Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Ο Μύθος του Πνευματικού ΚέντρουΜε αφορμή κείμενο της Μοσχατούπολης που κάνει λόγο για είσοδο βρόχινων νερών στο Πνευματικό Κέντρο έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις για την συνολική εικόνα του έργου
 

Είναι άραγε μόνο τα βρόχινα νερά το πρόβλημα του ?
 

Αν είναι μόνο αυτό τότε τι είναι το σκαλοπάτι "παγίδα" ακριβώς μπροστά από την εξώπορτα της κύριας εισόδου που έχει αναγκάσει σχεδόν όλους μας είτε να σκοντάψουμε, είτε να πέσουμε?
 

Τι είδους εξωτερικοί σοβάδες είναι αυτοί που όταν πέσει πάνω τους ο ήλιος θυμίζουν προχειροφτιαγμένο αυθαίρετο με "χιλιάδες" βαθουλώματα και εξογκώματα?
 

Ποιός ο λόγος ύπαρξης αυτής της μίζερης στριφτής σκάλας (από το πεζοδρόμιο προς την κύρια είσοδο) με τα 10!!! σκαλοπάτια?
Αφού μπορούσε να γίνει ευθύγραμμη και μεγαλύτερη γιατί δεν έγινε ?
 

Γιατί δεν "χαμηλώθηκε" η στάθμη του ισογείου ώστε να μην χρειαστούν τα παραπάνω 10 σκαλοπάτια, τα μπαλκόνια και η τεράστιου μήκους ράμπα και έτσι να προέκυπτε στην θέση τους ένας αρκετά μεγάλος αύλειος χώρος απόλυτα απαραίτητος για τις χρήσεις του κτηρίου?
 

...Αυτά και άλλα πολλά αφορούν το κτήριο όπως κατασκευάσθηκε στο μεμονωμένο οικόπεδο, εξαιρουμένου δηλαδή του όμορου Δημοτικού Πάρκου, που κατά τον σχεδιασμό του έργου αντιμετωπίσθηκε σαν "ξένο" οικόπεδο.
Αυτή η εξαίρεση του πάρκου από τον αρχικό σχεδιασμό του έργου είναι και το "προπατορικό αμάρτημά" του!
 

Κατά την ταπεινή μου άποψη και χωρίς να διεκδικώ το "Αλάθητο του Πάπα" έπρεπε κατά την αρχική "σύλληψη" και σχεδιασμό του έργου να είχαν γίνει τα εξής:
 

1) Έπρεπε να είχε γίνει σχεδιαστική συνένωση των 2 οικοπέδων και το κτήριο να ήταν τμήμα ενός μεγάλου τρίφατσου οικοπέδου και όχι ενός μικρού δίφατσου μακρόστενου οικοπέδου όπως είναι σήμερα, με εξασφάλιση της συνέχειας των ακάλυπτων χώρων των 2 οικοπέδων και
ταυτόχρονη μείωση της τεράστιας διάστασης του βάθους του κτιρίου.
 

2) Έπρεπε το κτίριο να είχε προσαρμοσθεί στο οικιστικό περιβάλλον της περιοχής.
Αυτό το μοντέρνο, μακρόστενο και "αυστηρό" κατασκεύασμα μοιάζει σαν να ήρθε ουρανοκατέβατο για να διαταράξει την ήρεμη μετριότητα της περιοχής.
 

3) Έπρεπε μετά την συνένωση των οικοπέδων η κύρια είσοδος του κτιρίου να γινότανε σε κατάλληλη θέση του πάρκου, για να είχαμε ποιοτικότερη όψη κτηρίου σε σχέση με την σημερινή, και συγχρόνως το πάρκο όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν να μετατρεπόταν
επικουρικά σε αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
 

Συγχρόνως η ένταξη του πάρκου στον σχεδιασμό θα έδινε μεγαλύτερη αίγλη στο Πνευματικό Κέντρο.
...............................
 

Με συγχωρείτε όμως που πρέπει να σταματήσω εδώ αφού συνεχίζοντας κινδυνεύω να χαρακτηρισθώ βλάσφημος απέναντι στον από μερικούς χαρακτηριζόμενο Παρθενώνα του Μοσχάτου.

Γιάννης Παρδάλης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.------------------------------------------------------------------

υ.γ.1
Ένας άλλος "Παρθενώνας" ετοιμάζεται στην παραλία του Μοσχάτου.
Η παραλία μας αναβαθμίζεται και το υπάρχον "τείχος του αίσχους" ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ!!!!
Οι ατσίδες των Τεχνικών Υπηρεσιών αφού το μελέτησαν, ως συνήθως σε βάθος, το πρότειναν ανεπιφύλακτα.

υ.γ.2
Ένα άλλο "μεγάλο" επίσης έργο προετοιμάζεται στην οδό Γράμμου με την κατασκευή στην μέση του δρόμου λωρίδας από πλακάκια, πλάτους 1 μέτρου και ύψους 7 μόνον πόντων!!!!!!!!!!!!!
Οι ίδιοι πάλι ατσίδες

18 σχόλια:

 1. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΚΟΠΗ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έχουμε ρίξει τσακωμούς με τη σύζυγό μου για την αρχιτεκτονική όψη του Πολιτιστικού, που συμβαίνει να το βλέπουμε 24 ώρες την ημέρα λόγω γειτνίασης. η αποψη του αρθρογράφου ομοιάζει με την δικιά μου. και κάτι άλλο. δεν είναι λογική να βολευτούμε με αυτό που χτίστηκε μιάς και πια πάρχει ένας χώρος για μια παράσταση, μιά ταινία ή μιά άλλη εκδήλωση. δώσαμε πολλά εκατομμύρια και απαιτούμε ένα χωρο με πληρότητα και επάρκεια. εχω λάθος; ειδικά αυτό που αποκαλύπτει ο κ. Παρδάλης, το περί δύο οικοπέδων είναι όλα τα λεφτά που λένε και πρώτη φορά το ακούω. υπάρχουν ευθύνες αγαπητοί μου.
  Ε.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το ζήτημα του Πολιτιστικού πρέπει να τεθεί σε έρευνα που θα διεξάγει μικτή επιτροπή από συμβουλους και δημότες που έχουν τεχνικές γνώσεις. Δεν μπορεί κάθε 2 και 3 να μιλάμε με υπονοούμενα ή να πέφτουν τσακωμοί για το κτήριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΟΛΥ ΜΠΟΥΓΙΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΜΗΔΕΝ
  ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΚΟΝΤΑΨΕΙ
  ΣΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΣΚΑΛΑΚΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Aρθρογράφε είσαι από σήμερα ο γιατρος μου
  με βοηθησες να καταλάβω γιατι πάθαινα μιά
  περίεργη συγχυση με αισθημα κενου οταν περνούσα από εκει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι παρατηρήσεις που γίνονται από το μηχανικό κ.Παρδάλη έχουν μιαν άλλη αξία αφού είναι μέσα στο αντικείμενό του.Επομένως έχουν και μια βαρύνουσα σημασία.Αν σε αυτά που λέει προσθέσουμε και το γεγονός του μπασίματος των υδάτων,την έλλειψη ή τη μη λειτουργία κλιματιστικών,τις ανταλλαγές επιστολών μεταξύ του πρωην Δημάρχου κ.Παπαντώνη και του σημερινού προέδρου Δ.Σ. κ.Ντερέκα,τη δήλωση του κ.Μπούτση ότι δεν έχει ακριβή εικόνα αν όλα έγιναν νόμιμα, σε πρόσφατη συνέντευξή του,και η έμμεση παραδοχή ότι βιάστηκε ο τέως δήμαρχος να το εγκαινιάσει,δείχνουν μια προβληματική κατάσταση για την οποία κάποιοι κάποτε πρέπει να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις.Όταν μάλιστα τα χρήματα που απαιτήθηκαν ξεπέρασαν τα 3.000.000ευρώ τότε η ανάγκη περί εξηγήσεων και ενημερώσεως είναι επιτακτική.Μετά από τόσα ερωτηματικά, ως προς την αρτιότητα του έργου, το κόστος του,και το ερώτημα αν όλα έγιναν νόμιμα,είναι απορίας άξιον πως προέβει ο δήμος στην παραλαβή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κατ' αρχάς ευχαριστούμε τον φίλο Γιάννη Παρδάλη για την συνεργασία μαζί μας.
  Ως προς το σχόλιο του Δάσκαλου που κάνει επίκληση σε δηλώσεις του κ. Μπούτση θα υπενθυμίσουμε τι είπε ακριβώς: "Δεν έχω ακριβή εικόνα αν όλα έγιναν νόμιμα, θα ήθελα όμως και να παρακαλέσω αυτούς που μιλάνε για το αντίθετο πέρα απ’ το να να διαδίδουν διάφορα πράγματα στα καφενεία και στις καφετέριες, αν πραγματικά έχουν στοιχεία που στοιχειοθετούν κατηγορίες, να τα πάνε στον εισαγγελέα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ρε ανώνυμε 5.57 μην ειρωνεύεσαι τον «γιατρό» γιατί τα πολλά τούβλα της πρόσοψης θα σε οδηγήσουν σε πραγματική σύγχυση και σε πραγματικό αίσθημα κενού οπότε θα χρειαστείς και οφθαλμίατρο και νευρολόγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλά ο Μπούτσης που ήταν όταν γίνονταν όλα αυτά.Μήπως συνόδευε το Γιώργο στη διεθνή σοσιαλιστική;Είναι δυνατόν να είναι δημοτικός σύμβουλος του Παπαντάνη και να λέει ότι δεν έχει ακριβή εικόνα αν όλα έγιναν νόμιμα;Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος όσο ανίκανος και να είναι,είναι,να μαθαίνει επ ακριβώς και λεπτομερώς τα του δήμου.Λυπάμαι πολύ για τους δημοτικούς συμβούλους μας που δηλώνουν ευθαρσώς την μη ακριβή τους εικόνα για θέματα που τους εξέλεξε ο λαός.Η παραίτηση είναι μια λύση............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Nomizw kyrie Pardali oti keino to Sinouk tis Megalis Bretanias tha eprepe na to prosgeiwseis stin taratsa tou Dimarxeiou. Akou den exei AKRIVI eikona!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
  ΤΑ 3 ΕΚΑΤΟΜ. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ
  ΞΕΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ. ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ...και στην επιστροφη του Σινουκ απο το Λονδινο
  ας φερει και τα κλεμενα αγαλματα του Παρθενώνα
  Θα βρεχονται λιγο αλλα θα αισθανονται σαν το
  σπιτι τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. κ Παρδάλη οι επισημάνσεις που κάνετε είναι πολύ σωστές.
  Έχω την εντύπωση ότι η τότε Δημ. Αρχή (ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ) με όλο στελεχιακό
  δυναμικό που η πλειοψηφία είναι και σήμερα η Δημ. Αρχή (ΕΥΘΥΜΙΟΥ) τρέξανε
  ένα έργο με όσα ακούσαμε στα Δημ.Συμβούλια για καθυστερήσεις, για επιπλέον χρηματοδοτήσεις και όσα γραφτήκανε και ειπωθήκανε προεκλογικά πιστεύω
  δεν ίδρωσε το αυτί τους για τίποτα. Πολιτικά τρέξανε για μια ακριβοπληρωμένη ΦΙΕΣΤΑ που καιρός για τέτοιες λεπτομέρειες.
  Άλλωστε η δήλωση του κ Μπούτση ( Δεν έχω ακριβή εικόνα αν όλα έγιναν νόμιμα )τα λέει όλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Στο 15-μηνο υποχρεωτικής συντήρησης μεταξύ 8-8-10 (έκδοση βεβαίωσης περαίωσης εργασιών) και 30-10-11 (οριστική παραλαβή του έργου) η KIROS A.E. δεν όφειλε να αποκαταστήσει τις βλάβες, βάσει συμβατικής υποχρέωσης? Τι έκαναν οι αρμόδιοι επιβλέποντες? Προωθούσαν μόνο τους λογαριασμούς της KIROS A.E.? Μέχρι πρίν απο 4 μήνες προωθήθηκε και πληρώθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) ο 29ος (τελικός) Λογαριασμός της KIROS A.E.με τον οποίο η τελική δαπάνη προς την KIROS Α.Ε. ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ.Εάν σε αυτά αθροίσουμε τις συμπληρωματικές συμβάσεις, τότε το τελικό ποσό που δαπανήθηκε πλησιάζει ή ξεπερνάει τα 3 εκατ.Ένα σεβαστό ποσό για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου και νομίζω ότι κανείς δεν θα δεχθεί να λέγεται ότι στάζει, ή εμφανίζει το ένα ή το άλλο πρόβλημα.
  Για τις αρχιτεκτονικές ατέλειες την βασική ευθύνη την έχουν οι σχεδιάζοντες το κέντρο. Όμως για τις διαγωνιστικές διαδικασίες και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων από τους ανάδοχους, την κύρια ευθύνη φέρει ο υπογράφων την σύμβαση, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις από την επιβλέπουσα τεχνική υπηρεσία, τις οποίες εγκρίνει ή απορρίπτει μέσω της δημοτικής πλειοψηφίας στο Δ.Σ. του Δήμου.Ο νομοθέτης έχει προνοήσει και για αυτούς που έχουν αμφιβολία για το σύννομο της απόφασης να ψηφίσουν εάν θέλουν με λευκό ή άκυρο. Έτσι λοιπόν κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορώ να δεχθώ να ψηφίζετε και συγχρόνως να δηλώνετε,ότι δεν έχετε ακριβή εικόνα για τα συμβαίνοντα.Είστε τουλάχιστον και εσείς συνυπεύθυνοι για την μη αποκατάσταση των βλαβών του έργου και για την παραλαβή ενός προβληματικού έργου μαζί με τον διοίκηση του Δήμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Εξαιρετική ανάλυση με άψογη τεκμηρίωση και τέλεια γραφή,όταν όλα γύρω μας γίνονται όχι
  γιά την ουσία αλλά γιά το "θεαθήναι".
  Εύχομαι να μην γίνουν τα ίδια και στην παραλία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. μία τρύπα στο νερό1 Νοεμβρίου 2011 - 7:31 π.μ.

  Αν είναι αλήθεια οι πληροφορίες ότι το κόστος
  της κυκλοφοριακής παρέμβασης στην περιοχή της οδού
  Γράμμου θα ξεπεράσει τα 11 εκατομύρια,προτιμω να
  φτιάξουμε αλλα 4 πολιστικά και αν ακόμα θα εχουνε
  τα ίδια προβλήματα
  ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ. ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Τον τίτλο του άρθρου τον εξηγώ τριπλά.
  1) ότι δεν είναι το παλάτι που μας έλεγαν.
  2) ότι γίνεται η απομυθοποίηση της σχέσης δαπάνη / προσδοκούμενη κοινωνική προσφορά.
  3) ότι οι δημοτικοι σύμβουλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ανεπαρκείς στον έλεγχο του τι έγινε στο πολιτιστικό κέντρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το ότι μπήκανε νερά δεν υπάρχει διάψευση άρα είναι γεγονός - όμως το μέγεθος του προβλήματος θέλει απάντηση επίσημη - ο δήμαρχος όπως έβγαλε ανακοίνωση για το αίτημα Σωπάκη περί της οικονομικής κατάστασης έτσι και τώρα πρέπει να απαντήσει - αν σνομπάρει τη Μοσχατούπολη ας το κάνει από το site του δήμου ή από το μπλόγκ του Οικονόμου - επίσης χρειάζεται έλεγχος αν ζητήθηκε η σιωπή των εργαζομένων - που βρισκόμαστε, στο μεσαίωνα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια