Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Τέρμα τα πανηγύρια

Πάει και το φετινό "πανηγύρι"! 
Άντε λοιπόν να μαζευόμαστε! 
Πάντα έτσι γίνεται μετά το πανηγύρι της
Α γ ι α σ ω τ ή ρ α ς, γιατί όπως και να το κάνουμε σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του καλοκαιριού, που κάθε φορά ολοκληρώνεται με την γιορτή της Παναγίας, τον 15αύγουστο. 
Φέτος – έχω την αίσθηση – ότι δεν σήμανε μόνον το ξεκίνημα του επίλογου του μοσχατιώτικου καλοκαιριού, αλλά και το οριστικό πέρας του μοσχατιώτικου πανηγυριού, όπως εν πλήρει δόξα το χαρήκαμε σαν παιδιά και το βιώσαμε σε μια άνευ προηγουμένου παρακμή σαν ενήλικες. 
Τέλος εποχής, καθώς τους λαϊκούς εμποροπανηγυριώτες αντικατέστησαν σχεδόν εξολοκλήρου οι αφροασιάτες (κι άντε να πανηγυρίσεις θρησκευτικά και κοινωνικά με δαύτους). 
Ένα τέλος που το χαράζει με νύχια γαμψά η πολιτικοκοινωνική κρίση στην οικονομία και την ηθική και που στο τοπικό επίπεδο το υπογραμμίζει η τζαναμπετιά του επίσημου Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου, που έφτασε για πρώτη φορά στο σημείο να μην καλύψει τα έξοδα του παραδοσιακού δείπνου που παραθέτει πάντα η Α γ ι α σ ω τ ή ρ α. 
Ο Δήμος έβαλε - λέει - τα λεφτά για τα υλικά (τα εωθινά ώνια), ενώ τα υπόλοιπα (μαγείρεμα, κλπ) τα ανέλαβε το ιερατείο και η εκκλησιαστική επιτροπή!
Τα λίγα πυροτεχνήματα που έπεσαν δεν αποκάλυψαν την ταπεινότητα των γεμιστών του δείπνου στο υπόγειο της Α γ ι α σ ω τ ή ρ α ς και την άδεια από πάγκους εμπόρων, οδό Μεταμορφώσεως. 
Απλά καταύγασαν με σκληρό ρεαλισμό το τέλος του Πανηγυριού μας. 
Δεν ξέρω αν κάποιος ή κάποια θα γράψει κανένα θυμητάρι γι’ αυτό που χάσαμε, όμως είναι ανάγκη σαν κοινωνία να αναλογιστούμε (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο): 
Κατά που πάμε;

4 σχόλια:

 1. Αυτό είναι είδηση με τα γεμιστά. Ο Ευθυμίου να αγοράσει ντομάτες και πιπεριές και ο Νικόλαος να τα ανοίξει και να βάλει μέσα το ρύζι. Ρίξε μου μια μπαταριά πυροτεχνήματα κύριε Δημητρίου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και ποιος θα απαντήσει στο ΠΟΥ ΠΑΜΕ? Αυτοί που "μας πάνε"? Αυτοί που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ελέγχουν την πλειοψηφία που "μας πάει"? Ο συνήγορος του δημότη που τον βάλανε στο σεντούκι? ή μήπως η Επιτροπή διαβούλευσης που την θάψανε?
  Και κάτι ΑΣΧΕΤΟ: Κανένα ψεκασμό θα κάνει ο Ευθυμίου ή θα μας δουλεύει ότι έκανε και πως θα ξανακάνει.
  Σε λίγο μας βλέπω αιγύπτιους βαρκάρηδες του Νείλου ή μπας του Κηφισού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΚΩΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΤΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΝ ΙΖΝΟΓΚΟΥΤ!!! ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΠΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΙ ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ!!! ΑΑΑΑ!! ΚΙ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕ ΧΟΡΗΓΟ ΚΑΝΕΝΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΩΡΕΑ ΤΟ ΡΥΖΙ ΤΩΝ ΓΕΜΙΣΤΩΝ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Η ΣΤΕΛΕΧΑΡΑ ΤΟΥ 3ου ΟΡΟΦΟΥ;;;; ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια