Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Κουτοπονηριές: ιστορίες νεποτισμού και ευνοιοκρατίας

Η ιδανική πολιτεία, η σωστή διακυβέρνηση και η χρηστή διοίκηση πάντα αποτέλεσαν το ζητούμενο φιλοσόφων, διανοητών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημόνων.
Όλοι τους, σε διαλόγους, μανιφέστα, συγγράμματα ή ότι άλλο,  περιγράφουν τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα για το χτίσιμο μιας πολιτείας με ευβουλία, όπως θα έλεγε και ο Πλάτωνας, δηλαδή με ορθή σκέψη, σωστή διοίκηση και πολιτική αρετή.

Βάζοντας το ένα δίπλα ή πάνω στο άλλο, προσθετικά και συμπλεκτικά, γίνεται αντιληπτό αμέσως το πόσο σπουδαία υπόθεση, αλλά και πόσο κοπιώδης, είναι η δημιουργία του οικοδομήματος μιας ευνομούμενης χώρας ή πόλης.

Το εντυπωσιακό όμως είναι το πόσο εύκολα αποξηλώνονται και κατεδαφίζονται  όλα αυτά, όταν ανάμεσα τους εισχωρήσουν μορφές διαφθοράς, όπως η διαπλοκή, ο νεποτισμός ή η πατρωνεία.
Το αντιλαμβανόμαστε μέσα από το λαμπρό παράδειγμα της πτώχευσης της χώρας μας, όπου ανάμεσα στα άλλα οι χάρες στους ανθρώπους και τους φίλους των κυβερνόντων οδήγησαν τα πράγματα εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Στην πόλη μας δεν είχαμε αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, μέχρις ότου μια τοποθέτηση του Θανάση Ντερέκα, Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβούλιου, στην συνεδρίαση της Δευτέρας 7/11, τάραξε τα νερά.
Ήταν μια παρέμβαση που ήρθε να σφραγίσει και να γνωμοδοτήσει (κατά κάποιον τρόπο) στην ρητορική διαμάχη του Δήμαρχου, κ. Ευθυμίου, με τους συμβούλους κ. Θανάση Μελίστα και κ. Χάρη Τουφεξίδη γύρω από την κατακύρωση ενός διαγωνισμού για προμήθεια λιπαντικών των οχημάτων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος υπογράμμιζε το νόμιμο της διαδικασίας, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι έθεταν το ζήτημα πως «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό», αφού ο διαγωνισμός είχε κατακυρωθεί σε υποψήφια με τον συνδυασμό του κ. Ευθυμίου, με την παράλληλη εμπλοκή του ονόματος κοινοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας στην ίδια υπόθεση.

<Η παράταξή μας ήταν πάντα καθαρή. 
Αυτά που έγιναν είναι «κουτοπονηριές» και δεν πρέπει να επαναληφθούν>.
Αυτά κατά προσέγγιση ήταν τα λόγια του κ. Ντερέκα, με τις «κουτοπονηριές» να είναι η ακριβής λέξη που χαρακτήρισε το κρούσμα ευνοιοκρατίας στα δημοτικά πράγματα.

Μπορεί οι κουτοπονηριές κάποιων να άσκησαν πίεση πάνω στην τελική απόφαση του δήμαρχου.
Μπορεί ένας περίγυρος και κάποιες εσωτερικές ομάδες να προωθούν τον νεποτισμό και τον φαβοριτισμό…
Μπορεί ο ίδιος ο δήμαρχος να σκέφτεται κουτοπόνηρα και να προτιμά τους δικούς του ανθρώπους…

Με τέτοιου είδους «μπορεί» το δημοτικό καράβι δεν μπορεί να πάει μακριά, ούτε και να ευτυχήσει η πόλη.
Και καλά το καράβι... είναι δικό τους.
Η πόλη όμως;

Ο κ. Ντερέκας μας είπε ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να συνεχίσει να είναι ηθική.
Ο κ. Δήμαρχος όμως πρέπει να φροντίσει και να φαίνεται.
Έτσι ώστε να μην ξανατεθεί το δίλλημα περί νόμιμου και ηθικού. 


---------------------------------
Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες: ΠολιςΟραμα - ΝΟΜΙΜΟ ΝΑΙ. ΗΘΙΚΟ ΟΜΩΣ;

24 σχόλια:

 1. Αυτά δεν τα ξέραμε. Λυπηρά πράγματα. Συμφωνώ ότι χρειάζεται αλλαγή πλεύσης ώστε όπως γράφεις "να μην ξανατεθεί το δίλλημα περί νόμιμου και ηθικού".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. o nterekas ta eipe auta? xmm, arxizw na ton ektimw. vlepeis ti ginete ama anakateutei i gava8a?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια στο Θαναση Ντερέκα για την στάση του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ορίγανον ο δίκταμος15 Νοεμβρίου 2011 - 2:30 μ.μ.

  Το θέμα δεν είναι για συγχαρητήρια. Αν ο κ. Ντερέκας ξέρει περισσότερα να τα πει. Γιατί τα λεγόμενα για τακτική κουτοπονηριών δείχνουν ότι ξέρει τι έγινε. Και θέλω να ξέρω αν όταν τα είπε υπήρξε αντίδραση από την πλειοψηφία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε παιδιά τα πράγματα μιλανε από μόνα τους. Κοιτάξτε σε κάθε περίπτωση ποιοί έχουν προσληφθεί. Το ζήτημα είναι πως η αντιπολίτευση θα αναδείξει το θέμα και πως από κοινού θα το αντιμετωπίσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πρωτον, ο Ντερεκας ας ασχοληθει με τις δικες του υποθεσεις και τα δικαστηρια του.

  Δευτερον, το οτι δινετε συγχαρητηρια στον Ντερεκα που μεχρι πριν λιγες μερες βριζατε δειχνει ποσο τυχοδιωκτες ειστε.

  Σιγα μην το δημοσιευσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Ανώνυμος 2:56
  Αγαπητέ εκνευρισμένε μας φίλε...
  Πρώτον, μιλάμε για υποθέσεις δημόσιες και όχι προσωπικές.
  Δεύτερον, η ΜοσχατουΠολις δεν συγχαίρει κανέναν, ούτε επιχαίρει για οτιδήποτε (αυτό ίσως να μην το κατάλαβες, φίλε)
  Τρίτον, όπως βλέπεις το δημοσιεύουμε το σχόλιο σου, εφόσον δεν περιείχε απρεπές ύφος ή ύβρεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δυστυχώς έχει απόλυτο δίκιο η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και ο κάθε Ευρωπαίος ηγέτης γι αυτά που μας σούρνουν.Διεφθαρμένο κράτος,διευθαρμένη τοπική αυτοδιοίκηση.Ο Δήμαρχος δίνει τα λιπαντικά σε εταιρία υποψήφιας με το συνδυασμό του(μάλλον θα έκανε τη καλύτερη...προσφορά) ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου διαμαρτύρεται για να σώσει τάχα μου τη τιμή της παράταξης(μάλλον όμως του στέλνει μήνυμα "εεε θέλουμε να βάλουμε κι εμείς το δάκτυλο στο μέλι) και οι ψηφοφόροι τους τσακώνονται στέλνοντας οι μεν εύσημα και μπράβο στο Ντερέκα και οι άλλοι συστήνουν να κοιτάξει τις εκρεμμότητες που έχει με τα δικαστήρια.Εσείς τι νιώθετε? Εγώ βρώμα εμμετό και δυσωδία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν ήμουνα εκεί αλλά τηλεφώνησα, ρώτησα και έμαθα από εκυρότατη πηγή. Ο δήμαρχος έβαλε το θέμα πριν να αρχίσει το πρόγραμμα του συμβούλιου. Ακολούθησε έντονη συζήτηση με την ομάδα Κρεμμύδα. Όταν τέλος μίλησε ο Ντερέκας για κουτοπονηριές έπεσε η απόλυτη σιγή. Τσιμουδιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Θέλω να πιστεύω ότι ο δήμαρχος είναι θύμα του δεύτερου "ΜΠΟΡΕΙ" που γράφεις φίλε Στέφανε. Ότι δηλαδή Μπορεί ένας περίγυρος και κάποιες εσωτερικές ομάδες να προωθούν τον νεποτισμό και τον φαβοριτισμό… Όπως και να έχουν τα πράγματα η τακτική της δημαρχίας πρέπει να αλλάξει. Ας δουν τι έγινε στην θητεία του Ταξιάρχη. Ποτέ κανένας δεν μίλησε για τέτοια πράγματα. Και να διάλεξε φίλους του - που διάλεξε - δεν αμφισβήτηθηκε δημόσια. Δεν τόλμησαν. Αυτό ας προβληματήσει τον κύριο Ευθυμίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @Ανώνυμος 5.12
  Μάλλον δεν θα τον άκουσαν τον Ντερέκα ή θα είχανε πάει έξω για τσιγαράκι, χαχαχεχε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. o Pagouropoulos ksanagirizei15 Νοεμβρίου 2011 - 6:16 μ.μ.

  Καθόλου κακό και αντιπολιτευτικό. Διδακτικό θα έλεγα. Και όπως συνήθως καλογραμμένο. Αν τσαντιστεί και μ' αυτό ο φίλος μας ο Αντρέας ας αρχίζει να ψάχνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γιά δείτε ρε παιδιά ποίοι μιλούν.
  Οι Ψέυτες περί ειλικρίνειας.
  Οι Ανήθικοι περί ηθικής.
  Καί οι πονηροί περί κουτοπονηριάς.
  Αν δεν ήσουν πονηρός δεν θα τα έλεγες αυτά από έδρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Τον δαγκώσανε τον Θανάση με την εκλογή Δαμηλάκου για την ΚΕΔ και τους το ξεπλήρωσε. Αμ πως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Με ώθησε για να γράψω το σχόλιο του @Ανώνυμος 15 Νοε. 641. Στην αποκάλυψη της αλήθειας δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο το πως φτάνεις εκει αλλα να την αποκαλύψεις. Το αν κάποιοι από έδρας κάνουν πονηριές που δυσαρεστούν, τότε ας δουν το θέμα αυτοί που τον έβαλαν εκει, αν και νομίζω ότι δεν μπορούν να τον κουνήσουν. Τελικά μόνο ο από έδρας ειναι σκάρτος και οι λοιποί είναι αγγελούδια. Λίγη σοβαρότητα και ψυχραιμία δεν βλάπτει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Διάβασα το όλο στόρυ στο ΜΑΖΙ. Ήτανε δύο οι υποψήφιοι έμεινε ο ένας και έτσι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Το αντίστροφο έγινε στην επανάληψη του διαγωνισμού. Ήτανε δύο, έμεινε η μία και ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε!!! Καλό ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αντρέα πλάκωσε τους στα χαστούκια όλους γύρω σου. Μολυβένια στρατιωτάκια να τους και τις κάνεις. Σύστημα Παπαντώνη. Θα σε εκθέσουν βαρύτατα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @12:52
  Πλάκα με κάνεις? Αυτό για να το κάνει πρέπει να αφήσει την ξάπλα και να κάτσει να διοικήσει. Αλλά καλά κάνει αφού οι ελληνες θέλουνε την παραμύθα. Φρουφρου και αρώματα. Και αφού ο λαός τραγούδια θέλει του τα δίνει. Σίγουρη επανεκλογή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Αν κάνετε μία ανάλυση του έμψυχου δυναμικού του
  Δήμου θα δείτε ότι μας "κυβερνούν" : ΑΕΡΓΟΙ,
  ΑΝΕΡΓΟΙ,"ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ" ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ που προτίμησαν το κατιτίς παραπάνω που δίνει ο Δημος.
  Δείτε και τους ειδικούς συμβούλους: Ανεργοι που προτίμησαν τη "λούφα" και το 1500άρι του Δήμου
  γιά 2,5 χρόνια και μετά βλέπουμε.Εχει ο Θεός.

  Αν αναλύσετε ενα προς ενα τα παραπάνω θα καταλάβετε οτι δεν υπάρχει ελπίδα.Ετσι λειτουργεί και το Ελληνικό δημόσιο που φαλήρισε.Ετσι δεν λειτουργεί ούτε ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

  Και ο Δήμαρχος που θα υποστεί τις συνέπειες των έργων του "επιτελείου" του τι κάνει? Μήπως με την ανοχή του υπογράφει την αυτοκαταστροφή του? Ας το σκεφθεί. Οι καιροί δεν περιμένουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Τα ίδια πάντα. Η αρρώστια του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Η πτυχή αυτή δεν είχε παρουσιαστεί έως τώρα στον Δήμο μας και αυτό είναι συσάρεστο. Ελπίζω να μην ξανασυμβούν ανάλογα πράγματα. Έχουμε τόσα άλλα για να στρέψουμε την προσοχή μας και την δραστηριότητα μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. oust ampelofilosofoi kante kai kamia doulia na paei o topos mprosta

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ΠΟΛΥ ΜΠΟΧΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΑΣΥΝΗ ΤΟΥ ΣΙΩΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΝΑΡΗ 82-84 /ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ< ΔΙΑΦΘΟΡΑ Η ΑΠΕΙΡΙΑ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. giati den sikoses to sxolio gia ton sioka? fovasai mallon.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @Ανώνυμος 10.51
  Το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι (άρα είσαι και ο συγγραφέας του) κρίθηκε ως ακατάλληλο για δημοσίευση.
  [......, TI APEIRIA. KOTZAM CNN , SKY NEWS , FOX NEWS EROTODIKEIO KLP. DEN EINAI DYNATO NA EINAI APEIROS]
  Ο λόγος είναι η απόδοση χαρακτηρισμού που κάνεις, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αιτιολόγηση.
  Το σχόλιο σου θα δημοσιευθεί αυτούσιο εφόσον το στείλεις επώνυμα.
  Τα περί φόβου, μόνον να γελάμε μας κάνουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια