Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Ναι ή Όχι στον Συμπαραστάτη του Δημότη;

Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου, μπαίνουν προς υλοποίηση τα προβλεπόμενα του άρθρου 77 του Καλλικράτη με την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη (και της επιχείρησης).
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι αναμφίβολα θεσμός που διευρύνει την δημοκρατία υπό την έννοια ότι ο κάτοικος του δήμου αποκτά μεγαλύτερη δύναμη απέναντι σε φαινόμενα κακοδιοίκησης, και όχι μόνον.

Η υπόνοια – για να πάμε κατευθείαν στο ζουμί – ότι πιθανόν σήμερα να μην καταστεί δυνατόν να επιλεγεί κάποιος ή κάποια από τους περίπου 30 υποψήφιους, εξαιτίας της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3, θα αποτελεί μια σοβαρά αρνητική εξέλιξη.

Κάνοντας μια παρένθεση, θέλουμε να επισημάνουμε ότι στα όσα προβλέπονται για την εκλογή του Συμπαραστάτη, προκύπτουν ερωτηματικά για τον νομοθέτη που δεν προέβλεψε τι γίνεται μετά από μία δεύτερη άκαρπη ψηφοφορία!!!
Πολλά μπορούμε να εικάσουμε, αλλά το πιο σίγουρο είναι ότι το παράδοξο «κενό» προτρέπει στην ουσία σε πονηριές: είτε εξαιτίας της επιλογής μιας πλειοψηφίας να μην υλοποιήσει έναν θεσμό, είτε στην μη ύπαρξη Συμπαραστάτη σε κάποιον δήμο εξαιτίας της πόλωσης μεταξύ των παρατάξεων με την εμμονή στα πρόσωπα που η κάθε μία υποστηρίζει.
Ήδη στους περισσότερους δήμους της χώρας δεν εκλέχθηκε Συμπαραστάτης.
Η απόρριψη του θεσμού θεωρούμε ότι βαραίνει πολιτικά όλους, μα κυρίως την πλειοψηφία που τον θεωρεί εμπόδιο στην άσκηση της διοίκησης.

Το θέμα τώρα, είναι τι γίνεται στον δικό μας δήμο όπου η σημερινή ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη του Δημότη, θα αποτελέσει για τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία του, ένα μεγάλο πολιτικό, ιδεολογικό και θεσμικό crash-test…
Η μετάθεση του ζητήματος της εκλογής στις παρυφές των χρονικών ορίων που θέτει ο Νόμος (και μάλιστα ταυτόχρονα και οι δύο διαδικασίες) μας βάζουν σε υποψία.
Στη συνέχεια, η ανυπαρξία ουσιαστικών συνεννοήσεων με την αντιπολίτευση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ενισχύουν τις υποψίες.
Τέλος, η μη ύπαρξη κάποιας κεντρικής γραμμής για το πρόσωπο που επιθυμεί ο Δήμαρχος (έτσι σερβίρεται η στάση της πλειοψηφίας μέχρις αυτήν την στιγμή), κάνει τις υποψίες φόβους, για το τι θα συμβεί.
Γιατί η επιλογή που προωθεί η ομάδα Μπούτση και την οποία μάλλον συνεπικουρεί ο Σπανάκης, η προτίμηση των «λοχαγίνων» του Ευθυμίου, η στάση του Κρεμμύδα, κλπ, είναι επουσιώδη ζητήματα, μπροστά στο καθήκον που έχει προσωπικά ο Δήμαρχος.

Δεν θέλει συνήγορο; Τότε οδηγεί σε ναυάγιο τον θεσμό.


Θέλει έναν δεύτερο Ιζνογκούντ; Μπορεί να τον έχει μέσα από την απαίτηση παραταξιακής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία.


Θέλει Συμπαραστάτη που να λειτουργεί ως συμπλήρωμα τοπικής δημοκρατίας και πρακτικής εγρήγορσης υπέρ της χρηστής διοίκησης και ενάντια σε κακές υπηρεσιακές συμπεριφορές προς τους δημότες; Τότε προχωράει στην επιλογή του πλέον αποδεκτού προσώπου από όλους.


Ας διαλέξει μια από τις παραπάνω τρεις λύσεις.
Το καλό ή το λάθος θα το βρει μπροστά του και θα το εισπράξει αναλόγως.
Αυτό που δεν μπορεί άλλο να κάνει (γιατί δεν υπάρχει χρόνος) είναι να αποκαλεί τον κάθε υποψήφιο για τη θέση του Συμπαραστάτη, ως «την πρώτη προτίμησή του»…

19 σχόλια:

 1. Θα είμαι η πρώτη πελάτης του Συμπαραστάτη. Απαιτώ να σταματήσει η κακοδιοίκηση του Δήμου σε ότι αφορά τα σχολεία, που τα καίει ή τα καταλαμβάνει ο κάθε αλήτης. Κακοδιοίκηση ήταν του Δήμαρχου τα τριαντα τεσσερεις χιλιάδες ευρώ για το καρναβάλι αντί να προσλάβει έναν νυχτοφύλακα στο παραλιακό Λύκειο, που το κάψανε χτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φημολογείται ότι ο Ευθυμίου κλείνει το μάτι στην κ. Δαλιαράκη. Η ομάδα Μπούτση παίζει με τον κ. Αχιλλέα Μαρκόπουλο(!), ενώ όντως όπως γράφετε παραπάνω οι γυνάικες λοχαγοί (Λουκή, Λουκάκη, Καραβία) στηρίζουν Δαλιαράκη. Οι "αρειανοί" σταθερά με την κ. Παπαθεοδώρου και ο Σωπάκης την κ. Αλεβίζου. Ο Σπανάκης έχει λόγο να θέλει Δαλιαράκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ. ΤΗΝ ΠΑΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΙΣΑ ΣΤΗΝ ΞΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΑ ΙΗΣΟΥΗΤΙΚΑ ΔΑΚΡΥΑ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΡΕΜΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΡΟΗ ΛΟΓΩ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ. ΕΓΩ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΑΒΑΒΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΒΛΑΣΤΗΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΘΑ ΣΑΣ ΔΩ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΞΕΙ.
  Τ.Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κατατοπιστικό άρθρο. Μπράβο. Καταλαβα πολλά και κυρίως τις επιπτώσεις που θα έχει η ύπαρξη ή μη του Συμπαραστάτη. Νομίζω πάντως, σαν προσωπική άποψη, ότι επειδή ο ΣτΔ είναι φανερό που είναι προσανατολισμένος, το μόνο που δεν πρεπει να διαλέξει ο δήμαρχος είναι κανένα κολλητό του. Κάνω λάθος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αν αληθεύουν τα περί ομάδας Μπουτση που υποστηρίζει τον Αχιλλέα, τοτε δεν τρώγεται ο άνθρωπος. παντου μέσα θελει να είναι. εκτός και ειναι σε συμφωνία με τον Ευθυμλιου. εσύ αντωνη ψηφίζεις Μαρκόπουλο και οι μεγαλοκοπέλες την Μπετύ την συνταξιούχα. για να δούμε που το πάνε.
  Μοσχατούπολη συγχαρητήρια για το άθρο. όπως γενικά και για τη γραμμή που κρατάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Oι λοχαγίνες είναι δυνατές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ζόρικα τα πράγματα στο δήμο και γίνονται πολύ δύσκολα, όχι γιατί οι άνθρωποι είναι μέτριοι, αλλά γιατί δεν έχουν μέσα τους "φλόγα" και όραμα. Ο Συμπαραστάτης υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι πολιτικός στόχος για τον Ευθυμίου, όντας ΠΑΣΟΚ. Αν όμως κρίνουμε από τις πολιτικές κατεργαριές σε άλλα ζητήματα (π.χ. μνημόνιο) τότε μιλάμε ότι πάμε κατα βρόντο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. 1ον μη βγαλετε την δαλιερακη ειναι αχρηστη εντελως
  2ον οποιοσ βγει να δωσει την μηνιαια αμοιβη του στουσ παιδικουσ σταθμουσ για να μειωθουν τα τροφεια.

  ο συμπαραστατησ παιρνει οσα και ο προεδροσ του δημοτικου συμβουλιου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
  Η Λουκή μαζί με τη Λουκάκη και τη Καραβία θέλουν τη Δαλιεράκη.Δεν τους ενδιαφέρει εαν είναι συνταξιούχος,αν μέχρι πρότινος ήταν υπάλληλος του Δήμου και πως είναι δυνατόν μια πρώην υπάλληλος να ελέγξει τους μεχρι πριν απο λίγο συναδέλφους της για κακοδιαχείρηση.
  Ο Μπούτσης τόπιασε το θέμα και για να δείξε τη δυναμή του εσωκομματικά στηρίζει Μαρκόπουλο μαζί με Χ"αντωνίου ,Δαμηλάκο.
  Ο Σπανάκης έχει βγεί στα κάγκελα και φωνάζει Δαλιεράκη.Προφανώς τα έχει βρεί απευθείας με τον Ευθυμίου και πολλά ακούγονται για τη συμφωνία που έχουν κάνει και για ένα καυτό θέμα που ακολουθεί στο σημερινό Δημοτικό συμβούλιο και αναφέρομαι στο Πνευματικό κέντρο.
  Παίζει το πιό βρώμικο παιχνίδι και απορώ πως ο Ευθυμίου κατέληξε να συμπράξει μαζί του.
  Ενα ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Ταύρος(αναφέρομαι στους συμβούλους της πλειοψηφίας).Ο Ντερέκας είναι τελειωμένος και δεν έχει καμμία δύναμη πλέον.
  Να θυμόμαστε ότι το βράδυ κρύβει παζάρια,εκπλήξεις και ΄τι η ψηφοφορία είναι...μυστική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Aegean Seawind
  Θα ήταν πολύ ωραίο να ξεκινούσε ο Συνήγορος με μιά τέτοια απαίτηση. Τα σχολεία είναι συνολικό αγαθό όπου ο καθένας έχει τις μετοχές και τα μερίδια του.

  @ o pagouropoulos xanagirizei
  Ούτε ο Νέαρχος δεν έκανε τέτοια χαρτογράφηση. Το ζήτημα, όμως, και το ζητούμενο είναι αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Ανώνυμος - 28 Φεβρουαρίου 2011 2:17 μ.μ.
  Οι προθέσεις Ευθυμίου θα αποσαφηνιστούν σε 1-2 ώρες από τώρα. Όσο για τον Κοραή ποταμό σήμερα θα είναι διαβατός.

  @ Ανώνυμος - 28 Φεβρουαρίου 2011 2:32 μ.μ.
  Δεν κάνεις καθόλου λάθος. Από τη φύση της η αποστολή του Συνήγορου είναι τέτοια που σε κάποιες στιγμές θα έρθει ίσως και σε δυνατή αντίθεση με τον Δήμαρχο. Για τούτο καλύτερα οι έντιμοι Συνήγοροι που ίσως δεν ανήκουν στην παράταξή του παρά οι βολικοί φίλοι που θα κινδυνεύσουν να τον εμπλέξουν σε καμιά διαπλοκή.

  @ Ο Συκοφάντης - 28 Φεβρουαρίου 2011 2:37 μ.μ.
  Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Στα άλλα μην μας βάζεις σε πειρασμό. Στην παρούσα φάση βοηθάνε περισσότερο οι γενικές τοποθετήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Ανώνυμος - 28 Φεβρουαρίου 2011 3:17 μ.μ.
  Εξυπακούεται.

  @ ΠΑΜΚΙΤΗΣ ΚΑΠΟΤΕ
  Συμφωνούμε. Πολύ άχαρο από το πρώτο 5λεπτο να παίζεις για να συντηρήσεις το 1-0

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Ανώνυμος - 28 Φεβρουαρίου 2011 4:31 μ.μ.
  Αν την πρότασή σου την αποδεχότανε ο Νομοθέτης ή το Δημοτικό Συμβούλιο πολύ αμφιβάλω αν σήμερα θα είχαμε υποψήφιους. Αλλά γιατί η πρόταση να μην επεκταθεί και στους Αντιδήμαρχους, τους Κοινοτάρχες, κλπ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ Ανώνυμος - 28 Φεβρουαρίου 2011 4:31 μ.μ.
  Σε διαβάσαμε με ενδιαφέρον και ειδικά ως προς τον συσχετισμό του θέματος με το Πνευματικό Κέντρο. Εμείς θα μιλήσουμε μετά την ψηφοφορία, μιάς και έχουμε εντοπίσει πολλούς περισσότερους συσχετισμούς. Όπως κι αν είναι, μέχρις στιγμής η πλειοψηφία επιδίδεται σε πολιτικές και όχι σε Πολιτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΛΕΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΑΝΕ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ.ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΥΝΗΓΑΓΑΝ ΤΟ ΓΑΤΟΝΙ ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΑΛΛΑ ΕΠΑΙΞΑΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ.ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. απαραδεκτα τα αποτελεσματα..καταρχην τα κριτηρια ηταν απαραδετα απο μονα τους..θα επρεπε να προτιμηθει ενα νεο παιδι με ορεξη για δουλεια με οραμα...πανεπιστημιακης εκπαιδευσης..που και αναγκη να δουλεψει και πραγματα να δωσει...τοσοι δικηγοροι εβαλαν υποψηφιοτητα..που εχουν και γνωσεις αντικειμενου....που δεν ειναι τσιρακια κανενος..και αντάυτου οι πρωτες επιλογες ειναι καποιοι ανθρωποι που θα πρεπε ουτε καν να εχουν κανει σκεψη να δηλωσουν υποψηφιοτητα (και λογω ηλικιας και λογω προσοντων)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Το χθεσινοβραδυνο χαρακτιριζεται "τι τα θες τι τα γυρευεις" συμπαραστατης του δημότη και της επιχειρησης δε βγηκε,επιτροπή διαβουλευσης θα εκλεγει εκπροσωπος απο 38 φορεις και θα καλεστουν οι εκπροσωποι των συνδυασμών των τελευταίων εκλογών να κληρωσουν τους 12 δημότες απο 200 που εκαναν αιτηση.Γιατί?
  Ο απλος δημότης εξασφαλίζει την δημοκρατική διακασία οταν παρεβρισκονται οι εκπροσωποι των συνδυασμών? Τι πραγματα ειναι αυτα?
  Αν επιλεγουν οι 12 δημότες και υπαρχει ποσόστοση δυνδυασμών με κλήρωση θα γελάσει καθε πικραμένος....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το σχόλιο Ανώνυμου φίλου (1 Μαρτίου 2011 3:52 μ.μ.) που αναρτήθηκε εδώ δεν δημοσιεύεται γιατί δεν έχει σχέση με το παρόν θέμα
  [Με την υπ’ αριθ. 96/2009 .......... δηλαδή 1.200.000 € που πληρώσαμε όλοι εμείς]

  Επειδή περιέχει σημαντικά στοιχεία, θα παρακαλούσαμε τον φίλο σχολιαστή να υπογράψει το κείμενο ώστε να το αναρτήσουμε ως αυτοτελές άρθρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια