Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Η Οικονομική Κρίση
και η διαχείρισή της

Πάντα έχει ενδιαφέρον η αφήγηση του φίλου Διονύση Φάκου πάνω στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Του ζητήσαμε να γράψει δυό λόγια για την οικονομική κρίση και όπως βλέπετε ανταποκρίθηκε με το παρόν άρθρο του. Διαβάστε το. Με απλό τρόπο δίνει να καταλάβουμε τι συνέβη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική τραγωδία που βιώνουμε.


Όλα δείχνουν ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε αποτελεί κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. 
Την κρίση αυτή βιώνει κυρίως η αναπτυγμένη Δύση (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή ένωση). 
Την κρίση αυτή κάθε χώρα την βιώνει διαφορετικά ανάλογα με την παραγωγική της δομή και την οργάνωση της οικονομίας της. 
Την ύπαρξη της κρίσης αποδεικνύει η συνεχιζόμενη ανυπαρξία ανάπτυξης και η ύφεση στις αγορές που βαθαίνει. 
Η κρίση ανάλογα με την παραγωγική δομή κάθε χώρας μπορεί να εμφανίζεται ως ένα κραχ της οικοδομής στην Ελλάδα ή ως ένα κραχ στις αυτοκινητοβιομηχανίες των δυνατών Ευρωπαϊκών Οικονομιών. 

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δημιουργήθηκε στις χώρες της σημερινής αναπτυγμένης δύσης μια συνεχής ανάπτυξη η οποία τώρα έπιασε ταβάνι. 
Η ανάπτυξη αυτή οδήγησε σταδιακά σε αύξηση των τιμών που σήμανε (καλύτερα μεροκάματα για τους εργαζόμενους αλλά και υπερκέρδη για τις επιχειρήσεις). 

Στο διάστημα αυτό υπήρξε συσσώρευση, όχι απλά κεφαλαίου, αλλά χρήματος στα χέρια λιγότερων καταθετών. 
Οι πολλοί καταναλωτές δεν έχουν το επαρκές διαθέσιμο εισόδημα για να αγοράσουν σήμερα όλα αυτά που πωλούνται στις τιμές που πωλούνται. 
Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη ζήτηση, και οι μειωμένοι τζίροι για τις επιχειρήσεις οι οποίες για να διατηρήσουν τα κέρδη τους ή για να μην κλείσουν, μειώνουν το προσωπικό τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η ανεργία. 

Η καπιταλιστική οικονομία (κεφαλαιοκρατική) μετατράπηκε σταδιακά σε χρηματοκρατική και αυτοί που κατέχουν τις μεγάλες ποσότητες χρήματος, είτε τα επενδύουν σε χώρες με πολύ φτηνά εργατικά, είτε δανείζουν τα υπερχρεωμένα κράτη, επιβάλλοντας μέσω των οίκων αξιολόγησης ψηλότερα επιτόκια. 
Είναι φανερό ότι στην αγορά υπάρχει έλλειψη χρήματος 

Η Ευρώπη έχει καπιταλιστική οικονομική οργάνωση και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. 
Θέλω προσωπικά να πιστεύω ότι δεν θα αφήσει να καταστραφεί η υπάρχουσα οικονομική διαστρωμάτωση και να εξαφανιστεί η μεσαία αστική τάξη. 
Εξ’ άλλου οι Ευρωπαϊκές πολιτισμένες δημοκρατικές χώρες για να διατηρηθούν πρέπει να υπάρχει και μια ελάχιστη οικονομική δημοκρατία. 

Τι πρέπει να γίνει. 
Κατά τη ταπεινή μου γνώμη η Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να αυξήσει τη νομισματική κυκλοφορία (να κόψει ευρώ) για να ανακουφίσει τα δημόσια χρέη των μελών κρατών της και να διατηρήσει μια ελάχιστη ανθρώπινη ενεργή ζήτηση και απασχόληση στις χώρες που την αποτελούν. 
Αυτό θα είναι μια έμμεση φορολόγηση των καταθέσεων. 
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει άλλη λύση. 
Εξάλλου, τα πληθωριστικά ευρώ πάλι οι επιχειρήσεις θα τα μαζέψουνε και τελικά οι μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι θα ελέγχουν τον δημιουργημένο πλούτο με περισσότερα αντί για λιγότερα ευρώ. 

Αν δεν το κάνει (και με δεδομένο ότι η μείωση των μισθών δεν ακολουθείται αυτόματα από μια μείωση των τιμών) η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φαντάζει ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της αύξησης της αγοραστικής δύναμης αυτών που κατέχουν ήδη τις μεγάλες ποσότητες χρήματος. 

Τέλος, η συνεχιζόμενη ύφεση και τα χαμηλότερα εισοδήματα θα οδηγήσουν σε μια απαξίωση του ήδη δημιουργημένου πλούτου (π.χ. της ακίνητης περιουσίας) διότι δεν θα υπάρχουν ενεργοί αγοραστές για να ανταποκριθούν στις τιμές που αυτός θα πουλιέται. 

Ειδικότερα για τη χώρα μας, κατά την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Νομισματική ένωση πάψαμε να απολαμβάνουμε των ψηλών επιτοκίων που έδινε στους καταθέτες η δραχμή. 
Αυτό απετέλεσε κίνητρο ώστε τα λεφτά να γίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα και άλλα διαρκή ή μη καταναλωτικά αγαθά, συνεπικουρούντος και του δανεικού χρήματος. 
Τώρα τα λεφτά τελείωσαν (για τον πολύ κόσμο δεν υπάρχουν) και αυτό κάνει τα μαγαζιά να κλείνουν και την ανεργία να αυξάνεται. 
Επιπρόσθετα η χώρα μας δεν παράγει σχεδόν τίποτε (εισάγουμε μέχρι και λεμόνια), έχουμε μεγάλο και υπερβολικά κοστοβόρο Δημόσιο τομέα και κακή φορολογική οργάνωση με μικρή φορολογική βάση (πληρώνουν λίγοι και πάντα οι ίδιοι) 

Το κούρεμα του Δημόσιου χρέους, κατά τη γνώμη μου, είναι καλό για την πατρίδα μας διότι δημιουργούνται μέσω των μειωμένων τόκων οι προϋποθέσεις να πετύχουμε δημόσιο πρωτογενές πλεόνασμα. 
Οι μειωμένοι τόκοι πρέπει πρωτίστως να οδηγήσουν σε σταμάτημα περαιτέρω μειώσεων των μισθών των Δημοσίων υπαλλήλων και ελάφρυνση ή και απάλειψη της έκτακτης φορολογίας, για να διατηρηθούν κάποια ικανοποιητικά εισοδήματα για τους καταναλωτές και να κινείται κάπως η αγορά. 

Παράλληλα, μέσα στο Ευρώ για την ώρα, πρέπει να φροντίσουμε να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα και την ελαφριά βιομηχανία. 

Με εκτίμηση 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΦΑΚΟΣ 
Ορκωτός Ελεγκτης
Τηλ 6972299464 
Σολωμού 26, Μοσχάτο 18345 Αθήνα

7 σχόλια:

 1. Πολύ απλή και όμορφη τοποθέτηση, κατανοητή αλλά και ευνόητοι (για όσους είχαν λίγες γνώσεις κι ελάχιστη νοημοσύνη....). Να τονίσω μία παράλειψη που θεωρώ σημαντική. Σίγουρα απαιτείται κούρεμα, ίσως και 70-80% για να ελπίζουμε σε κάτι, όμως, πριν μπούμε στο παιχνίδι, πόσο ήταν το χρέος ;;;; Μήπως έπρεπε το κούρεμα (έστω 20-25%) να είχε γίνει άμεσα και να βάζαμε μπρος για μεταρρυθμίσεις κι ανάπτυξη χωρίς ολιγωρίες ;;;; Τι να λέμε τώρα...Συγχαρητήρια πάντως αξιόλογο κείμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω ότι το παιχνίδι δεν είναι οικονομικό. Διεξάγεται με οικονομικούς όρους αλλά στην ουσία είναι πολιτικό. Κάποιοι έχουν οραματιστεί άλλες κοινωνικές πραγματικότητες. Σάμπως μιά οικονομική ελίτ να θέλει να παίξει ένα ιδιότυπο παιχνίδι ελέγχου πάνω σε κράτη και πληθυσμούς. Μια διαστροφή επικυριάρχων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βαρθολομαίος Πανδής11 Ιανουαρίου 2012 - 6:45 μ.μ.

  Κατ' αρχάς συγχαρητήρια για το άρθρο.
  Τα πράγματα θα πηγαίνανε καλύτερα αν η Ευρώπη μας τροφοδοτούσε με χρήματα που θα πάνε καθαρά στην ανάπτυξη. Έτσι, δια της αναπτύξεως θα επιβιώναμε και θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε (όπως λένε) το χρέος μας. Τώρα δίνονται χρήματα για να τακτοποιηθεί το χρέος προς τρίτους με έναν πραγματικό μαθηματικά αλλά και λογιστικό τρόπο την ίδια ώρα, στεγνώνοντας την ελληνική οικονομία και εξαθλιώνοντας τον πληθυσμό. Οπότε τι τρέχει? Κάνει λάθος η Ευρώπη ή η Γερμανία μας πάει σε πτώχευση επειδή θέλει να εγκαταστήσει μια άλλη πραγματικότητα? Το σκέφτομαι σωστά ή λάθος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κατά την άποψή μου, αυτό που θέλει να δώσει ο αρθογράφος είναι να περιγράψει περιληπτικά τα βασικά αίτια και τις συνθήκες δημιουργίας της οικονομικής κρίσης κι αυτό που σήμερα ζούμε, μέσα από ένα απλό και συνάμα κατανοητό απ’ όλους τους αναγνώστες κείμενο, κι όχι μόνο από τους λίγους που γνωρίζουν οικονομική θεωρεία κλπ ,κλπ.

  Και νομίζω ότι το πέτυχε και με το παραπάνω !

  Συγχαρητήρια.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση.Μία καλή έκθεση ιδεών.
  Συνηθισμένες διαπιστώσεις και ευχολόγια.
  ΓΙΑ ΤΟ "ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ" ΤΊΠΟΤΑ
  Ποιός φταίει γιά το χάλι μας?
  Ποιά η διέξοδος?
  Κούρεμα ή χρεοκοπία?
  Ευρώ ή δραχμή?
  Ποιοί οι αθωοι και ποιοί οι ένοχοι?
  Ποιές οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες?
  Και σε πρακτικό επίπεδο διαχείρισης:Πως θα επιβιώσει ο
  άνεργος,πως θα αντιμετωπισθεί η λαίλαπα της φοροεπιδρομής,τι θα γίνει με το βραχνά των μη ή μετά βίας εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών,τι μέτρα
  κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να ληφθούν? κλπ,κλπ.
  Καλή πάντως η προσπάθεια σε ένα μη συνηθισμένο γιά blog
  θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν αγαπητέ φίλε διαβάσεις παρακάτω τα όσα λέει ο φίλος που υπογράφει ως "Φίδι", ο κ. Φάκος κάνει μια γενική αλλά κατατοπιστική προσέγγιση του ζητήματος της Οικονομικής Κρίσης.
   Υπάρχουν ένα σωρό κεφάλαια, υποκεφάλαια και παράμετροι που για να αναπτυχθούν χρειάζεται μια μεγάλη σειρά άρθρων για να καλυφθούν.
   Μάλιστα και πάλι με απλό ή εκλαϊκευμένο τρόπο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει κάνει σπουδές στα Οικονομικά.
   Ελπίζω ο φίλος Διονύσης, αλλά και άλλοι συνδημότες με ανάλογη επάρκεια, να συμβάλουν με άρθρα τους σε αυτήν την κατεύθυνση.

   Διαγραφή
 6. Αγαπητέ, ο κύριος δεν κάνει πρόταση. Μία ανάλυση της κατάστασης κάνει. Και το κάνει εξαιρετικά. Για προτάσεις απευθυνθείτε στους (δήθεν) ηγέτες του τόπου, διότι σε αυτή τη χώρα ως γνωστό είμαστε όλοι 'προπονητές'...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια