Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Θυσία

Τα πολύ παλιά χρόνια, οι θυσίες σήμαιναν την θανάτωση ανθρώπων προς εξευμενισμό των θεών.
Εκείνες μάλιστα τις σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του Ανθρώπου, η ανθρωποθυσία σε κάποιες περιπτώσεις σήμαινε πολλά περισσότερα από μια απλή θρησκευτική ή δεισιδαιμονική προσφορά.
Ήταν και ένα φόβητρο στα χέρια του τότε συστήματος εξουσίας: των βασιλιάδων, των φυλάρχων, των μάγων, των ιερέων και των αρχόντων. Προοδευτικά το μενού των θυσιών περιορίστηκε στα φουκαριάρικα τα ζώα έως ότου – με την άνθηση του ελληνικού πολιτισμού και την επικράτηση του χριστιανισμού – εξαφανίστηκε πίσω από προσφορές τροφίμων, αρωμάτων, κλπ.
Η θυσία, από αιματηρή πράξη θανάτου μετασχηματίστηκε σε έννοια συνειδητής στέρησης από ορισμένα αγαθά ή μετατράπηκε σε ενέργεια υπέρ κάποιου σκοπού, κάποιας ιδέας ή κάποιου ανθρώπου.
Κι αν η απώλεια της ζωής εξακολουθούσε να φλερτάρει με την θυσία ως πράξη και αποτέλεσμα, είχε τη μορφή της προσωπικής επιλογής κάποιου ανθρώπου και όχι τον καταναγκασμό.
Όταν ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, αυτοπυρπολήθηκε δημόσια το 1970 στην Τζένοβα της Ιταλίας, διαμαρτυρόμενος κατά της χούντας, θυσίασε την ζωή του για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας.
Σήμερα ο πρωθυπουργός μας μιλάει για την ανάγκη και νέου Μνημονίου, για να μην πάνε χαμένες οι έως τώρα θυσίες του Ελληνικού λαού.
Προσωπικά δεν νοιώθω να έχω κάνει καμία θυσία.
Δεν νοιώθω καθόλου σαν Γεωργάκης!
Ούτε καν σαν Ιφιγένεια, που αφού κατάλαβε το αναπόδραστο τέλος, το γύρισε στο «καλαματιανό» και συμφώνησε στην θυσία της…
Η συρρίκνωση των αποδοχών μου είναι ένα μονομερές πετσόκομμα, ενταγμένο σε μια πολιτική ξένη προς τις επιλογές μου που ψευδεπίγραφα αναφέρεται στην σωτηρία της χώρας.
Βιασμός είναι.
Με το μαχαίρι στο λαιμό…
Ο Παπανδρέου λειτουργεί σαν ένας σύγχρονος Αζτέκος βασιλιάς, που εξοντώνει χιλιάδες στο όνομα του συστήματος και της προστασίας του.
Κι όταν από το χαζοκούτι τον ακούω να με κολακεύει ως παράδειγμα αυτοθυσίας, πραγματικά θέλω να του κάτσω μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα στην όλο και περισσότερο εξαπλούμενη καράφλα του (…τα βάσανα, βλέπεις)
Το πόσο μαϊμού είναι η θυσία μου, επιβεβαιώνεται από την αποστροφή του Βενιζέλου, όταν τελειώνοντας προ 2-3 ημερών την ακατάσχετη πάρλα του (συνέντευξη υποτίθεται) με τον Χατζηνικολάου στο Mega, είπε: «ο Θεός των Ελλήνων να βάλει το χέρι του»!!!
Αλλά ενώ για τις θυσίες έχω σαν επιθυμητή αντίδραση την σφαλιάρα, στην απελπισμένη ευχή του Βενιζέλου, φρικιώ και απλά σταυροκοπιέμαι.

12 σχόλια:

 1. Σίγουρα δεν κάνουμε θυσία. Στο βλακώδες ή κουτοπόνηρο μυαλό τους είναι έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2011 10:09 π.μ.
  Βλάκες, σαφώς δεν είναι.
  Η γλώσσα του Παπανδρέου είναι εναρμονισμένη με μια πολιτική τακτική που προσπαθεί να διαμόρφωσει "συνείδηση" και να καθοδηγήσει την κοινή γνώμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2011 10:20 π.μ.
  Σε βρίσκω πολύ Λονδρέζο.
  Βάλε στα συνθήματά σου και το:
  Put British goods and services under boycott
  (Ξέρεις... για την άρνησή τους να βάλουνε χέρι βοήθειας στην γκαντεμιά μας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απορία. Μας έκοψε 10% και αυτό είναι θυσία. Μας έκοψε τα δώρα και αυτό είναι θυσία. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο. Όταν μας βγάλουνε σε Εργασιακή Εφεδρεία και μετά σε απόλυση, αυτό πως θα ονομαστεί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Stefane σε περιέλαβε το ΠΑΠΑΡΟΜΠΛΟΓΚ. Είσαι λέει εκτός τόπου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @FosForouxos
  Από το Σοσιαλισμό στην Βαρβαρότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2011 12:57 μ.μ.
  Χμμμ, τι να πω Ανώνυμε φίλε.
  Πραγματικά στο DelCampo γίναμε της παλιοπαρέας.
  Είμασταν 3 – γίναμε 1013…
  Too much (που λένε) για το μέγεθος του μαγαζιού, και δη της θερινής πλατφόρμας του, η οποία φιλοξενεί πλειάδα bloggers και σχολιαστών και κάτω από το «πέτσωμα» χαριτωμένα τρωκτικά...
  Τώρα το πως βλέπουνε εμένα τι να πω;
  Όταν όλα τα βλέπεις πίσω από ένα δάσος «παπαριές», ε, τότε «παπάρια» φαντάζουν όλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΑΜΕ.
  Τ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μια Μοσχατιώτισσα27 Ιουνίου 2011 - 7:57 μ.μ.

  Κι αν στην αρχή
  πιστέψαμε
  και υποστηρίξαμε
  τις πρώτες θυσίες,
  τώρα τι?
  να θυσιαστούμε
  στο όραμα
  της πλήρους εξαθλίωσης
  και όποως έγραφες επιτυχημένα
  να βλέπουμε ανέγγιχτους
  τον Καραμανλή, τον Σημίτη
  και το Μητσοτάκη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ωραίο το άρθρο σου. Δεν κάνω θυσία. Απλά με θυσιάζουν. Άσε που αφού θυσιάζεται ο Γερουλάνος εγώ κι εσείς περισσεύουμε. Μόλις τώρα ακουσα στο Αλτερ ότι δήλωσε πως θυσία δεν είναι η άρνηση ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, αλλά το Ναι όσων βουλευτών το στηρίξουν!!$%#^*$#^%$

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δεν ξέρω τι έγινε σήμερα. Ψηφίστηκε το μεσοπροθεσμο? Θέλω να ξέρω αν θα θυσιαστώ κιάλλο για την πατρίδα τους και την πάρτι τους... Αγωνιώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια