Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

MONOPOLI

Θα έπρεπε να είμαι μοχθηρά ικανοποιημένος από τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης 23/3/11, με αφορμή τον αποκαλούμενο «αγωγό της οδού Ελευθερίας».
Όντας δεδηλωμένα αντίθετος με την μεταΠαπαντωνική βαρονία της Κοραή, θα έπρεπε να επιχαίρω για τις γκάφες και την ανεπάρκεια της πλειοψηφίας του κ. Ευθυμίου.
Τροφή για ιδανικά άρθρα και χρονογραφήματα στο «ΜοσχατουΠολις».
Παρά ταύτα έφυγα από την αίθουσα συνεδριάσεων ζαβλακωμένος, στενοχωρημένος και κυρίως βαθειά προβληματισμένος.
Μπροστά στα χαρτιά των σημειώσεων μου και στο rewind της μνήμης μου ξεπρόβαλαν και ξαναγύριζαν στο προσκήνιο της κριτικής μου, όσα είχαν διαδραματιστεί στο δημοτικό συμβούλιο.
- Η κορώνα του κ. Ντερέκα, πως αυτή η παράταξη έχτισε ότι ωραίο σ’ αυτήν την πόλη
- Η ομολογία του εκπρόσωπου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, κ. Φάκλαρη, ότι η νέα διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός είναι συμφωνία του Παπαντώνη
- Η δικαιολογία ότι η Δημοτική Αρχή έλαβε γνώση των σχεδίων του έργου του αγωγού μόλις μια μέρα πριν την συνεδρίαση του Δ.Σ…
- Η δήλωση του κ. Ντερέκα ότι γινόντουσαν όλα πίσω από τις πλάτες μας
- Η διαβεβαίωση του κ. Αντωναράκη ότι αν σήμερα εκαλείτο η εταιρεία του να κάνει νέα μελέτη, θα επέλεγε άλλες λύσεις!
Απαντήσεις και δηλώσεις γεμάτες από υποκρισία, από προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών, από ψεύτικη άγνοια, από ολιγωρία, από ανευθυνότητα και από αταραξιμότητα.
Αδόκιμη η «αταραξιμότητα» που λανσάρισε ο κ. Σωπάκης, μα κατανοητή και περιγράφουσα την κατάσταση
Τόσα χρόνια κάπως έτσι ήταν.
Κυβερνούσε στην ουσία αποκλειστικά ο κ. Παπαντώνης και οι υπόλοιποι το έπαιζαν σαν συγκρότημα support σε συναυλία.
Ήταν απλά οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που κορδωνόντουσαν ως αυλικοί και προύχοντες του Μοσχάτου, μετά των γνωστών χρηματικών ωφελημάτων, βεβαίως, όντας τοποθετημένοι σε θέσεις και θεσούλες.
Η μόνη έγνοια να ξαναγίνουν σύμβουλοι, να ξαναγίνουν αντιδήμαρχοι και στο βάθος των ονείρων τους να τρεμοπαίζει η ελπίδα της διαδοχής…
Έλα όμως που όλα τα θέματα δεν είναι ήσσονος σημασίας για να πηγαίνουν βολικά και παράλληλα με την ελαφρόμυαλη διαγωγή τους.
Γιατί πέρα από την έγκριση αιτήσεων για να βάλει κάποιος μουσική στο μαγαζί του, υπήρχαν και υπάρχουν θέματα που καίνε!
Όπως αυτά που έθαψαν και περιχαράκωσαν το Μοσχάτο: Ο εγκιβωτισμένος Κηφισός, η απροσπέλαστη Παραλία, που δεν ανήκει στο Μοσχάτο, σάμπως ένα νέο Άγιο Όρος.
Και τώρα ο τυφλός αγωγός, που θα περάσει μέσα από το Μοσχάτο κουβαλώντας όμβρια άλλων περιοχών.
Ο κίνδυνος και η ταλαιπωρία της πόλης και των κατοίκων της, όλα αιχμαλωτισμένα από την στάση άγνοιας της πλειοψηφίας: δεν ξέραμε, δεν έχουμε φάκελο σχετικό με το θέμα.
Μαλλον νομίζουν ότι πρόκειται για παιχνίδι.
Λες και είναι παίκτες καθισμένοι γύρω από το στίβο της Monopoli.
Εκεί, βέβαια, η αποτυχία στο πουλάω ή αγοράζω το τάδε οικόπεδο και η γκάφα στην αγορά ή το χτίσιμο σπιτιών μπορεί να επιφέρει την ήττα στο παιχνίδι, ίσως-ίσως και κάποια τσαντήλα.
Σοβαρή Ευθύνη μηδέν.
Στην περίπτωση όμως μιάς πραγματικής πόλης;
Μπορεί και τότε να ισχύουν οι συνέπειες μιας αποτυχίας στην Monopoli;

15 σχόλια:

 1. Ερώτηση: Ο κ. Κρεμμύδας ήταν ή δεν ήταν δημοτικός σύμβουλος του Παπαντώνη όταν το θέμα του αγωγού τέθηκε επί τάπητος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν έχεις άδικο. Πολλά θα ήταν καλύτερα αν το επίπεδο του ΔΣ ήταν διαφορετικό. Λίγοι και λίγες, ειδικά τα τελευταία χρόνια οπότε αναγκαστικά ο Παπαντώνης θα επρεπε να κρατήσει το τιμόνι. Έκανε και λάθη, όμως οι γύρω του αποδείχτηκαν λίγοι και φυσικά χωρίς όραμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια Μοσχατιώτισσα4 Απριλίου 2011 - 9:26 μ.μ.

  Πολύ ωραίο το άρθρο. Προσεγγίζει έξυπνα μια πλευρά της αλήθειας. Με κάνει όμως να Νοιώθω πως δεν θα τα καταφέρουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα μας στείλει ο βλάχος. Τι μια χτισαμε με τον Παπαντωνη το ωραίο και την αλλή ότι μας την έκανε πισω από την πλάτη. Εκτός και εννοούσε ότι το ωραίο στο Μοσχάτο το έφτιαξε αυτός και ο πρωην δήμαρχος τον θαύμαζε. Ρε φέρτε τον ζουρλομανδύα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Ανώνυμος 6:57
  Ρε φίλε αυτό βρήκες να πεις? Πριν φτάσεις στον Άρη, έχει κάμποσα μεγαλόσχημα ονόματα για να προφέρεις. Για προσπάθησε. Πάμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μπιζάνης - Παπαντώνης τετατετ χωμενοι σε καναπε τι λέγανε σημερα στο δημοτικο? Γεφυρες για κατι αλλο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καιρός γαρ εγγύς5 Απριλίου 2011 - 1:05 π.μ.

  Αν θες μονόπολη πολύπολη ή οτιδήποτε άλλο.... Η απάντηση αγαπητέ astroboy θα δοθεί από τον κόσμο. ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΕΙ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ. Η παλλακίδα που λέγεται Μοσχάτο ξύπνησε. ΦΤΑΝΕΙ.... Θα μας δείξουν τα κανάλια χωρίς να είναι καρναβάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. o pagouropoulos xanagirizei5 Απριλίου 2011 - 8:17 π.μ.

  Μάλλον το ξέχασες. Ανάμεσα σε αυτούς που "δεν ξέρανε τίποτα για τον αγωγό ήταν και ο Ευθυμίου. Να μην ξεχνάμε αυτη την λεπτομέρεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η μονοπολη αν θυμαμαι καλα εχει αγοραπωλησιες ακινητων.Τελικα ο κ.δημαρχος απαντησε στη ερωτηση του συνδ. πολιτες μπροστα για να μαθουμε την ακινητη περιουσια του δημου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πολλές και πικρές αλήθειες αναφέρεις στο άρθρο σου. Δυστυχώς η ανεπάρκεια κυρίως των συμβούλων της πλειοψηφίας, αλλά και της αντιπολίτευσης, έφερε το Δήμο μας να είμαστε ο φτωχός συγγενής και ο καρπαζοεισπράκτορας του Κράτους. Υπογειοποίηση Κηφισού, αποκοπή από την παραλία μας με τις γραμμές του τραμ, συνεχόμενες πλημμύρες από λάθος σχεδιασμό των έργων στο Κηφισσό, σκάνδαλο πολιτιστικού κέντρου με τεράστια επιβάρυνση του δημοτικού ταμείου από κακούς χειρισμούς, οικονομικά ανταλλάγματα για να κλείσουν μερικά στόματα (Ντερέκας, Σιώκας, Οικονόμου) είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την ποιότητα των δημοτικών αρχόντων μας.
  Για ποιο λόγο να ασχοληθεί κάποιος με τα δημοτικά δρώμενα όταν βλέπει να γίνονται όλα αυτά και ουδείς να αντιδρά, πλην ελαχίστων ; Τελικά αποδεικνύεται ότι αν θέλεις να επιβιώσεις είτε πρέπει να γίνεις μέρος αυτού του πανάθλιου συστήματος είτε πηγαίνεις στο σπίτι σου, αηδιασμένος και απογοητευμένος. Η ανεπάρκεια δε του Δημάρχου αρχίζει να γίνεται πλέον κάτι παραπάνω από εμφανής. Το παράδειγμα δε που δίνει στα παιδιά μας είναι κάκιστο. Γιατί τι ιδανικά τους προσφέρει; Βρίστε με, κατηγορήστε με, συκοφαντήστε με και μη σας νοιάζει. Όλο και κάποια θέση προέδρου ή συμβούλου θα βρεθεί και για εσάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φίλε 12.42 στον καναπέ του δημοτικού συμβουλίου ήταν και άλλος ένας βαθιά καθισμένος.Ζώταλης.Παπαντώνης,Μπιζάνης τα έλεγαν επί ώρα.Άραγε τι ήταν αυτό που τόσο πολύ τους απασχολούσε και συζητήσουν με τόση σοβαρότητα χωρίς να ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της συνεδρίασης;Μήπως άρχισαν τα όργανα από μεριάς Παπαντώνη για αλλαγή της αντιπολιτευτικής τακτικής των δύο.{μπιζάνη,ζώταλη];Αν δούμε και αυτό τότε πάει.Δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανένα.Εγώ βέβαια πιστεύω ότι αυτοί οι δυο τουλάχιστον θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό την αντιπολιτευτική τους τακτική και μαζί με Τουφεξίδη Μελίστα Κοντεκάκη Κερκένη Και επικεφαλής τον Άρη θα πάνε μέχρι τέλους.Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι και αυτοί μια από τα ίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θαλεια απο Μοσχατο.5 Απριλίου 2011 - 5:00 μ.μ.

  "Ελα ομως που ολα τα θεματα δεν ειναι ήσσονος σημασιας για να πηγαινουν βολικα και παραλληλα με την ελαφρομυαλη διαγωγη τους".
  -Κρατησα αυτη την προταση, γιατι κατα τη δικη μου αποψη, ειναι η κεντρικη ιδεα του σχολίου σου.
  Και για να κανουμε την αυτοκριτικη μας, η δικη μας συμπεριφορα προς ολους αυτους δεν ηταν ελαφρομυαλη;
  Τους "χαζεύαμε" να καταστρεφουν την πολη μας και δεν αντιδρασαμε καθολου.
  Η Μελινα σε μια επισκεψη της για τον Κηφισσο το 1979, ειχε πει: Οταν προκειται για την ποιοτητα της ζωης σας, για το μελλον των παιδιων σας, μη διστασετε ακομα και στις λασπες του ποταμου να πεσετε,στους δρομους να ξαπλωσετε,γιατι οι πολιτικοι μονο αυτα φοβουνται.
  Στην πλατη μας δεν θα παιξουν αλλα παιγνιδια οι εργολαβοι. Εργολαβοι της γειτονιας μας θα γινουμε εμεις και θα καθορισουμε την τιμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ζώταλης Δημήτρης5 Απριλίου 2011 - 5:14 μ.μ.

  Αγαπητοί φίλοι το έργο αυτό αν δε γίνει, δε θα γίνει από την αντίδραση των πολιτών.Σε τέτοιες στιγμές αυτοί που πρέπει να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους είναι οι πολίτες και αυτό ακριβώς θα κάνουμε.Αν μαζί με τους δρόμους ισοπεδώσουν και εμάς τότε ναι.Το έργο θα γίνει.Πόσο εύκολο όμως είναι να ισοπεδώσεις τους αγριεμένους πολίτες;Καθόλου θα έλεγα.Εμείς οι πολίτες θα το σταματήσουμε με τις ενέργειές μας.Όλοι μαζί μπορούμε και θα το κάνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Τουφεξίδης Χάρης5 Απριλίου 2011 - 6:21 μ.μ.

  Τα λόγια μου στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:
  "Με ανησυχεί που κάποια μέλη της νέας δημοτικής αρχής δεν έκαναν την αυτοκριτική τους για τα λάθη ΄τους στην προηγούμενη δημοτική αρχή.Για να μην μεμψιμοιρώ όμως δέχομαι την δέσμευση του δημάρχου ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτό το εργο και όλοι μαζί ας αγωνιστούμε για την αποτροπή του. Οποιος υπαναχωρήσει θα φέρει και τις ευθύνες του".
  Οι πολίτες όμως θα είναι εκεί και δεν θα επιτρέψουν ο αγωγός να περάσει μέσα από τις γειτονιές τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. to mono pou exw na pw einai pws otan oi alloi epaizan monopoli o Papantwnhs epaize skaki.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια