Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Ορθοπεταλιές στην διαβούλευση

Όσοι γνώριζαν ότι την Παρασκευή (18/3/11) η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα πραγματοποιούσε δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τον Ποδηλατικό Άξονα Φάληρο – Κηφισιά, είμαι σίγουρος ότι θα την αντιμετώπισαν ως ένα μάλλον βαρετό θέμα και ως μιαν ασήμαντη διαδικασία.
Αυτό το αποδεικνύει και η απουσία των περισσότερων επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και η όχι και τόσο θερμή ανταπόκριση εκπροσώπων από τους φορείς του Μοσχάτου.
Θα πει κανείς ότι 4 η ώρα, νωρίς το απόγευμα, και το στενό της θεματολογίας δικαιολογεί κάτι τέτοιο.
Όμως ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να θεωρούμε ότι η απουσία κάποιων από τέτοιες διαδικασίες, εφόσον τις δούμε ως εμβαθύνουσες τον διάλογο και την λαϊκή συμμετοχή, να αποτελεί και μια ευλογία που απομακρύνει το παραγόμενο αποτέλεσμα της διαβούλευσης από τα επιφαινόμενα και κυρίως από τις μικρόνοες συμπεριφορές και τις μεταξύ τους ανταλλασσόμενες υλακές που γαρνίρουν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου.

Ο προβληματισμός που τέθηκε, οι ιδέες και οι προτάσεις που έγιναν για το κομμάτι του ποδηλατοδρόμου που θα περάσει από το Μοσχάτο, δεν έμειναν και τόσο στο τεχνικό μέρος του έργου, αλλά επικεντρώθηκαν κυρίως,
α) στην αξία του ποδηλάτου ως μέσου άσκησης, αναψυχής ή μετακίνησης,
β) στην ανάγκη επέκτασης και δημιουργίας ποδηλατοδρόμων όχι μόνον περιφερειακά αλλά και μέσα στο κέντρο του Μοσχάτου, παρά την στενότητα που έχει δημιουργήσει ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε και αναπτύχθηκε η πόλη,
γ) στην δημιουργία οδού πρόσβασης, που θα ενώνει απρόσκοπτα την κατοικημένη περιοχή με την παραλία.
Ο πολιτισμένος και ήρεμος διάλογος όχι μόνον επιβεβαίωσε την ομοφωνία στην δημιουργία του ποδηλατικού άξονα, αλλά χάρισε σε όσους παραβρέθηκαν την ευκαιρία αλληλοεπηρεασμού σε ζητήματα όπως αυτά της αειφόρου ανάπτυξης και της βιώσιμης κινητικότητας.

Παρόλα αυτά, εκείνο που κυριάρχησε ήταν η σημασία της δημόσιας διαβούλευσης ως πράξης και λειτουργίας βαθύτατα δημοκρατικής που θεσμοθετημένα δίνει την ευκαιρία στους πολίτες και στις οργανώσεις τους να συμμετάσχουν και να εκφραστούν σε θέματα που τους αφορούν.
Κι αν για λόγους πρακτικούς δεν δρουν άμεσα και αποφασίστηκα, σαν μια άλλη Εκκλησία του Δήμου, τουλάχιστον μπορούν να επηρεάσουν την τελική απόφαση των κοινοτικών και των δημοτικών συμβούλων.
Το τελικό συμπέρασμα χαρίζει στον "Καλλικράτη", ως νόμο και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, τον έπαινο και αποστομώνει τους γνωστούς στείρους δημαγωγούς!

Η παραπέρα επισημάνσεις για μελλοντικές αλλαγές και κυρίως η εφαρμογή και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του «Καλλικράτη», εναπόκεινται στην σημερινή πλειοψηφία, αφού προηγουμένως λύσουν το δίλημμα:
Υπεράσπιση του Καλλικράτη ή υπονόμευση της ΔΕΔ και των δημόσιων διαβουλεύσεων;
Εμείς ή το καλό της Πόλης;
Ποδήλατο ή «ζωή ποδήλατο»;


----------------------------------------------
Σχετικό κείμενο από MoschatoNews

Τοποθέτηση Συνδέσμου Επιστημόνων Μοσχάτου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Γιώργος Κοψιαύτης , στη διαβούλευση της 18ης – 3 – 2011 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου με θεμα την έγκριση της προμελέτης του έργου «Ποδηλατικός άξονας Φαληρικός Όρμος – Κηφισιά και αναπλάσεις σε ελεύθερους χώρους κατά μήκος του .Τμήμα Φαληρικός Όρμος – Γκάζι» .

1. Καταρχήν επισημαίνουμε ότι φυσικά είμαστε υπέρ της δημιουργίας του ποδηλατόδρομου και δε θα ήταν δυνατό να έχουμε αντίθετη άποψη για τη χρήση του ποδηλάτου, ενός μέσου που συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις πόλεις και στη διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων μέσα στο κυκλοφοριακό χάος που παρατηρείται στις σύγχρονες πόλεις.
2. Το θέμα λοιπόν δεν είναι εάν λέμε ναι ή όχι στην κατασκευή του ποδηλατόδρομου ,αλλά κατά πόσο ένα τέτοιο έργο είναι, σύμφωνα με την υπό κρίση προμελέτη ,ρεαλιστικό και βιώσιμο και με ποιον τρόπο αυτό το έργο θα αποφέρει τα μέγιστα οφέλη στην πόλη μας. Διότι πρόκειται μεν για ένα έργο υπερτοπικό, αποτελεί όμως ευκαιρία να αναδείξουμε την τοπική διάστασή του και να διερευνήσουμε τα μέγιστα τοπικά οφέλη αυτού του έργου .Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τοποθετώντας το θέμα ζητάμε παράταση της προθεσμίας για την υποβολή παρατηρήσεων ,κρίνοντας πως η προμελέτη έχει παραλείψειςκαι περιθώρια βελτίωσης και συμπλήρωσης .
3. Κρίνουμε αναγκαίο να ξεκινήσουμε την τοποθέτησή μας με ένα ερώτημα : τι γίνεται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και με το πλάτος της ρυμοτομικής γραμμής στην περιοχή του Κηφισού; Έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα που είχε προκαλέσει στους ιδιοκτήτες της παρακηφίσιας περιοχής το διάταγμα Μάνου; Από όσα γνωρίζουμε από κατοίκους της περιοχής το θέμα ακόμη εκκρεμεί. Για όσο χρόνο το θέμα εκκρεμεί είναι προφανώς μη υλοποιήσιμη η προβλεπόμενη στην προμελέτη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στον Κηφισό για την κατασκευή ποδηλατόδρομου.
4. Αναφερόμενοι στην υπό κρίση προμελέτη του ΔΕΕΑΠ του ΥΠΕΚΑ προτάσσουμε ιεραρχικά τον άξονα στον Κηφισό, γιατί πρόκειται για την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Μοσχάτου, η οποια χρειάζεται υποστήριξη και βελτίωση.
5. Υπογραμμίζουμε ότι από την υπό κρίση προμελέτη απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη δενδροφύτευσης και έργων ανάπλασης στην παρακηφίσια περιοχή. Σε αυτή την περιοχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό τσιμέντο και αισθητική υποβάθμιση πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν δενδροφυτεύσεις και να δοθούν περιβαλλοντικά αντισταθμίσματα. Οι συμπολίτες μας στον Κηφισό έχουν χορτάσει από υποσχέσεις ,προμελέτες, σχέδια χωρίς να δουν κάποιο αποτέλεσμα. Επειδή το έργο του ποδηλατόδρομου βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και βελτιώσεις, όπως έκανε και ο Δήμος Κατερίνης στην περίπτωση της κατασκευής ποδηλατόδρομου με βάση προμελέτη που εκπονήθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα.
6. Προτείνουμε να γίνει επαφή με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, μία μελετητική ομάδα, η οποία με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα - Πολεοδόμο Βασ. Ζώτο, έχει εκπονήσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα υλοποιήσιμη και ρεαλιστική μελέτη για την αποκατάσταση του ποταμού Κηφισού και την ανάπλαση των παραποτάμιων περιοχών. Πιο συγεκρκιμένα για την παρακηφίσια περιοχή προτείνεται η δημιουργία παραποτάμιου υπερτοπικού πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, που συνδέεται με την παραλία,σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό, φωτισμός με τη χρήση εναλλακτικής ενέργειας, πυκνή φύτευση και μείωση ηχορύπανσης.
7. Θεωρούμε ότι η προμελέτη χρειάζεται βελτίωση στο σημείο, όπου τελειώνει ο άξονας στον Κηφισό και εγκαταλείπεται ο ποδηλάτης μπροστά στο οικόπεδο πρώην Βαρδινογιάννη ήδη ΥΠΕΚΑ, χωρίς καμία διέξοδο ούτε προς το εσωτερικό της πόλης, ούτε βέβαια προς την παραλία. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι για τους ποδηλάτες η μετακίνηση με το ποδήλατο δε γίνεται χωρις προορισμό, απλώς και μόνο για περιήγηση, αλλά γίνεται για την μετακίνησή τους. Συνεπώς ένας ποδηλατικός άξονας πρέπει να είναι λειτουργικός, φέρνοντας τον ποδηλάτη είτε στον οικιστικό ιστό για την εξυπηρέτηση αναγκών του (εργασία - ψώνια – συναναστροφή ) είτε σε χώρους αναψυχής (παραλία – ελεύθεροι χώροι πρασίνου κ.λ.π ).
8. Σχετικά με τον άξονα στον Ιλισό θεωρούμε παράλειψη της προμελέτης την απουσία πρόβλεψης διεξόδου προς την παραλία του Μοσχάτου. Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο του Μοσχάτου ενέκρινε προμελέτη των Ολυμπιακών Ακινήτων για την αξιοποίηση της παραλίας του Μοσχάτου, η οποία προέβλεπε τη σύνδεση του Μοσχάτου με την παραλία μέσω πεζογέφυρας στην οδό Αθανασίου Διάκου. Γιατί λοιπόν να μην προβλέπεται σύνδεση του ποδηλατικού άξονα έστω με αυτήν την πεζογέφυρα της οδού Αθανασίου Διάκου, που σχεδίασαν οι μελετητές των Ολυμπιακών Ακινήτων για το Μοσχάτο; Διαφωνούμε με τη μνεία που γίνεται στην υπό κρίση προμελέτη ότι το Μοσχάτο είναι τελείως αποκομμένο απο΄την παραλία. Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι το Μοσχάτο έχει μέτωπο προς τη θάλασσα, όπως και οι όμορες περιοχές. Επίσης θεωρούμε αυτονόητο ότι οι προμελέτες που συντάσσονται από τα μελετητικά γραφεία πρέπει να αξιολογούνται συνδυαστικά μεταξύ τους και να συνεκτιμώνται. Θέωρούμε παράλειψη της προμελέτης το γεγονός ότι με βάση αυτήν ο ποδηλάτης μέσω της οδού Πεισιστράτους φτάνει στην Εσπλανάδα και από εκεί στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου και δεν έχει καμία δυνατότητα να προσεγγίσει την παραλία του Μοσχάτου.
9. Κλείνοντας τονίζουμε ότι άποψή μας είναι πως με κάθε ευκαιρία πρέπει να επικαιροποιούμε ζητήματα, που έχουν σχέση με το περιβάλλον και ταυτόχρονα να διεκδικούμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

2 σχόλια:

  1. ΕΠΙΚΡΟΤΩ με 1000.
    Το εντελώς σπουδαίο είναι ότι όχι μόνο οι δημοτικοί ή οι κοινοτικοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των συλλόγων, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ.
    Αυτό είναι δημοκρατία και αποκέντρωση και να αφείσουν τις κουβέντες οι κουμμουνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέτεις το σωστό ερώτημα 'ομως πως την έχεις δει, ότι η νοοτροπία της Δημ. αρχής γουστάρει αμεσοδημοκρατία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια