Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Γητέματα (ξανά;)

Γενικά λέμε πως όταν κλείνει ένα σχολείο, τότε ανοίγει μια φυλακή.
Κατανοητή η μεταφορά…
Όταν πρόκειται για ένα βιβλιοπωλείο, τότε τι πρέπει να πούμε;
Μάλλον ότι ανοίγει ένα ενεχυροδανειστήριο!
Αυτό μας λέει η πρόσφατη Μοσχατιώτικη εμπειρία.
Ένα ενεχυροδανειστήριο και μάλιστα στην καρδιά της αγοράς της πόλης!
Το πράγμα γίνεται εντυπωσιακότερο όταν πρόκειται για ένα δημοτικό βιβλιοπωλείο, όπου μέχρι προ τίνος, θαρρώ πως μέτραγε η κοινωνική προσφορά, η διάδοση του βιβλίου και κατ’ επέκταση η καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών.
Όμως τα σημεία των καιρών είναι εμφανή και οι επιταγές για λιτότητα καραμέλα στο στόμα των γηγενών δεξιών και σοσιαλιστών.
Το ζήτημα, όμως, που θέλω να θίξω σήμερα, δεν έχει να κάνει με σημερινή Μνημονιακή κατάσταση και τις προτεραιότητες που θέτει και δημιουργεί, αλλά ούτε και με το γεγονός της παύσης λειτουργίας του δημοτικού βιβλιοπωλείου της Χρυσοστόμου Σμύρνης.
(άλλωστε στη ζωή, πράγματα δημιουργούνται και πεθαίνουν, εγχειρήματα επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν, μοντέλα κοινωνικής πολιτικής πάνε κι έρχονται…)
Το παρόν χρονογράφημα επιθυμεί να επισημάνει τα όσα ακολούθησαν την επίσημα δήλωση Ευθυμίου για το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου «Βιβλιογητέματα».
Μιλάω για την εξίσου επίσημη ανακοίνωση του Δήμου που ακολούθησε την εκκένωση του χώρου και την παύση λειτουργίας των «Βιβλιογητεμάτων» και στην οποία γράφονται απίθανα πράγματα για την δήθεν συνέχιση της δραστηριότητας του βιβλιοπωλείου, αλλά σε κάποια άλλη οργανωτική βάση.
Τα βιβλία θα βρίσκονται: σε προθήκες του Πολιτιστικού Κέντρου Μοσχάτου, σε άλλους ιδιόκτητους πολιτιστικούς χώρους στο Μοσχάτο και στον Ταύρο, σε δημοτικά βιβλιοκαφέ κλπ.
Όλα αυτά ακούγονται ως εκθέσεις ή bazaar αλλά καμία σχέση με βιβλιοπωλείο.
Αναρωτιέμαι, όπως και άλλοι (εξ’ όσων γνωρίζω) προς τι η ανακοίνωση.
Αν είναι μια δικαιολογία για τις εντυπώσεις, χαμένος κόπος.
Μάλλον εκθέτει την δημοτική αρχή!
Το ζητούμενο πάρα πέρα είναι να βρούμε ποιός ή ποιοι εκθέτουν τον Δήμαρχο και γιατί.
Και μέσα από τα όσα εκπληκτικά πράγματα περιγράφει η ανακοίνωση να διακρίνουμε σε ποια περιπέτεια θα ξαναοδηγηθεί ο Δήμος από τους απίθανους συμβουλάτορες και τον ευρηματικό βεζίρη.
Επειδή οι γητείες δεν πιάνουν πάντα, το Μοσχάτο και ο Ταύρος χρειάζονται άμεσα σαφή Δημοτική Πολιτιστική Πολιτική και οι όποιες ιδέες και «ιδέες» να ενταχθούν εκεί, αφού συζητηθούν στα όργανα και στους θεσμούς του Δήμου.
Το πάθημα στα «Βιβλιογητέματα» (που το 2003 είχαν έρθει για «να καλύψουν μια υπαρκτή ανάγκη στην πόλη») είναι αρκετό…

9 σχόλια:

 1. ax, autos o Isnogood.
  kai me ton Papantwni
  kai me ton Eu8ymiou!
  Veziris me ta oula tou

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε έναν Δήμαρχο που οι δημόσιες σχέσεις είναι μια κάποια λύση για να βουλώσουνε άλλες αδυναμίες, τότε ο Ι.Ι. είναι μια κάποια λύση. Όταν μάλιστα για επικεφαλής στα πολιτιστικά έχεις τον κ. Μπούτση, τότε καταλήγει να γίνει ΑΝΑΓΚΗ. Δυστυχώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βιβλιοκαφέ? Η μόδα και στο Μοσχάτο? Αν και δεν το νομίζω, ελπίζω αυτό να βγάλει κέρδος για τον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου, αφού η καινούργια μανία περί τα δημόσια οικονομικά είναι να έχεις "+" οικονομικά αποτελέσματα. Μην έρθουμε μετά 3-4 χρόνια να λέμε ότι η δημιουργία τους στο Μοσχάτο ήταν κοινωνική ανάγκη, όπως παλαιότερα τα Βιβλιογητέματα. Μην τρελλαθούμε εντελώς.
  Συμφωνώ με το αρθρογράφο ότι χρειάζεται σοβαρότητα σε τέτοιες αποφάσεις και να έχεις γενικότερους στόχους, όπως η επανασυγκρότηση της θεατρικής ομάδας, κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΔΩΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ-ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "οι επιταγές για λιτότητα καραμέλα στο στόμα των γηγενών δεξιών και σοσιαλιστών". σωστός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αντί να χώσουνε τα βιβλία μέσα σε γυάλινες βιτρίνες στο Πολιτιστικό της Κωσταντινουπόλεως, θα ήταν καλύτερα να ξοδέψουν λεφτά για τις κακοτεχνίες του κτίριου του Πολιτιστικού ή να βάλουν μπροστά μια κινηματογραφική μηχαν[η. Για κάποιου είδους βιβλιοπωλείο υπάρχει το κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης στην Πίνδου. Αντε πια με τις αρλούμπες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μετά από 25 χρόνια είναι καιρός να αλλάξουν κάποια πράγματα ακόμη και στην επικοινωνιακή πολιτική του Δήμου. Η ουσία είναι ότι ο κ. Ιωαννίδης, αλλά και οπροσωρινός κ. Οικονόμου πρέπει να προσφέρουν στις δουλειές που το επίσημο οργανόγραμμα τους έχει τάξει και πάντα σύμφωνα με τις εντολές του Δήμαρχου. Πολιτική χαράζει ο κ. Ευθυμίου, πράγμα που πρέπει και ο ίδιος να το πάρει χαμπάρι. Διαφορετικά θα του φταίνε οι αργόσχολοι στου |"Κοσμάτου" και θα πέφτει σε λούμπες.

  Ανώνυμος Καφενόβιος - επώνυμος Μοσχατιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΠΟΙΟΣ ΒΕΖΥΡΗΣ;;; Ο ΤΕΛΩΝ ΕΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΥΡΕΙΩΝ ΚΑΘΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ;;;
  Ε ΡΕ ΜΠΑΤΣΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σημασία επίσης έχει να αξιολογήσουμε οικονομοτεχνικά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του συνεργάτη ο οποίος είχε την ευθύνη λειτουργίας του βιβλιοπωλείου και ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται άγνωστο με ποιά καθήκοντα!! Καλό θα ήταν ο κ. Ιζνογκούτ να φροντίζει καλύτερα για τους εκλεκτούς του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια