Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Μικρά αλλά όχι ασήμαντα...

Λοιπόν…
Στον καθ’ ημάς βίο υπάρχει ποικιλότητα πραγμάτων που μας απασχολούν.
Άλλα είναι σοβαρά και «τρωγόμαστε» μαζί τους, άλλα είναι μικρά, πολύ μικρά γεγονότα, καταστάσεις και πράγματα, που εκ του «διαμετρήματος» είτε τα σνομπάρουμε, είτε σε κάποιες περιπτώσεις δεν τα παίρνουμε καν χαμπάρι.
Αυτό συμβαίνει τόσο στην προσωπική μας ζωή, όσο και στα δημόσια πράγματα.
Να, πάρτε για παράδειγμα τον Δήμο μας.
Δίνουμε προσοχή, ας πούμε, στην κατασκευή ενός κτηρίου σαν το Πολιτιστικό Κέντρο και αφήνουμε εκτός του ενδιαφέροντος μας τα μικρά, όπως, λόγου χάριν, ένα παγκάκι που στέκεται στην πλατεία Μεταμόρφωσης ή ένα μικρό παρτέρι στην κεντρική λεωφόρο.
Παρά ταύτα, όταν κατά κάποιο τρόπο έχουν λυθεί τα βασικά ή έχουν εκλείψει οι ευκαιρίες για μεγαλεπήβολα έργα, τότε η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.
Η επάρκεια σε υποδομές κατευθύνει τις απαιτήσεις μας στην ανάγκη να έχουμε έναν αστικό εξοπλισμό (urban furniture / street furniture) που να ικανοποιεί τα λεπτά γούστα μας (ή και να τα δημιουργεί εφόσον δεν υπάρχουν) και την ανάγκη για τάξη και καλλιέπεια των μικρών accessories που μας περιβάλλουν: κάδοι απορριμμάτων, πινακίδες, φανοστάτες, καθιστικά, τηλεφωνικοί θάλαμοι, στάσεις μεταφορικών μέσων, σιντριβάνια, κλπ.
Στην πόλη μας, όπου οι ευκαιρίες για μεγαλεπήβολες παρεμβάσεις είτε λιγόστεψαν, είτε απαιτούν ιλιγγιώδη ποσά (οπότε έρχονται στην παραλία οι Νιάρχοι), το να κρατηθεί ένα ευπρεπές επίπεδο στον αστικό εξοπλισμό και στην καλλιέπεια των μικροέργων που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας, είναι κάτι που παίρνει τις διαστάσεις αναγκαιότητας.
Είναι πολύ βασικό και κατευναστικό να περπατάς στους δρόμους του Μοσχάτου, και πέρα από την απαραίτητη καθαριότητα να χαλαρώνει το μάτι σου από πράγματα που είναι σωστά βάλμενα στη θέση τους.
Λοιπόν…
Προ ημερών έκανα μια μικρή βόλτα επί τούτου, για να καταγράψω την πραγματικότητα του Μοσχατιώτικου αστικού εξοπλισμού και τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά.
Πεζοδρόμια όπου σε δύο τετραγωνικά μέτρα βρίσκονται μπηγμένα στο έδαφος έξη κολώνες και πινακίδες απαγορεύοντας στους πεζούς να προχωρήσουν με ασφάλεια και σχεδόν υποχρεώνοντας τους να κατέβουν στο οδόστρωμα…
Κάδοι σκουπιδιών που χάσκουν ορθάνοικτοι, ρυπαροί ή ξεχαρβαλωμένοι, θύματα της ελεεινότητας των κατοίκων, της βίαιης εκκένωσης τους από το προσωπικό των απορριμματοφόρων και της εφόδου των παλιατζήδων και των ρακοσυλλεκτών…
Κολωνάκια απαγόρευσης της στάθμευσης στις γωνίες, κείτονται ισοπεδωμένα, μαδημένα και φυσικά βρώμικα…
Σήμερα, χάρις στον «Καλλικράτη»,τους κλασσικούς αντιδημάρχους Τεχνικών έργων και Καθαριότητας συμπληρώνει μια ολάκερη Αντιδήμαρχος ειδικά για την «κοινότητα» του Μοσχάτου (exclusively, που λένε) και υπάρχει η απαίτηση να διορθωθούν κάποια τέτοια προβλήματα και να υπεσπιστούν όσα στέκουν ακόμη με κάποια επάρκεια.
Κυρία Καπετανάκη δεν αρκούν τα πρώτα κολακευτικά λόγια, που κάποιοι σας απένειμαν.
Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά σας, ανάγκη που απορρέει από την στενότητα του αξιώματός σας.
Ώρα για έργα...

3 σχόλια:

 1. Πολύ σημαντική παρέμβαση. Υπάρχουν τόσα πολλά που μας ενοχλούν και καλά θα κάνετε να τα προβάλετε. Προσωπικά δεν βλέπω να κινείται τίποτα. Πέστε μου ένα σημείο του Μοσχάτου που να γίνεται κάτι επιτέλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και είναι έτσι γιατί δεν έχουμε κάποιο πρότυπο. Βάζουμε αντικείμενα εξυπηρέτησης χωρίς χαρακτήρα. Τη μιά μοντέρνα φωτιστικά, την άλλη δήθεν παλαιϊκά με φιοριτούρες. Το ότι δεν έχουμε "αισθητική άποψη" είναι αυτό που στη συνέχεια μας κάνει να μην συντηρούμε αυτά που βάζουμε. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα ποδοπατημένα παρτέρια της Μακρυγιάννη. Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον και γιαυτό χρειάζεται όντως προσπάθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυλόπορτα 3ου Δημοτικού18 Μαΐου 2011 - 4:38 μ.μ.

  Όπως και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η δημοτική αρχή θα λάβει υπόψη της το άρθρο σας. Όσο για την κ. Καπετανάκη έως τώρα δεν έχει ούτε μια σημαντική απόφαση που να υπογράφεται από αυτήν! Αυτό διαπίστωσα στη σελίδα της Διαύγειας του Δήμου και ήταν καλή η ιδέα να βάλετε "σύνδεση" (λίνκ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια