Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Η απελπισία των Μεταναστών και τα ηθικά διλλήματα των Αυτοχθόνων

Όταν κάποιος μιλάει για τους μετανάστες, για τη διαμονή τους, για την εργασία τους, αναλαμβάνει σαφέστατα μεγάλες ευθύνες και μεγάλο ρίσκο.
Το να μην μιλάει όμως κάποιος, αυτό σημαίνει δειλία και αποφυγή ευθυνών και ρίσκου.
Θα προσπαθήσω να βάλω ορισμένα ερωτήματα που απασχολούν τόσο εμένα αλλά και την πλειοψηφία των Ελλήνων, μιας και πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουμε και την απαραίτητη παιδεία και την απαραίτητη ευαισθησία για να αντιμετωπίσουμε τέτοια λεπτά θέματα.

1) Βούλγαροι, Ιρακινοί, Τούρκοι, Αιθίοπες, Κούδροι, Άγγλοι, Γάλλοι, Έλληνες…
Είναι όλοι τους άνθρωποι ή όχι;
2) Οικονομικοί μετανάστες, πολιτικοί μετανάστες:
Τους δεχόμαστε ή όχι;
3) Λαθρομετανάστες:
Τους απελαύνουμε ή όχι;
4) Με μια λέξη, Μετανάστες.
Τους προπηλακίζουμε; Τους εξευτελίζουμε; Τους εκμεταλλευόμαστε;
Τους χρησιμοποιούμε; Τους υπερασπιζόμαστε; Τους δίνουμε ψωμί νερό και στέγη;
Τους φιλοξενούμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
5) Μετανάστες.
Γη και ύδωρ, σε όλους όπως πιστεύουν διάφοροι πολιτικοί και κομματικοί φορείς; Το μαχαίρι στο λαιμό και διαρκές κυνηγητό προς όλους όπως πιστεύουν άλλοι ακροδεξιοί σχηματισμοί;
6) Μετανάστες.
Όλα τα δεινά στη χώρα μας προέρχονται από αυτούς;
7) Κράτος και μετανάστες.
Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική των κυβερνήσεων μας προς τους μετανάστες;
Οι κυβερνήσεις μας τους συμπεριφέρνονται ανάλογα με τις εκάστοτε συγκυρίες;
Οι κυβερνήσεις μας δεν ήταν αυτές που τους δέχτηκαν στη χώρα μας;
Ο αυξημένος αριθμός μεταναστών δημιουργεί προβλήματα σε ένα κράτος;
Ο αυξημένος αριθμός μεταναστών λειτουργεί σε βάρος των πολιτών ενός κράτους;
Οι μετανάστες προσφέρουν στην οικονομία ενός κράτους;
Οι μετανάστες προσφέρουν εργατικά χέρια για εργασίες που οι πολίτες ενός κράτους αποφεύγουν;
8) Τοπικές κοινωνίες και μετανάστες.
Το φοβικό σύνδρομο που έχουν οι τοπικές κοινωνίες απέναντι στους μετανάστες είναι άδικο;
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να διακατέχονται από τέτοια φοβικά σύνδρομα;
Η απελπισία των μεταναστών πρέπει να αντιμετωπίζεται σωστά από τις τοπικές κοινωνίες και όχι με άναρθρες κραυγές που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ρατσιστικών φαινόμενων;
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ασχολούνται με το θέμα των μεταναστών και της μετανάστευσης συνεχώς και όχι μόνο όταν το πρόβλημα επισκέπτεται την περιοχή τους;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα τόσα, θα έπαιρναν διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με τις πεποιθήσεις του καθενός μας και αυτό ακριβώς είναι το επικίνδυνο σημείο, που σε όλους δίνει ένα ισχυρό άλλοθι ή επιχείρημα για την όποια τους θέση.
Η μη σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος της μετανάστευσης και των μεταναστών στη χώρα μας, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις πιστεύω ότι είναι αυτή που δυστυχώς μας αναγκάζει να παίρνουμε θέσεις που πολλές φορές είναι αντίθετες με τις πεποιθήσεις μας.
Αυτό το σοβαρό θέμα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και όχι κάτω από πίεση πόσο μάλλον με άναρθρες κραυγές είτε κατά των μεταναστών είτε υπέρ αυτών.
Άνθρωποι αυτοί… Άνθρωποι και εμείς...
Αν αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην όποια μας άποψη, τότε είμαι σίγουρος ότι η λύση στο πρόβλημα και σωστή και ηθική θα είναι...

10 σχόλια:

 1. Το Ανθρωποι αυτοί κι εμείς σφραγίζει το καλό σχόλιο. Δίνει μέτρο για τις αντιδράσεις κια για το πως πρέπει να χειριστούμε το προβλημα. Μια πραγματική παρατήρηση: Αν το Μοσχάτο επρόκειτο να επωμιστεί χιλιοστό του προβλήματος, τότε το Φοίβος δεν κάνει. Εκει είναι γειτονιά-γειτονιά και όχι δεν πάει ξενώνας μεταναστών, αλλά ουτε καν ξενοδοχείο για τις ερωτικες ανάγκες των Αθηναίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η παραπάνω πολύ καλή προσέγγιση του θέματος από τον συντάκτη αποτελεί δείγμα για πολλούς από εμάς που ούτε φανατισμό δείχνουμε εναντίον των μεταναστών αλλά και ούτε και διακαή πόθο να τους φιλοξενήσουμε στην πόλη μας.Το δεύτερο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση που δεν θα υπήρχε αυξημένη εγκληματικότητα στηνπεριοχή μας και οι ίδιοι οι μετανάστες΄δεν θα είχαν ροπή προς την παρανομία.{οχι όλοι βέβαια]Όταν όμως κάποιος πεινάει και κυνηγιέται τότε είναι ικανός για όλα.Το θέμα είναι λεπτό και ταυτόχρονα ανθρώπινο και η όποια προσεγγιση θα πρέπει να είναι λεπτή και ανθρώπινη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το θέμα των μεταναστων το έβγαλε από ότι έμαθα το mosxato live.Μήπως είναι μούφα για να μην ασχοληθείτε με την πρόσληψη του ιδιοκτήτη του ως συμβούλου του δημάρχου για περοβαλλοντολογικά θέματα με 22.500 ευρώ το χρόνο.Σημειωτέον η προκύρηξη έγινε στην εφημερίδα αυγή στις 3 μαίου και έτσι δεν μπόρεσαν άλλοι με ίσως πολλά περισσότερα προσόντα να δηλώσουν ενδιαφέρον γιατί απλώς δεν το πήραν χαμπάρι αφού στην ουσία η προκύρηξη της θέσης δεν έγινε γνωστή από κάποια τοπική ή μεγάλη εφημερίδα με χιλιάδες αναγνώστες.Αυτό θα πει διαφάνεια;Μπράβο σε όλους και ποιο πολύ προς την αντιπολίτευση που κάνει γαργάρα το θέμα.Καλά ο Ευθυμίου έτσι ήθελε έτσι έκανε.Οι δίκαιοιΣπανάκης, Κρεμμύδας,Σωπάκης,Κ.Κ.Ε.,Σούτος μήπως είναι απόντες παντελώς από τέτοια ζητήματα;Κύριοι της αντιπολίτευσης αναλάβετε τις ευθύνες σας εδώ και τώρα.Υπάρχουν πολλοι νέοι άνεργοι και τέτοιες προσλήψεις πρέπει αν μη τι άλλο να καυτηριάζονται από την αντιπολίτευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανεργος πτυχιούχος21 Μαΐου 2011 - 10:41 π.μ.

  Καλά ο δήμαρχος δεν μπορούσε να τον προσλάβει χωρίς προκύρηξη της θέσης;Γιατί το έκανε;Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι δουλεύει πολλούς από εμάς που έχουμε ανάγκη εργασίας;Αλλά βέβαια εμείς δεν έχουμε καμμιά τύχη για εργασία αφού δεν τρέχαμε από συνδυασμό σε συνδυασμό γλείφοντας και παρακαλώντας.Η ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. To Live ebgale emails anagnwstwn toy gia to thema ton metanastwn. To life epikirose to gegonos. Aytoi oi dyo kseroun polla gia to mosxato kai bgazoun oti tous simferei. Gia to diorismo toy kyrioy oikonomoy diaxeiristi toy moschato live apo ton dimarxo omws den to emathan to neo;;etsi;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
  Θα παρακαλούσαμε στην παρούσα "ανάρτηση" να γράφετε σχόλια που έχουν σχέση με το θέμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικότερο από μία πρόσληψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. η σαρανταποδαρούσα βάζει σοβαρά ερωτήματα. μερικοί πριν αρχίσουν να λένε μαλακίες και να κάνουνε ασχήμιες, ας κάτσουνε να συλλογιστούνε πάνω στα ερωτήματα. όσο για την κυβέρνηση τι να πω? ψηφίσαμε πασοκ ή τσιγγάνικο τάγμα? όλα πρόχειρα και όλα αντιμετωπίζονται όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. κρίμα - το ξεσκίσανε το κίνημα οι καρεκλόβιοι και οι απολιτικ που μας κουβαλήσανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οι προβληματισμοί της σαρανταποδαρούσας είναι σοβαροί και ακρως πολιτικοποιημένοι.Η επιστολή του δημάρχου είναι μια προχειροφτιαγμένη επιστολή γραμμένη κάτω από πανικό και φόβο.Ασ δείξουμε ψυχραιμία ας αναλογιστούμε τα ερωτήματα του συντάκτη και με νηφαλιότητα και όχι εν θερμώ ας προτείνουμε λύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ναί άνθρωποι κι αυτοί αλλα ο μόνος ποθ δεν φταίει για τη δυστυχία τους είναι ο φιλόχενος Ελληνικός λαός. Δέν χωράει αλλους αυτός ο τόπος.Το δε Μοσχάτο δεν χωράει κανέναν. Αν ο Δήμαρχος δέν είναι σκιαμ'αχοσ θα πρέι να μας πει ποιόσ τοθ είπε ότι θα λελδουν οι βρωμιάρηδες!!!!! να μλασ μολυνουν την ωραία μας πόλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο Δήμαρχος πρέπει να αναφέρει τις πηγές που τον ώθησαν στο να εκδόσει επείγουσα επιστολή που πήγε σε 5 υπουργεία. Αν δεν κατονομαστούν οι πηγές τότε βρισκόμαστε μπροστα είτε σε συμπαιγνία, είτε σε παγίδευση του Δήμαρχου. Στην δεύτερη περίπτωση κάποιοι πρέπει να μας αδειάζουν την γωνιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια