Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΑΚΑΣ (ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Τ.Ο. ΜΟΣΧΑΤΟΥ) ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Προς: Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου
Κοινοποίηση: μέλη Πολιτικού Συμβουλίου

Με αίσθημα ευθύνης και μετά από περίσκεψη, υποβάλλω την παραίτησή μου, από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, του τέως ΠΑΣΟΚ.
Θέλω εξαρχής να διευκρινίσω, ότι δεν φεύγω εγώ από το κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία, τονίζει ότι «θα προχωρήσει με αυτούς, που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα».
Ανήκω και εγώ σε αυτούς, που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές, για να αντιμετωπίσουμε το αύριο.
Όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο.
Θέλω λοιπόν να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες, που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή.

Θεωρώ χρήσιμο να καταθέσω όσο το δυνατόν σύντομα, ορισμένες απόψεις μου.

Η συντηρητική μετατόπιση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που την μετέτρεψε σε συστημική δύναμη και η κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού, επηρέασαν καθοριστικά το Κίνημα, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και η μετάβαση από τον εμπράγματο στον άϋλο καπιταλισμό, αντί για λύσεις δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα σε πλανητικό επίπεδο.
Σήμερα έχουμε τον καπιταλισμό σε κρίση και την παγκόσμια αριστερά σε αμηχανία, χωρίς ουσιαστική εναλλακτική πρόταση.

Το διπολικό σύστημα του 20ού αιώνα (ΝΑΤΟ-Σύμφωνο Βαρσοβίας) έγινε μονοπολικό την τελευταία εικοσαετία, αλλά σύντομα θα μετατραπεί σε πολυπολικό με την Κίνα, τις Ινδίες, τη Βραζιλία και την Ρωσία.
Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά την Ευρώπη.
Αν δηλαδή θα μπορέσει στο σύνολό της, να αποτελέσει μία από τις μεγάλες δυνάμεις ή αν θα υποβαθμιστεί.

Η αποδυνάμωση των Εθνικών κρατών και η μεταφορά εξουσιών σε υπερεθνικούς οργανισμούς βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί.
Οι οικονομικές δομές με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι βαθιά καπιταλιστικές.
Έχουμε κατά συνέπεια τάξεις και στρώματα, πλούσιους και φτωχούς, ισχυρούς και αδύναμους και την διαμόρφωση μιας υπερεθνικής οικονομικής ελίτ.

Το πολιτικό προσωπικό με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ΜΜΕ αλλά και η πλειοψηφία της διανόησης, συμπεριφέρονται ως να μην υπάρχουν οι παραπάνω διαχωρισμοί.
Η πολιτική, οι έννοιες δεξιά-αριστερά, πρόοδος και συντήρηση, πέρα από την φιλοσοφική διάσταση, απαιτούν και προϋποθέτουν αντιστοίχηση των πολιτικών φορέων με κοινωνικές δυνάμεις.

Απαιτούν απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, με πια στρώματα συμμαχείς και ποιών τάξεων τα συμφέροντα προωθείς, δεδομένου ότι δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και με τον βιομήχανο και με τον εργάτη γιατί έτσι καταργείται η πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομία και η αγορά έχουν υπερκεράσει την πολιτική.

Οι πολιτικοί ασκούν απλή διαχείριση στο πλαίσιο που καθορίζουν οι Τράπεζες, οι μεγάλες εταιρείες και οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι.
Σε πλανητικό επίπεδο δεν υπάρχει πολιτικός οργανισμός ή θεσμός, που θα μπορούσε να θέσει πλαίσιο κανόνων στην αχαλίνωτη αγορά.
Την ίδια ώρα όμως η κυριαρχία του λευκού ανθρώπου, φαίνεται να τελειώνει και ο οικονομικός, στρατιωτικός και κυρίως πολιτιστικός ιμπεριαλισμός της Δύσης σε όλο τον πλανήτη έφθασε σε αδιέξοδο, μαζί με την εξάντληση των φυσικών πόρων της γης.

Η χώρα μας παράγει το 3% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το συνολικό χρέος της είναι μόλις το 1,5% του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό και δεν αντιμετωπίζεται με δημοσιονομική διαχείριση, όπως λαθεμένα προσπαθεί η Κυβέρνηση, αλλά με πολιτικές επιλογές γεωπολιτικού χαρακτήρα και στρατηγικής σημασίας.

Η υπογραφή του μνημονίου συνοδεύτηκε από την υπογραφή δανειακής σύμβασης.
Η σύμβαση αυτή σύμφωνα με το Σύνταγμα έπρεπε να κυρωθεί από την Βουλή και αυτό δεν έγινε για ευνόητους λόγους.
Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, η χώρα παραιτήθηκε από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας, ανοίγοντας το δρόμο για υποθήκευση ακινήτων του δημοσίου.
Ταυτόχρονα παραιτήθηκε από το δικαίωμα δανεισμού από άλλες χώρες π.χ. Ρωσία, Κίνα κ.λ.π.
Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης είναι συνολική και σύντομα θα αφορά άμεσα και άλλες χώρες.
Το ενιαίο νόμισμα χωρίς ενιαία δημοσιονομική πολιτική, δημιούργησε αδιέξοδα, που αποδεικνύουν τις δομικές αδυναμίες της Ένωσης.
Η υποτιθέμενη βοήθεια προς την χώρα μας, με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων, στην αποπληρωμή προηγούμενων χρεών, θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους, όπως αποδεικνύεται με το μνημόνιο 2

Όλα αυτά μαζί με τόσα άλλα δεν οδηγούν μόνο σε περιορισμένη Εθνική κυριαρχία, όπως δημόσια δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αλλά και αυτό είναι το σημαντικό, αλυσοδένουν τη χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού σε μια εποχή, που διεθνείς ανακατατάξεις επιβάλλουν ευελιξία στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Έτσι αντί για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, θα έχουμε μονοσήμαντη εξάρτηση.

Η συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά ακόμα και οργανωτικά, προς μια ασαφή νεοτερικότητα με νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, δημιουργεί τεράστιο κενό στα αριστερά του.
Το κενό αυτό φαίνεται να μην μπορούν να καλύψουν τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς.
Όταν όμως κοινωνικές δυνάμεις δεν έχουν πολιτική έκφραση στο εποικοδόμημα, τότε ή την δημιουργούν ή μετατοπίζονται εκλογικά στα άκρα του πολιτικού φάσματος.
Είναι νομίζω φανερό ότι η αντίληψή μου για τον κόσμο και την πολιτική δεν συνάδει με εκείνη της ηγετικής ομάδας.

Ως Έλληνας πολίτης, αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική.
Υποβάλλω την παραίτησή μου έχοντας επίγνωση και των προσωπικών μου ευθυνών, τουλάχιστον μέχρι το 1996.
Από τότε και μετά βρίσκομαι σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση, χωρίς αποτέλεσμα, με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη, όσο και επί ηγεσίας του κ. Γ. Παπανδρέου.

Μια τέτοια απόφαση είναι επώδυνη για μένα μετά από 37 χρόνια.
Λυπάμαι ειλικρινά , που δεν έχω άλλη επιλογή αλλά η συνείδησή μου, το επιβάλλει.
Θα παραμείνω ανένταχτος στον ιδεολογικό μου χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες, που υπηρέτησα από το 1974.
Ζητώ την κατανόηση των χιλιάδων συντρόφων μου που επί δεκαετίες μέσα από τα συνέδρια με εξέλεγαν στην Κ.Ε.
Ζητώ επίσης την κατανόηση των συμπατριωτών μου, οι οποίοι επί 12 χρόνια με εξέλεγαν βουλευτή και θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αντώνης Κοτσακάς

12 σχόλια:

 1. Βλέπω τη φωτογραφία του Γεννηματά δίπλα Στέφανε και αναρωτιέμαι ποιο είναι το πολιτικό μέγεθος
  αυτών που διοικούν σήμερα μπροστά σε αυτόν το γνήσιο σοσιαλιστή και άνθρωπο και μελαγχολώ.Θυμάμαι τότε που πέφταμε στη φωτιά για αυτά τα πρόσωπα με τις σοσιαλιστικές και ανθρωπιστικές τους ιδέες και βλέπω και τους σημερινούς μικρούς μικρούτσικους ανθρωπάκους που δεν μπορούν καν να σηκώσουν ανάστημα και να επανέλθουν στις σοσιαλιστικές μας ρίζες και τρελαίνομαι.Από το λαός ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, μας καταντήσανε στο ευρώ "πασοκ" στην εξουσία.Εμείς όμως δεν θα παραιτηθούμε από το ΠΑΣΟΚ επειδή αυτό παραιτήθηκε από εμάς, αλλά θα δώσουμε ότι μπορούμε και θα υψώσουμε τη φωνή μας μέχρι να ακουστούμε και να επανέλθουμε στις ρίζες μας οραματιζόμενοι ένα δεύτερο ΑΝΤΡΕΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. o pagouropoulos xanagirizei14 Ιουνίου 2011 - 6:51 μ.μ.

  Είναι μια θαρραλέα πράξη, αλλά όχι η καλύτερη πολιτική επιλογή. Επειδή ο ΓΑΠ το πάει σε διάλυση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ανάγκη να αντισταθούμε μέσα στο ΠΑΣΟΚ αντι ανεξαρτητοποιήσεων και αποχωρήσεων. Η πλειοψηφία του Κινήματος να γίνει η δύναμη που θα κοθοδηγήσει το κόμμα και θα δώσει πολιτική λύση στο αδιέξοδο της χώρας. Να πάνε να γαμηθούνε οι ξένοι τοκογλύφοι και τα κέντρα που μας θέλουνε δούλους των στρατηγικών συμφερόντων τους. Το καλό είναι ότι ο Κοτσακάς δηλώνει ότι παραμένει στο χώρο του κινήματος ("Θα παραμείνω ανένταχτος στον ιδεολογικό μου χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες, που υπηρέτησα από το 1974").

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Λιάνης!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν τρώγεται ο Γιωργάκης και ο συρφετός του. Ακούστε τι λένε: Δεν θέλουμε αρνητική ψήφο για το Μεσοπρόθεσμο. Αντι αυτού ας παραιτηθούν από Βουλευτές αν έχουν "πρόβλημα". Τα άκουσα σε εκπομπή στο στο κανάλι "9" bussiness. Η ωμότητα σε όλο της το μεγαλείο. Ύποπτη ωμότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εκτός ΠΑΣΟΚ ο Γ. Λιάνης

  Ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, χωρίς όμως να παραιτηθεί από τη θέση του ως βουλευτής Φλώρινας. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία έδρα στη Βουλή και φτάνει τις 155 έδρες.

  Ο Γιώργος Λιάνης δημοσιοποίησε την ανεξαρτητοποιήσή του από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διαμαρτυρόμενος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Αποτύχαμε και αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από το λαό» δήλωσε.

  www.kathimerin.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θυμάμαι ένα παλιό τραγουδάκι του Πάριου και αρχισα να μελαγχολώ :
  "απουσιες στη παρέα σημειώνουμε ,ένας ένας το διαλάμε κι αραιώνουμε......"
  Πάει κι ο Λιανης....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. o pagouropoulos xanagirizei14 Ιουνίου 2011 - 7:13 μ.μ.

  @ Κ
  Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Ο ΓΑΠ να πάει όπου θέλει. Εμείς θα μείνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κάλλιο αργά παρά ποτέ Αντώνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δήλωση του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Έντμουντ Στόιμπερ, που είναι και επίτιμος πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης «CSU», του κόμματος δηλαδή που υποστηρίζει το κόμμα της Μέρκελ.

  «Το δικό μας, συντηρητικό αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Φέρει μεγάλη ευθύνη για τη μιζέρια του χρέους. Είναι παρανοϊκό το ότι ειδικά αυτό το κόμμα βγάζει τον κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώνει ενάντια στα μέτρα λιτότητας».

  Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus», ο κ. Στόιμπερ προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της κρίσης μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές της Lehman.
  «Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι άμεσα έκτακτη βοήθεια. Αυτό, ορισμένοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη»...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. pasokoskila...mazi toys kai esy stefane. poy ksafnika ginate yperano kommatwn...sas diorisane oloys esas poy milate kai twra antidrate.poion doyleyete reeeeeeeeeeeeeee.ououououououou

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @Ανώνυμος 9.44
  Δεν θέλουμε "ΟΥ". Προτάσεις θέλουμε ρε κύριε ΟΥ. Εκτος και θέλεις να δώσουμε την ελληνική γή στους τοκογλύφους και το ΠΑΣΟΚ με θετική ιστορία 37 χρόνων να διαλυθεί από το πολιτικό πείσμα του ΓΑΠ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πριν λίγες μέρες και κάποιος άλλος ανώνυμος είπε τα ίδια. Ότι εσείς που φωνάζεται για τις μαλακίες της κυβέρνησης δεν μπορείτε να κάνετε κριτική γιατί έχετε σύμβαση έργου με το Πασοκ. Σήμερα πάλι τα ίδια από τούτον (μπας και είναι το ίδιο πρόσωπο). Μα ρε φίλε και σαν πλάκα να δούμε το καφριλίκι σου, όσοι σήμερα αντιστέκονται, πάνε κόντρα στην κυβέρνηση των Γερουλάνων και όχι στο πραγματικό Πασοκ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια