Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Απλήρωτη ...μουσική

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η παρούσα ανάρτηση (με τίτλο "Απλήρωτη Μουσική") ανήκει στους αναγνώστες μας που με τα σχόλια τους θέτουν το ζήτημα της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου Μοσχάτου και της επί μήνες μη καταβολής δεδουλευμένων των καθηγητών του. Πιεσμένοι από μια κατάσταση που το ολιγότερο είναι απαράδεκτη, πιάνουν και γράφουν όπου μπορούν για να προβάλουν το θέμα και ταυτόχρονα να καταγγείλουν τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και γενικότερα τη Δημοτική αρχή. Τα σχόλια τους γέννησαν αυτήν την παρουσίαση. Εμείς απλά μεταφέρουμε αυτούσια τα κείμενά τους και προετοιμαζόμαστε για το δικό μας σχόλιο...

14 σχόλια:

 1. Ανώνυμος είπε...

  Είμαι ένας γονέας όπως πολλοί από αυτούς που διαβάζουν το συγκεκριμένο blog όπως και άλλα..γιατί κατάλαβα ότι την αλήθεια μόνο από εδώ μέσα μπορώ να την μάθω. Γιατί όμως να τα μαθαίνω από εδώ μέσα? Γιατί δεν βγαίνετε όλοι έξω να τα πείτε όλα αυτά που έχουν συμβεί και συμβαίνουν ακόμα?
  Προσωπικά το παιδί μου σταμάτησε να αθλείται με την ομάδα που ήταν τόσο καιρό γιατί ο γυμναστής δεν είχε σύμβαση. Και αν μη τι άλλο ήμουν πολύ ευχαριστημένος από την συμπεριφορά του και από την δουλειά του. Προχτές που πήγα και από το ωδείο να αφήσω το παιδί μου για μάθημα και να πληρώσω τον Ιανουάριο ρώτησα αν έχουν πληρωθεί οι καθηγητές και η απάντηση ήταν ότι έχουν πάρει ένα μηνιάτικο από τότε που έχουν ξεκινήσει. Συν ότι ήδη έμαθα όταν παραβρέθηκα σε κοπή πίτας για αποχώρηση καθηγητή επειδή δεν πληρωνόταν. Πόσο θα αντέξουν? Αυτοί οι πρόεδροι και οι γραμματείς και οι δήμαρχοι.. αν δεν πληρωνόντουσαν τι θα γινόταν? Μπορούνε να ζήσουνε έτσι?
  Σκέφτομαι να σταματήσω να πληρώνω γιατί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουνε διαχείριση στα χρήματα που πληρώνω εγώ τόσους μήνες όπως και όλοι οι υπόλοιποι γονείς χωρίς να πηγαίνουν εκεί που πρέπει.
  [Πραγματική ημερομηνία του σχολίου: 14 Ιανουαρίου 2011 1:32 π.μ.]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βασίλης Γραβάνης14 Ιανουαρίου 2011 - 4:10 μ.μ.

  Βασίλης Γραβάνης είπε...

  Πολύ φοβάμαι ότι θα είμαι εκτός θέματος, να ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη από τους διαχειριστές του ιστολογίου, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω κάποια πράγματα. Το Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου κάποιοι από εμάς το συνοδεύσαμε μέχρι την ενηλικίωσή του. Το αγαπήσαμε σαν παιδί μας και παρακολουθήσαμε με πολλή μεγάλη ικανοποίηση την πορεία και την εξέλιξή του. Κάποιοι θυμόμαστε ακόμα τα πρώτα χρόνια που ήταν μουσική σχολή και γυρνούσαμε από δημοτικό κτήριο σε δημοτικό κτήριο για να κάνουμε μάθημα, έχοντας την βασική, ίσως και λιγότερο από τη βασική, υλικοτεχνική υποδομή. Μετά ήρθαν τα δυο εξαιρετικά κτήρια που σε συνδυασμό με έξυπνες κινήσεις του Δήμου, γέμισαν με όργανα και αντικείμενα εργασίας που ήταν πραγματικά αξιοζήλευτα. Όχι ότι δεν υπήρχαν και τότε προβλήματα, όμως δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα. Τότε είχαμε και ζητήματα για το πως θα πάμε μπροστά, τώρα έχουμε ζητήματα για το πως δεν θα πάμε πίσω. Για το να μην καταλήξουμε στα πολύ χαμηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που, όμως, πολύ λογικά, είχε το εγχείρημα στις απαρχές του ή ακόμα χειρότερα και πριν από τις απαρχές του.
  Για να μην μακρηγορήσω θα κλείσω εδώ την ιστορική αναδρομή και θα κάνω ένα άλμα στο σήμερα. Ίσως κάποια άλλη στιγμή να ξαναμιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Το Ωδείο του Δήμου έχει κάποια διαφορετικά εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου. Για να προλάβω τα σχόλια τονίζω το διαφορετικά, χωρίς να κάνω ποιοτική αξιολόγηση. Εκτός από κύτταρο πολιτισμού για μία πόλη είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτήριο. Εκπαιδευτήριο που δίνει καλλιτεχνική αναφορά στο Υπ. Πολιτισμού, και παρέχει αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών. Έχει εκδώσει δεκάδες πτυχία σε όργανα αλλά και σε ανώτερα θεωρητικά, κάποια εκ των οποίων είχα την τιμή να υπογράψω και εγώ. Πολλοί απόφοιτοί του κάνουν καριέρα στον τομέα τους, ενώ συγχρόνως πολλοί σπουδαστές του κατάφεραν να δώσουν επιτυχώς τις εξετάσεις για την είσοδό τους στα μουσικά πανεπιστήμια.
  Δυστυχώς τα πράγματα φέτος δεν είναι καλά. Το Ωδείο ως στελέχωση, γεγονός που συνεπάγεται και αισθητά λιγότερες εγγραφές, συρρικνώνεται. Και συρρικνώνεται την ώρα που οι προοπτικές, με την συνένωση των δήμων, ήταν ακριβώς οι αντίθετες. Επίσης, λόγω των μη πληρωμών των καθηγητών, το ωδείο στελεχιακά φυλλορροεί. Δεν θέλω να κρίνω τις διαδικασίες, ούτε και τις ευθύνες. Εκ του αποτελέσματος, όμως, η εικόνα που παρουσιάζει αυτό το σπουδαίο εκπαιδευτήριο του δήμου Μοσχάτου - Ταύρου, είναι απογοητευτική. Μια εικόνα που έχει και ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος για καθηγητές, μαθητές και γονείς που έχουν από κοντά παρακολουθήσει, τα προηγούμενα χρόνια την εξέλιξή του.
  Τα παρακάτω είναι προσωπικές σκέψεις. Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε τη φετινή σχολική χρονιά, γνωρίζοντας το πρόβλημα αλλά είχαμε και την διαβεβαίωση ότι κάπως, συν τω χρόνω, θα ξεπεραστεί. Δυστυχώς όμως, το πρόβλημα ακόμα δεν ξεπεράστηκε και από ότι φαίνεται δεν θα ξεπεραστεί στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Και δεν είναι μόνο οι αμοιβές των καθηγητών, είναι και το κλείσιμο τμημάτων λόγω έλλειψης καθηγητών, είναι και η συναισθηματική φόρτιση των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Μια λύση που λόγω των καταστάσεων είναι κατ' αρχήν πολιτική.
  [Πραγματική ημερομηνία του σχολίου: 14 Ιανουαρίου 2011 11:45 π.μ.]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος είπε...

  Προφανώς Κ.Γραβάνη το συναισθηματικό βάρος που αναφερόσαστε αφορά εσάς και τους υπόλοιπους καθηγητές του ωδείου γιατί έχετε την αγάπη και το σεβασμό για αυτό που κάνετε. Καποιοι άλλοι δεν την έχουν όμως γιατί δεν υπολογίζουν το έργο που προσφέρεται όλοι εσείς εκεί μέσα. Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση που σας έχουν φέρει. Και απο ότι φαίνεται δεν τους ένοιαξε ποτέ, για να φτάσουνε στην διάλυση όλες αυτές τις υπηρεσίες που προσέφερε στις οικογένειες μας.
  [Πραγματική ημερομηνία του σχολίου: 14 Ιανουαρίου 2011 12:35 μ.μ.]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος είπε...

  ΑΥΤΑ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ κε ΓΡΑΒΑΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΑΡΑ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΩΝ ΠΑΣΙΦΑΝΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ "ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΩ" ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΙΜΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΨΥΧΩΝ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΟΒΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ. ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ.
  [Πραγματική ημερομηνία του σχολίου: 14 Ιανουαρίου 2011 1:00 μ.μ.]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος είπε...

  Δυστυχώς αυτά που είπε ο Βασίλης Γραβανης ως συνέχεια της ανάρτησης του γονέα για το Δημοτικό Ωδείο... δεν έχουν καμία σχέση με λάσπη, αντιπολίτευση και ότι θέλει ο καθένας να το αποκαλέσει. Είναι αλήθειες και μάλιστα τις ανέλυσε ευγενικά για μένα. Θα έπρεπε να ντρέπονται γιατί η λειτουργία του Ωδείου και όχι μόνο, δεν έχει καμία σημαία και κανένα κομματικό χρώμα! Ανήκει προπάντων στα παιδιά, στους καθηγητές και στους γονείς που το εμπιστεύονται. Αυτό δεν έχουνε καταλάβει.
  [Πραγματική ημερομηνία του σχολίου: 14 Ιανουαρίου 2011 3:44 μ.μ.]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αποκαλυπτικά τα όσα λέτε.
  Με αφορμή αυτά πήγα στο ιστολόγιο του Δήμου (ακόμα είναι στο όνομα ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ) και διάβασα τα εξής:
  ---
  Ωδείο

  Διεύθυνση: Λυκούργου και Ελευθερίας, Τ.Κ. 18345, Μοσχάτο.
  τηλ. και φαξ: 2104833230

  ΩΔΕΙΟ (Παράρτημα)
  Διεύθυνση: Αγίου Κωνσταντίνου αρ. 7, Τ.Κ. 18344, Μοσχάτο.
  τηλ. και φαξ: 2104834210

  Στα δύο σύγχρονα κτήρια του Δημοτικού Ωδείου λειτουργούν όλες οι σχολές και διδάσκονται όλα τα όργανα:

  * Σχολή Ανώτερων Θεωρητικών: ωδική, αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, ενοργάνωση, σύνθεση.
  * Σχολή πληκτροφόρων: πιάνο, τσέμπελο, αρμόνιο, ακορντεόν.
  * Σχολή Κρουστών: κρουστά συμφωνικής ορχήστρας όπως τύμπανα, ξυλόφωνο, μαρίμπα αλλά και σύγχρονα και latin κρουστά όπως drums, congas.
  * Σχολή Τοξοτών Εγχλορδων: βιολί, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο.
  * Σχολή Νυκτών έγχορδων: κλασική κιθάρα, μαντολίνο.
  * Σχολή Πνευστών: φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, τρομπόνι.
  * Σχολή Τραγουδιού: κλασικό τραγούδι, ελαφρό και λαϊκό τραγούδι.
  * Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής: ταμπουράς, ούτι, λαούτο, λύρα, βιολί, κλαρίνο, τουμπελέκι, σαντούρι, κανονάκι, Βυζαντινή μουσική.
  * Σχολή Λαϊκών Οργάνων: μπουζούκι, μπαγλαμάς, κιθάρα.
  * Μουσική Προπαιδεία-σύστημα Orff.

  Στα πλαίσια του Ωδείου λειτουργεί Μαθητική Χορωδία και Ορχήστρα.
  Δίδακτρα: από 65€ το μήνα, με βάση το επίπεδο σπουδών.
  Περίοδος λειτουργίας:
  Σεπτέμβρης-Ιούνιος Ατομικά μαθήματα.
  Γίνονται δεκτές όλες οι ηλικίες.

  ---

  Δηλαδή όλα καλά. Σα να μη τρέχει τίποτα.
  Ετσι είναι κ. Μπούτση;
  Θα δώσεις εξηγήσεις άραγε;
  Εκτος και αυτό που μετράει είναι οι σκοπιμότητες σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αντώνης Μπούτσης.
  Εγγύηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Αντώνης Μπούτσης είναι ο Πρόεδρος Του Πνευματικού Κέντρου και παίρνει σίγουρα μεγάλο μερίδιο της κατάστασης του Ωδείου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Όλοι είναι μία ομάδα που διοικούν το Μοσχάτο. Υπάρχει συμβούλιο που παίρνει αποφάσεις και συζητάνε τα θέματα. Κανείς δεν ήξερε τίποτα; Κανείς δεν ξέρει τίποτα;
  Όλα είναι μια χαρά. Αυτό δείχνουν στον κόσμο.
  Το Δημοτικό Ωδείο μέχρι και πέρσι παρόλο την κακή αντιμετώπιση στα θέματά που είχε από το Πνευματικό Κέντρο που υπάγεται, απαριθμούσε πάνω από 400 μαθητές. Μαθητές που ερχόντουσαν από όλη την Αττική. Τον Σεπτέμβρη που διώξανε αρκετούς καθηγητές λογικό είναι να πέσουν και οι εγγραφές του. Κλείσανε τμήματα ολόκληρα. Δεν διδάσκονται πλέον όλα όσα είχε.
  Οι μαθητές ακολουθήσανε τους καθηγητές τους γιατί δεν είναι πακέτο μακαρόνια που το αγοράζεις και από το διπλανό κατάστημα! Μιλάμε για επίσημους τίτλους και διπλώματα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Τα παιδιά δένονται με τους καθηγητές και οι γονείς λογικό είναι να ακολουθήσουν αυτόν που παρέχει σωστή εκπαίδευση στο παιδί τους!
  Και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω και είναι απλήρωτοι τόσο καιρό, πόσο θα κρατηθούν; Έχουν οικογένειες και παιδιά. Κάνουν με μεγάλη αγάπη το έργο τους αλλά ζούνε και από αυτό.
  Όταν θα φύγουν γιατί δεν θα υπάρχει άλλη ανοχή στα ψέματα που τους λένε θα πάνε σε άλλα ωδεία να συνεχίσουν την πορεία τους και θα τους ακολουθήσουν τα παιδιά τους.
  Τόσο πολύ σκέψη θέλει από τους υπεύθυνους για να το καταλάβουν;
  Βέβαια αν είχανε λίγο φιλότιμο θα λέγανε την αλήθεια και θα φροντίζανε για διατήρηση αυτού του Θεσμού.
  Εκτός αν πραγματικά δεν τους νοιάζει αν θα κλείσει.
  Κατά τα άλλα ενωθήκαμε με άλλον έναν δήμο και σε ομιλίες πάνω αναφερόντουσαν και σε επέκταση του Ωδείου και στον Ταύρο.
  Δεν είναι πλέον για γέλια αλλά για κλάματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Προσωπικα παρευρεθηκα στην συναυλια στο Πολιτιστικο Κεντρο γιατι συμμετειχε το παιδι μου στην παιδικη χορωδια του Ωδειου. Μετα το τελος της γιορτης ο Κ.Μπουτσης ευχαριστησε τους καθηγητες του Ωδειου και ειπε οτι ειχανε καποια προβληματα που λυθηκανε και καποια αλλα που θα λυθουν. Τι συμβαινει? Τι εννοουσε ο Κ.Μπουτσης απο την στιγμη που εδω διαβαζω οτι οι καθηγητες ειναι απληρωτοι? Δεν υπαρχει καποιος αρμοδιος να μας ενημερωσει? Προσωπικα θα παω απο το ωδειο να ζητησω ενημερωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Α Ρ Χ Ι Σ Α Ν Ε ΤΑ Ο Ρ Γ Α Ν Α ...............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ JOHN JOHN Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΛΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΟΛΩΝ ΥΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.
  ΑΚΟΜΑ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΚΑΘΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΡΙΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ!
  ΔΕΝ ΜΑΣΑΝΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ!!!!! ΟΞΩΩΩΩΩΩ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ασε... περιμένουν το Καρναβάλι τώρα! Εκεί είμαστε πρώτοι!
  Χ.Α

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Είναι αλήθεια ότι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου εμφανίστηκαν για άλλη μιά φορά στο Δημαρχείο, γιατί είχαν ραντεβού με τον Δήμαρχο για το οικονομικό πρόβλημα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μετά από ότι διαβάζω νομίζω ότι πρέπει να πάνε να τους πουν και τα κάλαντα. Στο καρναβάλι, ειδικά, ταιριάζει τα μάλα.

  Καλήν εσπέραν Άρχοντα,
  κι αν είναι ορισμός σας,
  κάνα ευρώ λοιπόν ας μπει,
  και μες στο σπιτικό μας.
  Λεφτά γεννιούνται σήμερον,
  μα δεν τα βλέπει η πόλη,
  οι ουρανοί αγάλλονται,
  χαίρεται η κτήση σας όλη.
  Εν τω ωδείο τίκτεται,
  φάση των παραλόγων,
  ο Βασιλεύς των αμοιβών,
  Και Ποιητής των Όλων.

  Να ζήσουμε να τους θυμόμαστε. Όπως και την φιλαρμονική, την χορωδία του Δήμου και όλα τα άλλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια αναγνωστών γίνονται με δική τους ευθύνη!!!
Παρακαλούμε αποφεύγετε τις οξύτητες και τα εκτός θέματος σχόλια