ξεκαρδίζεται η τοπική κοινωνία.
Φαίνεται όμως ότι το λάθος μας έγκειται στο ότι τον παίρνουμε στην πλάκα.
Και το ανακαλύπτουμε όταν την τελευταία φορά ξεπερνάει τα όρια και αυτού του ευτράπελου πολιτικαντισμού, καθώς (ας πούμε και πάλι) ο δήμαρχος βρίσκεται σε μια τηλεοπτική εκπομπή και ο "τύπος"κάνει τηλεφωνική παρέμβαση, χωρίς λόγο και χωρίς καμία ουσία.
Και πια μας τσαντίζει και μας ενοχλεί ο πονηράκιας που ορέγεται την εξουσία και τον βλέπουμε πιο υποτιμητικά κι από τον πονηρό πολιτευτή, πιο αηδιασμένα κι από τον φτηνό πολιτικάντη. 
Γίνεται ένας σαλταδόρος της πολιτικής, που ορμάει στο προσκήνιο και την δημοσιότητα όπως οι σαλταδόροι της Κατοχής.
Η διαφορά όμως με κείνους που σαλτάρανε στα γερμανικά καμιόνια για να βουτήξουν καμιά κουραμάνα, είναι πως εκείνοι πεινάγανε.
Χώρια που όταν τα κατάφερναν να κάτσουν στην καρότσα του γερμανικού φορτηγού, φρόντιζαν να ρίξουνε και κάμποσες κουραμάνες στο δρόμο για να αρτυστούν και οι συνάνθρωποι τους.

13 σχόλια:

 1. έκανε και τηλεφωνο λεει την ωρα που μιλαγε ο Δημαρχος και τον ειπε κ.Βασίλη ο ταχα μου σχολιαστης, χαχαχ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το Βασιλάκη, είναι ότι όλοι τον παίρνουν στην πλάκα.
  Πάντως κι αυτός έχει απίστευτη ικανότητα στο παραμύθι. Γιατί εξηγήστε μου ποιος άλλος θα κατάφερνε σε τέσσερα χρόνια να κατεβάσει 8,56 μονάδες το ποσοστό του υποψηφίου που στηρίχθηκε από Ν.Δ. (στο Μοσχάτο ήταν ο ίδιος) στο Μοσχάτο (30,64 το 2006 έναντι 22,08 το 2010) και στον Ταύρο 4,91 μονάδες (23,68 το 2006 και 18,77 το 2010) και θα εξακολουθούσε να κυκλοφορεί χωρίς να κρύβεται;
  Είναι δε τόσο παραμυθάς (βοηθάει βέβαια και η νοημοσύνη των ανθρώπων που απευθύνεται) που κάνει λόγο για ποσοστό 45% που ήταν το ποσοστό του τη δεύτερη Κυριακή.
  Η αλήθεια είναι βέβαια ότι χάλασε πολλά λεφτά τότε για να έλθει δεύτερος, αλλά μην ανησυχείτε γιατί λεφτά υπάρχουν, κατά πληροφορίες 8.500 € έπαιρνε το μήνα για τρία χρόνια στη θέση που τον είχανε βάλει (κάντε τους υπολογισμούς).
  Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί κάποιο σοβαροί άνθρωποι που είναι δίπλα του, εξακολουθούν και τον ακολουθούν. Αλλά ξέχασα είναι καλό εργαλείο, χαλάει αυτός τα λεφτά, εμείς βγαίνουμε δημοτικοί σύμβουλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το αιώνιο πρόβλημα. Φιγούρα και παραμύθα. Και λες άντε και την τρώω την αρρώστια να επιδεικνύονται όμως την κοροϊδία? Όσα γράφεις είναι έτσι. Ας τα βλέπει τα χάλια του "χοντρού" ο Ευθυμίου γιατί αν δεν προσέξει εκεί θα καταλήξει. Οι κόκκινες γραμμές στον δημοσιοσχετισμό και την προβολή είναι λίγο θολές. Προσοχή λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εγώ απορώ με τα χάλια των νεοδημοκρατών που τον ανέχονται. Και έφτασε να κάνει την πίτα της 'δημοτικής του παράταξης' πολιτική εκδήλωση της ΝΔ και μάλιστα με την παρουσία διακεκριμένων βουλευτών του κόμματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε σεις βοηθήστε το Σπανάκη. Ανδρέα κάνε σε παρακαλώ κι άλλες εκδηλώσεις, φορείς του Μοσχάτου και του Ταύρου κόψτε κι άλλες πίτες, δίνουν ζωή στο παιδί και λόγο ύπαρξης. Ανδρέα κάνε του νεύμα για να έρθει κοντά σου -όχι ότι το χρειάζεται βέβαια-, πιάσε και σήκωσε ψηλά το χέρι του για να βγαίνει καλύτερα στις φωτογραφίες, φίλησέ του το μάγουλο, δώσε του χώρο στην εξέδρα δίπλα σου, αγκάλιασέ τον στοργικά, κάνε τον να νιώσει ότι υπάρχει και ότι κάποιος τον υπολογίζει. Προς θεού μην του πείτε ότι τον κράζουν όλοι, ότι κυκλοφορούν παρατσούκλια του, όπως "μητσάρας", όλος ο κόσμος τον χρειάζεται να συνεχίσει. Έχουν μείνει άλλωστε τόσα λίγα πράγματα για να διασκεδάζει κανείς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάντως, είναι απορίας άξιον πώς σοβαρά πρόσωπα, όπως ο Τριβυζάκης και ο Χαρμπάτσης τον ανέχονται. Δεν το βλέπουν ότι έχει γίνει ο γελωτοποιός του Μοσχάτου ; Δέχονται να στέκονται δίπλα του διεκδικώντας μερίδιο από τη γελοιοποίησή του; Δεν καταλαβαίνουν ότι η πολιτική και οι πολιτικοί τέτοιου είδους έχουν ξεπεραστεί ; Δεν έχουν το χρόνο να του δώσουν μερικές συμβουλές, μήπως και συμμορφωθεί ;
  Κύριοι το γιαούρτι δεν πέφτει μόνο στους πολιτικούς, ενίοτε πέφτει και σε εκείνους που τους συνοδεύουν και επικροτούν σιωπηρά τις ενέργειές τους.
  Δυστυχώς και η Ν.Δ. και οι εκπρόσωποί της στην πόλη μας, δεν κάνουν τίποτα για να απαλλαγούν από το άτομο αυτό, που την έχει φέρει χρόνια πίσω. Απ’ ότι φαίνεται το βαρέλι δεν έχει πάτο, θα αρχίζουμε να αναπολούμε τον Πλαστήρα. Χίλιες φορές καλύτερος και σίγουρα πολύ πιο σοβαρός…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να σας δώσω και εγώ κάτι.Σήμερα και ώρα 14.30 έλαβα μήνυμα για κοπή πίτας κοινότητας μοσχάτου για τις 8.15..
  Καλά ο Προεδράρας ξέρει ότι η συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας θα έχει τελειώσει εκείνη την ώρα και έβαλε κοπή πίτας;Τελικά το άτομο είναι τέλειος στο να υποβαθμίζει το όργανο στο οποίο προεδρεύει και ακόμα πιο τέλειος να υποβαθμίζει τον ευατό του.Αλλά τόσο του κόβει τέτοια κάνει...............
  Μ αρέσει που θέλει να ανέβει και τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας.Αυτός δεν γνωρίζει βασικά πράγματα ρε παιδιά.
  Το άτομο είναι πολύ περιορισμένων δυνατοήτων.
  Ένας 2ος Βασιλάκης ανατέλλει...............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χειρότερος από το Σπανάκη είναι αυτός. Συμφωνώ απολύτως.

   Διαγραφή
 8. Μπορεί η συγκεκριμένη περίπτωση να είναι όπως τα λέτε, όμως κ. Μπιζάνη περίπου έτσι δεν είναι όλοι; Ίδιοι οι βουλευτές, ίδιοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι. Οι τελευταίοι μάλιστα χειρότεροι από τους εθνοπατέρες. Τα χαρίσματα που αναφέρεις ανήκουν σε ιδανικές ολιγώτατες μειοψηφίες, δυστυχώς και πραγματικά αισθάνομαι έκπληκτη που μέσα σε τόση διαφθορά και ελαφρότητα εξακολουθούμε να τα επικαλούμαστε!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πραγματικά η τηλεφωνική του παρέμβαση στο Kontra του Κουρή ήταν άνω ποταμών, όμως θα θυμίσω κάτι χειρότερο. Τις μπουνιές και τις αγκωνιές που είχε φάει από τον Γρηγόρη Παπαδόπουλο όταν σε κάποια λιτανία είχε τρυπώσει στην πρώτη σειρά των επισήμων, πιό μπροστά κι από τον Παπαντώνη. Ψοφήστε τον λοιπόν στις κλωτσιές και τις αγκωνιές τον θρασύτατο και μπράβο Μοσχατούπολη που επιτέλους τον περίλαβες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ, ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ? ΠΟΣΟ ΜΟΝΟΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΥΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΧΑΝΟΥ ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΣΤΙΣ ΠΙΤΕΣ? ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΞΕΔΙΠΛΩΣΕΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.
  Κάτοικοι οργανωμένοι για την προστασία του Βασίλη-Βασίλη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο κ. Σπανάκης είναι αρκετά έξυπνος και σίγουρα πολύ πονηρός. Το πρόβλημα μαζί του είναι πως χρησιμοποιεί την φαιά ουσία του εγκεφάλου του σε λάθος κατεύθυνση. Εκτός και έχουμε κάποιο άλλο πρόβλημα συμπεριφοράς γιατί είμαι απόλυτα σίγουρος ότι γνωρίζει πολύ καλά την σοβαρή συμπεριφορά του πολιτικού και το ίδιο καλά του πολιτικάντη. Απλά είναι θέμα επιλογών και ...φαντασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Που να τον βλέπατε σήμερα στο κοινοτικό.
  Πήγε και θρονιάστηκε δίπλα στον Σιώκα για να βγάλει λόγο.Δεν του εφταναν τα έδρανα και οι καρέκλες των δημοτικών συμβούλων.Έχει πωθυμένο τα έδρανα του προεδρείου.Αλλά την πάτησε και κει.Βρέθηκε ο Ζώταλης και του τα χωσε για το ψώνιο του φαίνεσθαι που τον διακατέχει.βασιλάκη ο Ντερέκας σε ψάχνει....................

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια